Hundehoveder og hængerøve

Olsen-banden er genopstået i 3D - men den er blottet for charme og humor

Nej, Egon Benny, Kjeld og Yvonne er ikke sig selv. (Foto: Nordisk Film & A. Film)
Nej, Egon Benny, Kjeld og Yvonne er ikke sig selv. (Foto: Nordisk Film & A. Film)

Olsen-banden på de bonede gulve Instr.: Jørgen Lerdam. Stemmer: Martin Buch, Nicolaj Kopernikus, Annette Heick m. fl. 78 min. Premiere i 102 biografer

’Jeg har en plan. Vi laver Olsen-banden-film nummer 15’ ’Jamen, både Poul Bundgaard, Ove Sprogøe og Kirsten Walther er jo døde?’ ’Ja, ja. Men vi laver den som animationsfilm i 3D. Vi skal bare bruge en masse store computere, nogle folk, der er gode til at efterligne stemmer og en gigantisk pr-maskine’.

Og vupti var ’Olsen-banden på de bonede gulve’ tilsyneladende født.

Og til dem, der har fået den idé, vil jeg i Egon Olsens ånd gerne sige: Hundehoveder og hængerøve!

Og specifikt til manuskriptforfatteren Nikolaj Peyk og instruktøren Jørgen Lerdam: Elendige klamphuggere!

Hvad skal vi med den?
Modellen er nogenlunde den samme, som den plejer: Egon er i fængsel, bliver løsladt og har en ny plan - trekløveret udfører den, den mislykkes, og Egon kommer i fængsel igen.

Men jeg har meget svært ved at se, hvad vi skal med ’Olsen-banden på de bonede gulve’. Det, der gik lige i lattermusklerne og hjertet i (næsten alle) de 14 oprindelige film, var - ud over den finurlige og til tider begavede og bidende humor - den kærlige måde, hvorpå Erik Balling og Henning Bahs portrætterede de fire hovedfigurer. Og den originalitet hvormed banden udførte deres mange kup.

Og selv om de var irriterende, havde de en charme, der gjorde, at man alligevel holdt af dem – og med dem. Det var skidegodt.

En misforståelse
Men den vanlige charme og kærlige tilgang til figurerne - og ikke mindst humoren og originaliteten - er alt sammen gået fløjten her, hvor Egon, Benny, Kjeld og Yvonne reduceres til nogle bøvede tabere.

Og hvorfor lave en film i 3D, når man alligevel ikke udnytter 3D-effekten?

Ligner et kup
Nej, ’Olsen-banden på de bonede gulve’ tilfører intet godt nyt til konceptet, men lukrerer udelukkende på fordums storhed og er desværre en af største filmiske misforståelser, jeg længe er stødt på.

Den ligner mest af alt en nem måde at kuppe sig til en masse sagesløse biografgængeres penge på. Og den slags kup har det som bekendt med at gå galt.

1 af 2 Historien ligner meget, den man kender om Olsen-Banden. (Foto: Nordisk Film & A. Film)
2 af 2 Nej, Egon Benny, Kjeld og Yvonne er ikke sig selv. (Foto: Nordisk Film & A. Film)
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen