Gnierens nye klæder

Jim Carrey kaster sig ud i et klassisk juleeventyr

Dette er ikke et juleeventyr for de allermindste. Dertil er den stedvis nok lidt for uhyggelig. (Foto: Walt Disney) Studios
Dette er ikke et juleeventyr for de allermindste. Dertil er den stedvis nok lidt for uhyggelig. (Foto: Walt Disney) Studios

A Christmas Carol Instr.: Robert Zemeckis. Am. stemmer: Jim Carrey, Colin Firth, Gary Oldman m.fl. 96 minutter. Premiere i 45 biografer

Der findes omtrent lige så mange udgaver af Charles Dickens’ klassiske ’Et juleeventyr’ fra 1843, som der findes måder at lave risalamande på.

Min personlige favorit er helt ærligt den med dukkerne fra ’The Muppet Show’ fra 1992 med Michael Caine i hovedrollen som forretningsmanden Ebenezer Scrooge.

Fejende flot
Han h-a-d-e-r julen og tænker kun på at puge penge sammen.

Men så bliver Scrooge hjemsøgt af sin afdøde kompagnon, som advarer gniergnavpotten om, at han natten til den 24. december vil få besøg af tre ånder, som vil give ham en sidste chance for at ændre sit liv. Og dermed undgå at dø som en sølle, ensom stakkel.

Instruktøren Robert Zemeckis’ ’realistisk’ animerede version med Jim Carrey i alle hovedrollerne er ganske vist visuelt fejende flot med 3D-effekter, så englene synger.

Sært gammeldags
Men den er også sært gammeldags og teatralsk i udtrykket.

Dertil kommer, at den desværre rummer omtrent lige så megen hjertevarme, charme og humor som Scrooge selv – og Zemeckis’ bedrift med at putte løjerne en tur gennem computeren bibringer for så vidt intet nyt til fortællingen.

Han har bare pakket den virkelig flot ind, bevares. Men det er lidt som at få en virkelig stor og prangende gavepakke, som viser sig bare at indeholde et par sokker.
0 kommentarer
Vis kommentarer