Anmeldelse: 'Nordvest' er en fremragende film

Ny gangsterfilm understreger, at Michael Noer er en af de bedste danske instruktører lige nu

Debutanten Gustav Dyekjær Giese er godt castet som gangster-spiren Casper. De fleste roller spilles af amatører, og det er med til at understrege filmens autentiske præg. (Foto: Magnus Nordenhof Jønck/Nordisk Film)
Debutanten Gustav Dyekjær Giese er godt castet som gangster-spiren Casper. De fleste roller spilles af amatører, og det er med til at understrege filmens autentiske præg. (Foto: Magnus Nordenhof Jønck/Nordisk Film)

'Nordvest'. Instr.: Michael Noer. Medv.: Gustav Dyekjær Giese, Oscar Dyekjær Giese, Roland Møller, Lene Maria Christensen m.fl. 91 min. Premiere i dag i 62 biografer

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Michael Noer spillefilms-debuterede i 2010 med den fremragende fængselsfilm ’R’ lavet i tæt samarbejde med Tobias Lindholm.

Lindholm lavede siden den mindst lige så gode piratfilm ’Kapringen’ (2012), og nu kommer så Noers første soloudspil, ’Nordvest’, der er noget så sjældent som en dansk gangsterfilm. Vi er dog i tone og tempo nogenlunde så langt fra ’Pusher’-trilogien, som tænkes kan.

Dokumentarisk
Her er ingen ironisk distance, filmhistoriske citater eller billedmæssig voldsfascination. Stilen lægger sig lige som i ’R’ op ad det dokumentariske, så vi – både fysisk og mentalt – synes at befinde os i samme rum som filmens personer.

De fleste af rollerne spilles af amatører. Og fraværet af kendte skuespiller-ansigter er kun med til at understrege det autentiske præg.

Ja, det virker nærmest forstyrrende, da en professionel som Lene Maria Christensen dukker op, selv om hun gør det glimrende som hovedpersonens forknytte mor.

En moderne tragedie
Noer og Rasmus Heisterbergs godt sammenskruede manuskript er i lige så høj grad en moderne (familie)tragedie, som det er en film om bander i Københavns Nordvestkvarter.

Vi følger den 18-årige Casper (Gustav Dyekjær Giese), der bor sammen med sin et par år yngre lillebror (spillet af hans rigtige lillebror Oscar Dyekjær Giese), sin lillesøster og mor.

Casper vil gerne fremstå som familiens forsørger, men de småbeløb, han kan skrabe sammen ved at lave bræk for den lokale alfahan Jamal (Dulfi Al-Jaburi), rækker ikke langt.

Se også: Anmelder om 'Nordvest': Det sker i virkeligheden

Dødsensfarligt
Så da Bjørn – en forrygende Roland Møller – dukker op med et bedre tilbud, slår Casper til, og han bliver snart en betroet medarbejder, der står for at fragte både ludere og stoffer rundt i byen.

Men han er først og fremmest en central brik i den lokale magtkamp mellem Bjørn og Jamal. Hvilket er et dødsensfarligt sted at være. Og situationen bliver ikke bedre af, at Casper har hevet sin bror med ind i spillet.

Nådesløs slutning
Man er ikke et sekund i tvivl om, at her gives ikke nogen happy end. Det opererer man ikke med i det miljø. Men vejen mod den nådesløse slutning er brolagt med gode miljøbeskrivelser og troværdige skuespilpræstationer.

Gustav Dyekjær Giese fremstiller Casper, så vi føler både suset under hans opstigning – pludselig er han noget, og nogen har brug for ham – og den klaustrofobiske desperation, da han falder hårdt og hurtigt.

Og den tidligere kriminelle Roland Møller, der også har været manuskriptkonsulent, ligesom han var på ’R’, er igen et fund som den tvetydige Bjørn, der det ene øjeblik er godmodig bamse for sekundet efter at lyne som ondsindet gangsterboss.

Vedkommende
Birollerne – med bl.a. rapperne Kidd og Clement – er også godt besat hele vejen rundt. For nok er der både spænding, skyderi og tæv i luften her, men ’Nordvest’ er først og fremmest et emotionelt vedkommende og ualmindelig veludført karakterbåret drama, der udspiller sig i en verden, som på en gang er meget langt væk og helt tæt på.

Michael Noer er sammen med den tidligere makker Tobias Lindholm de to unge, danske instruktører, jeg glæder mig mest til at følge de kommende år.

Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen