Ny film portrætterer en mors mareridt

'Hvad med Kevin?' balancerer blændende mellem det socialrealistiske og det surrealistiske

Tilda Swinton leverer en uafrystelig præstation i rollen som moderen Eva, skriver Ekstra Bladets anmelder og sender fem stjerner afsted efter filmen 'Hvad med Kevin?' (Foto: SF Film)
Tilda Swinton leverer en uafrystelig præstation i rollen som moderen Eva, skriver Ekstra Bladets anmelder og sender fem stjerner afsted efter filmen 'Hvad med Kevin?' (Foto: SF Film)

'Hvad med Kevin?' Instr.: Lynne Ramsay. Medv.: Tilda Swinton, John C. Reilly, Ezra Miller m.fl. 112 min. Premiere i 33 biografer

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Lad det være sagt med det samme: Hvis man har lyst til en uforpligtende hyggeaften i biografen, så er ’Hvad med Kevin?’ et rigtig dårligt valg.

Der er nemlig tale om en dybt foruroligende film, som på overbevisende facon bringer os helt tæt på et sind i opløsning.Og som på lige så overbevisende måde kredser om flere tabuer. Ikke mindst moderkærligheden. Eller rettere sagt manglen på samme.
Det er heldigvis normen, at der opstår et eller andet ubrydeligt bånd mellem mor og barn baseret på kærlighed uden forbehold. Men hvad nu hvis det ikke er tilfældet? I filmens nutid møder vi Eva (Tilda Swinton), som er udstødt i lokalsamfundet, efter at hendes 15-årige søn Kevin har begået en utilgivelig ugerning. Præcis hvad den består i, afsløres først i glimt undervejs, men vi er aldrig i tvivl om, at det er noget frygteligt.

En families sammenbrud

’Hvad med Kevin?’, der bygger på en roman af Lionel Shriver, fortæller i fragmentariske flashbacks historien om en families sammenbrud. Eller måske snarere en families manglende sammenknytning, fra Eva som ung boheme (ufrivilligt?) bliver gravid, til hun føder et konstant skrigende barn, der hurtigt udvikler sig til en manipulerende, sadistisk satan. Eller er Kevin blot en meget kvik dreng, der hurtig gennemskuer forældrenes hykleri og reagerer kraftigt på det?

Synsvinklen er hele vejen igennem Evas, hvilket gør det umuligt at gennemskue, hvordan tingene hænger sammen uden for hendes hoved. Vi må selv prøve at navigere os frem til et muligt svar.

Et naturtalent

Så ’Hvad med Kevin?’ balancerer hele tiden på mesterligvis mellem det socialrealistiske og det surrealistiske. Det skyldes, at den britiske instruktør Lynne Ramsay (og hendes blændende fotograf Seamus McGarvey) har en desværre alt for sjælden sans for filmmediets suggestive kraft. Hun kan kunsten at få noget så prosaisk som eksempelvis et blafrende gardin til at blive ladet med betydninger. Et naturtalent af de helt store.

Blændende spil

Og så er skuespillet blændende godt hele vejen rundt. Tilda Swinton leverer en uafrystelig præstation som Eva, John C. Reilly er troværdig som hendes joviale, men konfliktsky mand, og alle de tre drenge, der spiller Kevin i forskellige aldre, gør det imponerende. Men især Ezra Miller som teenagedrengen er bogstavelig talt skræmmende god.

En af den slags film, der bliver ved med at gnave som en sten i den mentale sko længe efter endt spilletid. Hvilket er ment som en uforbeholden ros, hvis nogen skulle være i tvivl.

0 kommentarer
Vis kommentarer