TV: Spar energi, når du cykler

Keramik-lejer sætter mere fart i raceren eller mountainbiken - og giver mindre vedligehold

Har du prøvet at skubbe en bil i gang, ved du hvor tungt det er at få den i gang. Men sætter du keramiklejer i hjulene kan du skubbe den hen ad vejen med et let skub med hånden.

Og det trick har racerteams i en del år benyttet sig af. På en kort bane som Jyllandsringen betyder keramik-lejer en forskel på hele fem km i timen for enden af langsiden. Simpelthen fordi der er mere energi til overs til at skubbe bilen op i fart, når lejerne glider lettere.

De fleste cykelteams - landevej og mountainbiking - benytter helt konsekvent lejer af keramik. Og i dag er keramik-lejer efterhånden så gængse, at du kan købe dem i eksempelvis online cykelbutikker.

Men hvad er det egentlig at lejerne gør for din cykel?

Holder længere
Fordelen ved keramik er at det er hårdt - utroligt hårdt. Det giver en høj levetid - i snit mellem fire og fem gange højere end stållejer og ofte mellem 8 og 20 gange højere, fortæller Martin Banke, som er direktør i CeramicSpeed - en førende, dansk producent af keramiske lejer, som blandt andet leverer lejer til Team Saxo Bank.

Kuglerne i lejet tager f.eks. ikke nær samme skade af snavs som stålkugler - de små hårde sataner knuser ganske enkelt småstenene og spytter dem ud af lejet.

Spar 10 procent energi
Bruger man dem i de roterende dele på biler og cykler får desuden en masse energi forærende. En hverdagscyklist som undertegnede, der typisk bruger omkring 100 Watt i snit til og fra arbejde på cyklen, får omkring 10 Watt forærende af lejerne. Og når jeg giver den et ordentlig skrub i skoven, er der endnu mere at hente - op til 15 Watt.

Og hvad koster de så? Ja, den slags sager får man med god grund ikke forærende. Et leje til kranken, hvor modstanden virkelig batter noget, koster omkring 2.000 kr. Til de små triller (pulleyhjul) i bagskifteren koster lejerne omkring 1.500 - måske lidt mindre hvis du køber dem online. Standard-hjulene i stål og plast koster mellem 50 og 100 kr.

Og det er naturligvis en forskel, som kan mærkes på bankkontoen. Til gengæld holder de formentlig din cykels levetid ud og giver mere skub i cyklen.

Bilnyheder - 10. jun. 2011 - kl. 12:50 Test: Cykel med skub iHunden kan være vild med at cykle, men du skal passe godt på og i øvrigt undgå at køre så stærkt, så hunden bliver udmattet. I det er tilfælde er der dog ikke fare for at jeg kan trætte hunden, som er i langt bedre form end mig. Husk at sætte hunden i træksele. Du kan ikke nøjes med det gængse halsbånd Cykler og grej - 13. apr. 2012 - kl. 10:57 MTB: Spænd hunden for cyklenKup - 9. jun. 2011 - kl. 15:05 Cykler og Grej: Spøjs frø-pedalDu kan springe cykelvasken over, sålænge du husker at rense kæde, krans og pulley-hjul hver gang, du har været ude at cykel på din mountain-bike Bilnyheder - 19. sep. 2010 - kl. 22:12 MTB-TV: Sådan renser du din cykelkædeDet her er den sjoveste måde at vaske cykel på, hvis søen ellers er dyb nok - dvs. mindst et par meter Bilnyheder - 8. aug. 2010 - kl. 14:14 TV-tip: Sådan får du mountain-biken ren efter turenBilnyheder - 7. maj. 2010 - kl. 19:21 TV: Lær at køre mountain-bikeDanny MacAskills er i den absolutte verdensklasse i tricks på sin cykel. Denne gang har han produceret en video, som han kalder Industrial Revolutions, som foregår på et nedlagt rangerterræn frankfurtermesse - 18. sep. 2011 - kl. 09:31 TV: Fantastiske cykel-tricksBilnyheder - 15. maj. 2011 - kl. 16:44 Mountainbikes for dummies Bilnyheder - 21. jun. 2010 - kl. 08:00 TV: Det rigtige gear til MTB-turenBilnyheder - 15. maj. 2011 - kl. 16:44 Mountainbikes for dummiesCykler og grej - 19. jun. 2011 - kl. 22:01 TV: Danmarks hårdeste cykelløb

1 af 2 En krankboks af keramik koster fra cirka 2.000 kr. Det her leje er fra Ceramic Speed, som er en førende producent af lejer til industri og sport.
2 af 2 
0 kommentarer
Vis kommentarer