Engel med spredte ben

Katrine Wiedemann har skabt en grænseoverskridende film mellem det fascinerende og det frastødende

Julie Zangenberg og Lars Mikkelsen som engel og liderbuks i 'Viceværten'.(Foto: Per Arnesen)
Julie Zangenberg og Lars Mikkelsen som engel og liderbuks i 'Viceværten'.(Foto: Per Arnesen)

'Viceværten' Instr.: Katrine Wiedemann. Medv.: Lars Mikkelsen, Julie Zangenberg, Nicolaj Kopernikus, Peter Plauborg m.fl. 85 min. Premiere 25. oktober i 13 biografer

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

’Viceværten’ er en sær film, som det ikke lige er sådan til at få hold på. Og det er i sig selv et positivt træk. Komedier om knas i parforholdet behøver vi ikke just flere af lige nu, tak.. Katrine Wiedemann er til dagligt kendt som teaterinstruktør, men har tidligere forsøgt sig med filmmediet i den noget alternative Morten Korch-fortolkning ’Fruen på Hamre’ (2001). Og også her må man sige, at hun går sine helt egne veje.

’Viceværten’ veksler mellem benhård socialrealisme, metafysisk drama og grænseoverskridende sexscener i et ikke altid gennemskueligt blandingsforhold. Lars Mikkelsen spiller den fraskilte vicevært Per, der grundlæggende er en sur, usympatisk, alkoholiseret stodder med rygproblemer, der bor i et trøstesløst boligbyggeri, hvor han fordriver fritiden med at kæve bajere og se tv med den endnu mere sølle invalidepensionist Viborg (Nicolaj Kopernikus). Sønnen Carsten (stortalentet Peter Plaugborg) er narkoman og netop løsladt fra fængslet. Det går med andre ord kun en vej for Per – nedad.

Spreder ben
Men ud af det blå - bogstavelig talt – dukker der pludselig en ung, nøgen pige (Julie Zangenberg) op i en tom lejlighed. Hun kan ikke tale og virker nærmest som et spædbarn, men spreder villigt ben, da Per vil indkassere huslejen. Ja, hun virker lige frem til at nyde det. Med andre ord en legemliggjort sexfantasi uden at de meget eksplicitte bollescener dog på nogen måder virer erotiske. Nærmest triste og desperate.

Men ikke nok med at Per får noget på den dumme uden at skulle give meget igen, han får det også bedre både psykisk og fysik. Og da vennen Viborg også får et dyt, forsvinder han knæskade som dug for solen. Det samme gælder Gregers’ (Tommy Kenter) sukkersyge, da han også får en tur. Pludselig opstår der kø foran Pers soveværelse af folk med diverse lidelser, der lige skal have et helbredende knald.

Et frisk pust
Nogen forklaring på hvem eller hvad den gådefulde piger er for en størrelse (måske en engel?) giver manuskriptforfatteren Kim Fupz Aakeson ikke. Hun kommer og går bare. Hvis man vil spille moralsk, kan man måske forkaste hende som en midaldrende mands fantasi om det gnidningsløse knald (Zangenberg virker i filmen betydeligt yngre end sine 23 år).

Men måske er hun i virkeligheden en kvindelig Jesus-skikkelse? Ja, jeg kender ikke svaret, men bare det, at ’Viceværten’ tør lade den slags spørgsmål blafre i vinden er et frisk pust i en eller ret behagesygt dansk filmsæson. Og nej, ’Viceværten’ er ikke nogen ubetinget vellykket film – især sidste tredjedel kører lidt i ring – men er bestemt værd at se med et åbent sind. Om ikke andet for Lars Mikkelsens helt forrygende præstation som den misantropiske underhund. Den brænder sig simpelthen fast på nethinden.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna Cecilia Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen