Gik ned med et brag: Boldsen udpeger største EM-skuffelse

Det danske landshold indfriede ikke målsætningen under EM, men ifølge Joachim Boldsen skal turneringens største skuffelse findes et helt andet sted

Ungarn fejlede fælt under EM-slutrunden, hvor László Nagy og holdkammeraterne kun vandt en enkelt kamp. (Foto: POLFOTO)
Ungarn fejlede fælt under EM-slutrunden, hvor László Nagy og holdkammeraterne kun vandt en enkelt kamp. (Foto: POLFOTO)

Søndag aften blev der sat punktum for EM i herrehåndbold, efter at Tyskland overraskede stort ved at prygle de spanske favoritter i finalen.

Den uventede sejr på 24-17 indrammede ganske symbolsk en slutrunde, som undervejs har budt på talrige mærkværdige resultater og opsigtsvækkende sammenbrud.

Danmark gik ned mod både Sverige og Tyskland, værterne fra Polen oplevede et historisk kollaps mod Kroatien, og de regerende EM-, VM- og olympiske mestre fra Frankrig missede også semifinalen, da Norge krøllede dem sammen i mellemgruppen.

Ingen af de tre håndbold-stormagter får dog den tvivlsomme ære af at være turneringens største skuffelse, hvis det står til Joachim Boldsen. I stedet går Ekstra Bladets håndboldekspert i kødet på Ungarn, der blot vandt en enkelt kamp under slutrunden.

- Set ud fra det materiale. de har til rådighed, har det, jeg har set, virkelig været skuffende. Talent Dujshebaev (Ungarns landstræner, red.) har fået det dårligste ud af det her hold, siger Boldsen.

- Ungarn har et vist niveau, som de overhovedet ikke levede på til. De slutter også af med at tabe kæmpestort til Sverige (22-14, red.). Al ære og respekt for Sveriges defensiv, men det er ikke en god måde at ende turneringen på, siger han.

Se også: Tysk EM-mirakel: Knuser Spanien i absurd finale

Kornel Nagy og Ungarn formåede under EM-slutrunden aldrig at forløse det store potentiale, holdet ellers besidder. (Foto: ZUMA Press)
Kornel Nagy og Ungarn formåede under EM-slutrunden aldrig at forløse det store potentiale, holdet ellers besidder. (Foto: ZUMA Press)

To enorme overraskelser
Ifølge Boldsen er det danske exit fra turneringen slet ikke i samme størrelsesorden for skuffelser. Det kan godt være, at målsætningen om en plads i semifinalen ikke blev indfriet for Gudmundur Gudmundssons tropper, men præstationerne var flere gange lovende undervejs i turneringen.

- Jeg er selvfølgelig også skuffet over Danmark, men spillemæssigt var det ikke elendigt. Der var mange gode momenter. Det var marginaler, der afgjorde det hele. Man var ikke kølige nok i perioder, siger Boldsen.

- Det var ikke fordi, at Danmark var dårlige. Jeg husker en anden halvleg mod Spanien, hvor de (danskerne, red.) spiller fremragende. Holdet skuffer bare, fordi man havde høje forventninger, lyder det fra Boldsen.

Vendes blikket mod de positive hovedrolleindehavere, er den tidligere landsholdsspiller ikke i tvivl om, hvem der her skal have rampelyset.

Boldsen er således fuld af begejstring over det, som EM-vinderne fra Tyskland og den nordiske overraskelse Norge har leveret i de polske arenaer.

- Ved en slutrunde er der favoritter, og så er der nogle hold, som er outsidere. Men Tyskland og Norge var absolut ikke i nogen af de to kategorier, siger Boldsen.

- Det, Dagur Sigurðsson (Tysklands landstræner, red.) har gjort for holdet, er mere end imponerende. Han har bygget en base op, som fungerer.

- En defensiv, hvor spillerne føler tryghed. Det er alfa og omega, og så hjælper det selvfølgelig også, at de har haft en målmand, som har taget fra i allerhøjeste grad, siger Boldsen.

Her kan du se en evaluering af den kamp, som Danmark spillede mod Tyskland.

Se også: Tysk EM-guld gør ondt på Danmark: Her er den hårde vej til OL

Rosen tilfalder Andreas Wolff. HSG Wetzlar-målmanden startede som reserve under slutrunden, men da han først fik chancen, bed han sig langsomt fast. Lagde lag på lag så at sige. Byggede en mur i målet.

- Det typisk det hold, som har den bedste målmand, der vinder det hele. Andreas Wolff stod ikke med prangende procenter, da han kom ind i turneringen, men han er bare blevet bedre og bedre, siger Boldsen.

- Wolff kroner så det hele ved at stå helt afsindig godt i finalen. Det var næsten absurd at se den måde, det skete på. Han tog nærmest alt.

- Inden finalen var der ingen tvivl om, at Wolff var en af nøglefigurerne. Han skulle vinde den direkte duel mod Spaniens Arpard Sterbik, som også endte med at stå en god kamp. Men det er uhørt at have  en redningsprocent på næsten 50 i en finale (Wolff endte på 48 procent, red.), siger Boldsen.

Tyske Andreas Wolff blev kåret til EM-slutrundens bedste målmand. (Foto All Over Press)
Tyske Andreas Wolff blev kåret til EM-slutrundens bedste målmand. (Foto All Over Press)

TV: Sådan fungerer et fransk opspil


Ungt norsk stjerneskud
Modsat de tyske triumfatorer måtte Norge tage fra Polen uden medaljer, men det udfald ændrer ikke på, at nordmændene står tilbage som en af de helt store positive overraskelser.

De var nærmest meldt ude, da et avancement til semifinalen krævede sejr over Frankrig forrige onsdag, Men så leverede de undertippede skandinaver en storslået indsats og besejrede de regerende mestre med 29-24.

Norges optur under turneringen skyldes ikke mindst den blot 20-årige playmaker Sander Sagosen, som til daglig slår sine folder i Aalborg Håndbold. Det mener Joachim Boldsen, der er af den opfattelse, at nordjyderne kun har talentet på lånt tid.

- Sammen med Andreas Wolff, som dog i lang tid har stået godt i sin tyske klub, er Sagosen EM-slutrundens helt store gennembrud. I Danmark vidste vi godt, at nordmanden var god, men det tror jeg ikke var tilfældet mange andre steder i Europa, siger Boldsen.

- På et eller andet tidspunkt skal han videre væk fra Danmark. Og det bliver forhåbentlig til et skifte til Tyskland. For hans udviklings skyld synes jeg, at han skulle finde en klub i Bundesligaen.

- Her ser jeg de bedste udviklingsmuligheder. Det er der eksempelvis ikke nødvendigvis i Paris, hvor Mikkel Hansen og Nikola Karabatic er i truppen, siger Boldsen.

Se også: Boldsen tvivler: Er Gudmundur den rette?

Sådan så de ud, da de netop var vendt hjem fra VM i Makedonien. Niklas Landin er en årgang yngre, men var alligevel med. Se i bunden af artiklen, hvordan det gik dem allesammen (Foto: DHF) Sport og Spil Sådan gik det den gyldne årgang: Landins hjernedøde sommer

Desværre piger. Næsten alle håndboldherrerne er afsat. (Foto: Anders Brohus) Sport og Spil TV-kæreste, undertøjsmodel og håndbold-pige: Her er spillernes bedre halvdele

Sander Sagosen er bare 20 år gammel, men var med til at bære Norge helt til semifinalen under slutrunden. (Foto: AP)
Sander Sagosen er bare 20 år gammel, men var med til at bære Norge helt til semifinalen under slutrunden. (Foto: AP)

15 kommentarer
Vis kommentarer
Håndbold
Hent flere