Ny science-fiction film er helt gak gak

Den finske 'Iron Sky' er langt ude og ret sjov

En flok nazister har gemt sig på bagsiden af Månen, hvor de forbereder Det Fjerde Rige. (Foto: UIP)
En flok nazister har gemt sig på bagsiden af Månen, hvor de forbereder Det Fjerde Rige. (Foto: UIP)

'Iron Sky' Instr.: Timo Vuorensola Medv.: Julia Dietze, Götz Otto, Christopher Kirby, Udo Kier m.fl. 93 min. Premiere i 15 biografer

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

En science fiction-film om en nazistisk invasion fra Månen, oven i købet instrueret af en finne. Det er præcis så langt ude, som det lyder. Men på en eller anden sær måde bliver det hele så absurd, at det alligevel virker.

Bevares, der ryger et helt vognlæs finker af panden undervejs, men der er også så mange gode gags og satiriske pletskud, at man gerne ser gennem fingre med, at det langtfra er alle idéerne, der er lige skarpe.

Afbleget astronaut

Men der går sjældent et par minutter undervejs, hvor man ikke trækker på smilebåndet, og det er alt rigeligt. Den groteske historie i korte træk: Vi befinder os i 2018, hvor den amerikanske præsident (spillet af Stephanie Paul, der har en med garanti tilsigtet lighed med Sarah Palin) for at styrke sin popularitet i valgkampen sender en ekspedition til Månen. Her opdager de en nazistisk koloni, der har gemt sig på månens bagside siden 1945, hvor de forbereder en invasion af Jorden og skabelsen af Det Fjerde Rige.

En af astronauterne – sort, selvfølgelig – tages til fange, afbleges (!) og sendes tilbage til Jorden sammen med to af nazisterne for at skaffe nogle iPhones, som lige er det stykke isenkram, der mangler, for at nazisternes masseødelæggelsesvåben kan fungere.

Spækket med jokes

Nede på Jorden bliver nazisterne efter diverse forviklinger sat til at lede præsidentens genvalgskampagne. Og så går det ellers sin skæve gang frem mod det store opgør. Og nej, der er ikke lagt i ovnen til en toer...

Vuorensola har ikke haft det store budget at lege med, men specialeffekterne fungerer glimrende – man kan komme langt for pengene med nutidens computerteknologi. Næsten hvert eneste billede er spækket med referencer og jokes – nogle som sagt mere velplacerede end andre.

Det virkelig vellykkede er, at det ikke kun er nazisterne, der holdes for nar – det havde næsten været for nemt. Det hårde humoristiske skyts går ud over amerikanernes (og slutteligt resten af verdenssamfundets) moralske og politiske hykleri. Indimellem plat og indimellem virkelig sjovt – og ofte begge dele på en gang.

Oplagt kult-potentiale

’Iron Sky’ er en vaskeægte og yderst genrebevidst b-film. I den bedste betydning af ordet. Udo Kier er med. Og Laibach har lavet musikken. Kult-potentialet er med andre ord nærmest garanteret.

0 kommentarer
Vis kommentarer