'Blekingegade' burde aldrig have været lavet

'Vogt Dem for efterligninger', lyder et godt råd. Et råd, som folkene bag ’Blekingegade’ nok skulle have haft in mente, før de lavede denne – oven i købet dårlige – kopi af en spændende og vigtig historie.

(Foto: Jakob Jørgensen)
(Foto: Jakob Jørgensen)

'Blekingegade', afsnit 4. Instr.: Jacob Thuesen. Medvirk.: Ulrich Thomsen, Nikolaj Coster-Waldau Thure Lindhart m.fl. TV 2 i aftes.
'Blekingegade', afsnit 4. Instr.: Jacob Thuesen. Medvirk.: Ulrich Thomsen, Nikolaj Coster-Waldau Thure Lindhart m.fl. TV 2 i aftes.

Jeg kan tænkte mig to enkle og gode grunde til at lave en serie om den såkaldte Blekingegadebande. Den ene er at formidle et stykke Danmarkshistorie. Her kunne man vælge enten en politisk eller en kriminalhistorisk vinkel. Den anden: At underholde. Og i bedste fald gøre begge dele på en gang.

Det kan vist roligt kaldes en udfordring. Dels fordi, der findes så meget dokumentation om banden, ikke mindst fra Peter Øvig Knudsens dokumentariske bøger om banden. En dokumentation, som TV 2-serien ikke har kunnet gøre brug af, fordi DR havde købt rettighederne.

Dels fordi vi ved, hvordan historien ender. Det gør som regel det med spændingen ekstra udfordrende.

Det er altså op ad bakke. Og desværre lykkes ingen af delene for ’Blekingegade’ – og da aftenens afsnit var det næstsidste, må løbet siges at være kørt.

For at lykkes, skulle Blekingegade nok have været enten baseret langt mere på virkelighed, eller også skulle man have givet den fuld gas med den frie fantasi, man reklamere med at have benyttet sig af og lavet en tv-serie om noget helt andet. I stedet er man endt med en mærkeligt injurierende sekundavare, hvor bl.a. en ellers frikendt Niels Jørgensen bliver gjort til manden, der affyrede det dræbende skud mod den unge politielev, og hvor de fleste scener ligner genbrug af scener fra de forrige afsnit. At personerne i serien er lige så flade, som det papir, deres replikker er skrevet på, bidrager heller ikke just til seernes engagement – heller ikke selv om skuespillerne skal have stor ros for deres indsats.

Nej, dette fantasi(mis)foster burde ganske enkelt aldrig have været produceret. Det er uinteressant, u-underholdende og utroværdigt, og tjener hverken som formidling af et stykke historie eller blot som en underholdende krimiserie. Og det burde folkene bag næsten have kunnet sige sig selv på forhånd.

0 kommentarer
Vis kommentarer