Trump truer med at sagsøge 'uærlig' rival

Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump går amok på rivalen Ted Cruz i en byge af grove Twitter-anklager

Donald Trump fører valgkamp i staten South Carolina, der afholder den næste afstemning i det republikanske primærvalg. (Foto. AP)
Donald Trump fører valgkamp i staten South Carolina, der afholder den næste afstemning i det republikanske primærvalg. (Foto. AP)

Donald Trump truer med at lægge sag an mod rivalen i den republikanske nomineringskamp Ted Cruz, fordi han ifølge Trump ikke er en 'indfødt statsborger', hvilket er et forfatningsmæssigt krav for at blive præsident i USA

På sin officielle Twitter-profil siger Trump, at han vil gøre alvor af truslen, hvis Ted Cruz ikke stopper med at sprede løgne og opføre sig uærligt:

Ted Cruz blev født af en amerikansk mor i Canada, hvilket har fået Trump til at rejse hele spørgsmålet om Cruz' statsborgerskab.

Trump har desuden påstået, at demokraterne vil anlægge sag mod Cruz, hvis han ender med at blive den republikanske præsidentkandidat.

Donald Trump har de seneste uger skærpet tonen mod Cruz, efter at det stod klart, at de to kandidater er nærmeste konkurrenter i kampen om at blive republikanernes præsidentkandidat til november.

Se også: Præsidentkandidat i blød pornobommert

'The Donald' hilser på drengen Curtis Ray Jeffrey, der har fået lavet Trump-frisure. (Foto: AP)
'The Donald' hilser på drengen Curtis Ray Jeffrey, der har fået lavet Trump-frisure. (Foto: AP)

Og det er ikke kun Cruz' valgbarhed, Donald Trump stiller spørgsmålstegn ved. Tidligere fredag såede Trump tvivl om Ted Cruz' religion, da han anklagede rivalen for at være 'uærlig'.

'Hvordan kan Ted Cruz være kristen, når han lyver så meget og er så uærlig', skriver den republikanske frontløber på sin Twitter-profil.

Ted Cruz har markeret sig som den stærkeste rival til Donald Trumps drøm om at blive republikanernes præsidentkandidat. (Foto: AP)
Ted Cruz har markeret sig som den stærkeste rival til Donald Trumps drøm om at blive republikanernes præsidentkandidat. (Foto: AP)

Se også: Hillary langer ud efter Trumps muslim-forbud

En talsmand for Ted Cruz, Rick Tyler, afviser anklagerne med, at Trump har et ’Trumper-tantrum’ - et ordspil på et hysterisk småbørnsanfald.

– Han bør gå til sin time-out stol og tænke over sine muligheder. Sådan gør man med en treårig, der har et 'Trumper-tantrum', siger Tyler ifølge CNN.

'Vil bombe Danmark'
Ted Cruz har selv brugt samme linje over for Trump, da han blev beskyldt for valgsvindel. På et pressemøde kaldte Cruz byggekongen for 'utilregnelig' og 'ustabil'.

– Vi vil muligvis vågne op en dag, og Donald, hvis han er præsident, vil have angrebet Danmark med atomvåben, jokede Cruz.

Se også: Cruz: Ustabil Trump kunne finde på at 'bombe Danmark'

Ted Cruz vandt den første afstemning i den republikanske nomineringskamp i Iowa foran Donald Trump. Senere fik byggekongen revanche, da han vandt en klar sejr i New Hampshire.

Forud for den næste afstemning i republikanernes primærvalg i South Carolina ligger Trump og Cruz tæt i meningsmålingerne.

Mens Tump ridder på en bølge af støtte fra utilfredse vælgere, tyder meget på, at de stærkt kristne i South Carolinas bibelbælte foretrækker Ted Cruz.

Sådan foregår primærvalget:

* De to store partier i USA, Demokraterne og Republikanerne, holder vælgermøder - såkaldte caucuses - og primærvalg for at udpege deres præsidentkandidat. Tilhængere af hvert enkelt parti kan pege på, hvem de ønsker som kandidat.

* Reglerne er forskellige fra stat til stat.

* Kandidaterne kæmper om at vinde delegerede, der skal pege på en kandidat ved partikonventet senere på året. Størstedelen af de delegerede vil efter primærvalgene være bundet til at stemme på en bestemt kandidat, mens nogle såkaldte superdelegerede ikke på forhånd er bundet til en kandidat.

* Iowa er den første delstat, der holder valgmøder, mens det første primærvalg holdes 9. februar i New Hampshire.

* 1. marts er den såkaldte 'Super Tuesday', hvor der er primærvalg i adskillige delstater, herunder Texas, Georgia, North Carolina og Virginia.

* De sidste primærvalg holdes i juni. På dette tidspunkt er det dog som regel afgjort, hvem der bliver præsidentkandidater.

* Kandidaterne udpeges formelt på partiernes landsmøder, der i USA går under betegnelsen konventer. Republikanernes er i år 18.-21. juli, mens Demokraternes finder sted 25.-28. juli.

* Selve præsidentvalget holdes 8. november.

Kilde: Ritzau

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

49 kommentarer
Vis kommentarer