EM-krise: Europæisk topchef tøver

EU's kommissionsformand ved ikke, om han skal til fodbold-EM i Ukraine, hvor situationen er 'meget alvorlig'

En af Europas politiske topfigurer - EU's kommissionsformand, José Manuel Barroso - har foreløbig ingen planer om at rejse til Ukraine og kaste glans over europamesterskaberne i fodbold.

Det fremgår indirekte af en udtalelse mandag fra hans talskvinde i Bruxelles.

Udmeldingen kommer, mens Ukraine høster international kritik på grund af behandlingen af landets tidligere premierminister Julia Timosjenko, som i øjeblikket sultestrejker i sin fængselscelle.

- Kommissionsformanden har i øjeblikket ingen intention om at rejse til Ukraine og deltage i begivenheder i Ukraine, siger Barrosos og EU-Kommissionens cheftalskvinde, Pia Ahrenkilde-Hansen.

Se også: Danske politikere bør boykotte EM

Justitskommissær Viviane Reading - som er blevet inviteret til åbningsceremonien i Ukraine af Uefa-chef Michel Platini - har foreløbig som den eneste afslået invitationen med henvisning til Timosjenkos 'dramatiske situation'.

- Man kan ikke lukke øjnene for menneskerettigheder, selv under en stor sportsfejring, sagde hun i sidste uge til journalister i forbindelse med et justitsministermøde i Luxembourg.

Den ukrainske oppositionsleder Julia Timosjenko afsoner i øjeblikket en fængselsdom på syv år for magtmisbrug. Dommen faldt i oktober i fjor.

Se også: Tyskland dropper planer om EM i 2020

Den 51-årige Timosjenko siger, at hun lider af kroniske rygsmerter, og hun har også beskyldt fængselsvagter for at have tævet hende.

Den 20. april indledte hun en sultestrejke i protest mod fængselsvagterne, der mod hendes vilje bragte hende på et hospital til behandling.

Timosjenko står samtidig over for en ny retssag, der handler om påstået skattesnyd i 1990'erne.

0 kommentarer
Vis kommentarer