En kongelig film

Nikolaj Arcel og co. gør danmarkshistorien lyslevende med 'En Kongelig Affære'

Filmen får hele seks stjerner. (Pr-foto)
Filmen får hele seks stjerner. (Pr-foto)

'En Kongelig Affære' Instr.: Nikolaj Arcel Medv.: Mads Mikkelsen, Alicia Vikander, Mikkel Boe Følsgaard, Thomas Gabrielsson m. fl. 131 min. Premiere i 93 biografer

Historien er så god, både som personligt drama og som et vigtigt nedslag i danmarkshistorien, at det kan undre, at ingen før har givet sig i kast med at filmatisere den.

LÆS OGSÅ:

Se også: Mary vild med Mads Mikkelsen

Salig Erik Balling forsøgte vist engang at realisere den, men uden held. Det skal man måske bare glæde sig over, for det er svært at forestille sig, at den kan fortælles meget bedre, end Nikolaj Arcel har gjort med ' En kongelig affære'.

Det drejer sig selvfølgelig om beretningen om de højdramatiske år 1769-1772, hvor tyskeren Johann Struensee som livlæge for den i praksis detroniserede Christian VII indførte en lang række reformer inspireret af oplysningstidens tankesæt, samtidig med at han havde en affære med den engelskfødte dronning Caroline Mathilde. Inden den forsmåede adel og det reaktionære præstevælde igen kuppede sig til den reelle magt, kappede hovedet af Struensee og for en stund sendte kongeriget tilbage i mørket.

Eminent forløst
En historie så fantastisk, at den næsten kun kan være sand. Og eminent forløst af Arcel, hans faste medmanuskriptforfatter Rasmus Heisterberg samt resten af holdet, der imponerer på stort set alle pladser.

Rasmus Videbæks CinemaScope-billeder er en udsøgt fornøjelse, hvor der er kælet for de historiske detaljer, uden at man falder i kostumedrama-fælden.

Castingen er noget nær perfekt - og modig - med forholdsvis ubeskrevne blade som svenske Alicia Vikander og teaterskoleeleven Mikkel Boe Følsgaard i rollerne som dronningen og kongen, der begge gør indtryk.

Ikke mindst Følsgaard som den aparte monark.

Brillant Mikkelsen
Mads Mikkelsen brillerer også som Struensee i så høj grad, at man hurtigt glemmer, at det er Mikkelsen. Hvilket er ment som en kompliment.

LÆS OGSÅ:

Mads Mikkelsen til premieren. (Foto: Ritzau TV) Film - 29. mar. 2012 - kl. 08:30 TV: Mads Mikkelsen klar til at erobre Danmark

Den afsluttende henrettelsesscene er et studie i, hvordan man med enkle midler formidler store følelser.

Omkring dem cirkler en perlerække af biroller, heriblandt Thomas Gabrielsson i en stjernestund som den fordrukne og forgældede Grev Rantzau.

Det hele er så godt konstrueret, at man sagtens kan følge med i det ellers ret komplicerede forløb uden at have læst på lektien hjemmefra.

Ved at fokusere på de indbyrdes forhold mellem de tre hovedpersoner, lykkes det på fuldstændig overbevisende måde at få levendegjort den store historie. En lille genistreg.

Ikke sort og hvidt
Og modsat et andet biografaktuelt, dansk historisk drama er intet hverken sort eller hvidt her.

Struensee er ikke kun magtbegærlig eller oplyst idealist, men muligvis begge dele. Christian VII ikke ' bare' bindegal, men snarere et skrøbeligt sind på en for stor post, og Caroline Mathilde ikke blot et offer for mændenes kamp om tronen, men en yderst aktiv spiller.

Når et så vigtigt kapitel i vores fælles historie gøres så lyslevende for vores øjne, som det er tilfældet her, med så åbenlys sans for filmmediets mekanismer, så ser jeg ikke nogen anden udvej end at kvittere med de sjældne seks stjerner.

En bedrift, intet mindre.

0 kommentarer
Vis kommentarer