Ukraine på vej mod EM-fiasko

Den tyske regering truer med total-boykot - andre vil flytte kampene til Østrig og Tyskland

Den fortsatte fængsling af Julia Timosjenko er ved fuldstændig af at smadre Ukraines del af EM-værtsskabet. (Foto: AP)
Den fortsatte fængsling af Julia Timosjenko er ved fuldstændig af at smadre Ukraines del af EM-værtsskabet. (Foto: AP)

Presset mod de ukrainske EM-værter vokser, og hvis landets omstridte præsident, Viktor Janukovitj havde drømt om, at han skulle bruge fodbolden til at blive fotograferet med Europas regeringschefer, så kan han godt tro om igen.

Ukraine er ved at blive det land, som ingen andre vil lege med, og derfor styrer den ene halvdel af EM-værtsskabet mod en decideret fiasko. Det ansete tyske tidsskrift, ´Der Spiegel, kunne således tidligere i dag fortælle, at den samlede tyske regering overvejer en total boykot af EM-kampene i Ukraine, hvor Tyskland, ligesom Danmark skal spille alle sine tre indledende kampe.

Anledningen er den fortsatte fængsling af den tidligere regeringschef, 51-årige Julia Timosjenko. Hun sidder fængslet i Kharkiv, hvor Danmark skal spille sin første kamp mod Holland den 9. juni, og i følge hendes eget bagland er hun blevet mishandlet i fængslet af personalet.

Også de daglige overgreb mod menneskerettighederne vækker bekymring i Tyskland, men den tyske regering bruger først og fremmest Timosjenkos situation som angrebspunkt. I følge Der Spiegel er den tyske kansler, Angela Merkel, ved at skrue bissen på, og hendes udgangspunkt er, at hvis Timosjenko fortsat er fænglset, når EM går i gang, så tager den ellers fodboldglade Merkel ikke til EM i Ukraine. Og hvis hun ikke rejser, så rejser heller ingen af hendes ministre.

Se også: Danske politikere bør boykotte EM <b>Læs opfodringen: Danske politikere bør boykotte EM </b>

Fodboldtyskland støtter op om den tyske regerings politik. Borussia Dortmunds præsident, Hans Joachim Watzke, har allerede meddelt, at han ikke tager til Ukraine, så længe Timosjenko sidder fængslet. Nu melder også Uli Hoeness, præsident for mægtige Bayern München, sig i koret. Han opfordrer de tyske landsholdsspillere til at vise deres solidaritet med de ukrainske regeringskritikere.

- På den måde vil de udvise storhed, siger han til Der Spiegel.

Og den tyske regering står på ingen måde alene. Oppositionen hos vores sydlige nabo slår ligeledes til lyd for en boykot, og flere lokalpolitikere går endnu længere. Blandt forslagene er, at man simpelthen flytter den del af EM-kampene, som skulle afvikles i Ukraine, til enten Tyskland eller Østrig.

Men kun seks uger til EM-start lader det sig næppe gøre, men boykottanken har også fat i danske politikere. De to tidligere Venstre-ministre, Søren Pind og Lykke Friis opfordrede i en kronik i Berlingske lørdag den danske regering til at vende ryggen til Ukraine under EM.

Svaret fra regeringen lader endnu vente på sig.

0 kommentarer
Vis kommentarer