Trump triumferer: Det er smukt, når du vinder

Donald Trump vinder republikanernes afstemning i South Carolina. Hos demokraterne slap Hillary Clinton med skrækken

Humøret var selvsagt højt hos både Trump og tilhængere i South Carolina (Video: AP)

Donald Trump, den omstridte rigmand, tog et stort skridt på vejen mod det republikanske præsidentkandidatur, da han natten til søndag vandt primærvalget i staten South Carolina.

Trump vandt med 32,5 procent af stemmerne foran senatorerne Marco Rubio og Ted Cruz, der hver fik omkring 22,5 procent af stemmerne, viser en optælling hos New York Times.

Da sejren var hjemme, takkede Donald Trump sine tilhængere.

- Der er intet nemt ved at stille op som præsidentkandidat. Det er hårdt, det er beskidt, det er ondt. Det er smukt - når du vinder, er det smukt, siger han.

- Jeg elsker jer. Jeg vil aldrig glemme South Carolina. Lad os nu vinde i Nevada (næste afstemning for republikanerne, red.). Og hente denne sejr hjem, siger han.

Det var den tredje afstemning i det republikanske primærvalg. Mens Ted Cruz vandt afstemningen i Iowa, har Trump fået revanche med sejre i New Hampshire og South Carolina.

Byggekongen har grund til at glæde sig over sejren. Ingen republikaner i nyere tid har vundet New Hampshire og South Carolina uden at blive nomineret til partiets præsidentkandidat.

Se også: LIVE: Primærvalg i USA: Trump vinder igen

Jeb Bush skuffede
Mens Trump triumferede, skuffede Jeb Bush fælt med en lunken fjerdeplads og knap otte procent af stemmerne.

Han meddelte kort efter, at han indstiller sin kampagne for at blive USA's næste præsident. Dermed er Bush-dynastiets håb om at se endnu en Bush i Det Hvide Hus kunst.

- Jeg er stolt af den kampagne, vi har kørt for at samle vores land. Men folket i Iowa, i New Hampshire og i South Carolina har talt, lyder det fra en skuffet Bush i en tv-transmitteret tale.

Jeb Bush bider skammen i sig. Han skulle have været den tredje præsident fra Bush-familien i tre årtier. (Foto: AP)
Jeb Bush bider skammen i sig. Han skulle have været den tredje præsident fra Bush-familien i tre årtier. (Foto: AP)

En skuffet Jeb Bush har suspenderet sin kampagne. (Foto: AP) Amerikansk valg 2016 - 21. feb. 2016 - kl. 03:12 Jeb Bush trækker sig som præsidentkandidat

Hos demokraterne er kampen om partiets præsidentkandidatur en dyst mellem Hillary Clinton og Bernie Sanders - og kampen er ved at spidse til.

Hillary Clinton vandt i nat i Nevada en mindre sejr end forventet over Sanders (52,6 – 47,3 procent), der fører valgkamp på partiets venstrefløj. Clinton var dog lettet over sejren.

- Nogle har tvivlet på os, men vi har aldrig tvivlet på hinanden. Denne sejr er til jer, siger Clinton i sin takke tale til tilhængerne i Las Vegas.

Hillary Clinton med sin mand, den forhenværende præsident Bill Clinton. (Foto: AP)
Hillary Clinton med sin mand, den forhenværende præsident Bill Clinton. (Foto: AP)

Bernie Sanders fik et bedre resultatet, end mange af hans tilhængere havde turde håbe på. (Foto: AP)
Bernie Sanders fik et bedre resultatet, end mange af hans tilhængere havde turde håbe på. (Foto: AP)
 

Se også: Medier: Hillary Clinton vinder i Nevada

'Vinden i ryggen'
Sanders, der er en selverklæret 'demokratisk socialist', ønskede Hillary Clinton til lykke med sejren.

Han sagde dog, at hans kampagne har 'vinden i ryggen' forud for super-tirsdag 1. marts, hvor vælgere i over et dusin delstater går til stemmeurnerne.

Med Jeb Bushs farvel er der kun fem personer tilbage i republikanernes felt af kandidater. De to sidste er Ohio-guvernør John Kasich og den pensionerede hjernekirurg Ben Carson.

Sådan foregår primærvalget:

* De to store partier i USA, Demokraterne og Republikanerne, holder vælgermøder - såkaldte caucuses - og primærvalg for at udpege deres præsidentkandidat. Tilhængere af hvert enkelt parti kan pege på, hvem de ønsker som kandidat.

* Reglerne er forskellige fra stat til stat.

* Kandidaterne kæmper om at vinde delegerede, der skal pege på en kandidat ved partikonventet senere på året. Størstedelen af de delegerede vil efter primærvalgene være bundet til at stemme på en bestemt kandidat, mens nogle såkaldte superdelegerede ikke på forhånd er bundet til en kandidat.

* Iowa er den første delstat, der holder valgmøder, mens det første primærvalg holdes 9. februar i New Hampshire.

* 1. marts er den såkaldte 'Super Tuesday', hvor der er primærvalg i adskillige delstater, herunder Texas, Georgia, North Carolina og Virginia.

* De sidste primærvalg holdes i juni. På dette tidspunkt er det dog som regel afgjort, hvem der bliver præsidentkandidater.

* Kandidaterne udpeges formelt på partiernes landsmøder, der i USA går under betegnelsen konventer. Republikanernes er i år 18.-21. juli, mens Demokraternes finder sted 25.-28. juli.

* Selve præsidentvalget holdes 8. november.

Kilde: Ritzau

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

115 kommentarer
Vis kommentarer