Fem stjerner til Indiana Jones

Trods en pause på 19 år lever Indiana Jones mod alle odds stadig i bedste velgående. Ekstra Bladets anmelder er begejstret over den nye film

'Den vellystige leg' er kodeordet for 'Indiana Jones og krystalkraniets kongerige'. (Foto: David James)
'Den vellystige leg' er kodeordet for 'Indiana Jones og krystalkraniets kongerige'. (Foto: David James)

'Indiana Jones og krystalkraniets kongerige'. Instr. Steven Spielberg. Medv.: Harrison Ford, Cate Blanchett, Karen Allen, Ray Winstone, m.fl. 123 min.

Kan man blive forpustet af at sidde ned? Sagtens, hvis man tilbringer 123 minutter i selskab med Indiana Jones og hans vilde jagt i Perus jungle efter krystalkraniets kongerige.

For selv om Harrison Ford er blevet en ældre herre på 65 år, så går det stadig over stok og sten (og meget mere), når han ifører sig kakitøjet og den karakteristiske bredskyggede hat og transformerer sig til den elskede Indiana Jones-figur.

Samtidig med at filmen – i stedet for at prøve at camouflere det – morsomt spiller på, at Indy ikke længere er nogen vårhare.

Skumle russere
I virkelighedens verden er der gået 19 år, siden actionprofessoren sidst var på arkæologisk skattejagt, og det er der såmænd også i fiktionens.

Sidst skrev vi 1938, så nu befinder vi os altså i 1957, og fjenden er ikke længere fæle nazister, men mindst lige så skumle russere anført af isdronningen Irina Spalko (Cate Blanchett).

Steven Spielberg (og manuskriptforfatteren David Koepp) spiller igen veloplagt på alskens mytologisk arvegods og trækker store veksler på forfatteren Erich von Dänikens teser om rumvæsners indflydelse på tidligere civilisationer.

Eventyrlige præmisser
Et decideret handlingsreferat vil føre for vidt her – det går som sagt rimelig stærkt – men hovedsporet er Jones og kompagnis kapløb med russerne om at nå først frem til mayaernes gyldne stad, Akator (i anden sammenhæng kendt som El Dorado).

Og som titlen antyder, så spiller et af de sagnomspundne 13 krystalkranier også en ikke uvæsentlig rolle.

Troværdighed er selvfølgelig slet ikke på dagsordenen her, men inden for sine egne eventyrlige præmisser fungerer historien perfekt, og Spielberg leger vellystigt med alskens kulturelle referencer, som man nok skal se filmen et par gange for at opsnappe alle sammen. Og kigger samtidig sig selv over skuldrene, da Indy igen møder sin kæreste fra den første film i kvartetten, 'Raiders of the Lost Ark', Marion Ravenwood (Karen Allen).

Den vellystige leg er i det hele taget kodeordet her.

For selv om 'Indiana Jones' er endog meget big business, så virker det også, som om hele holdet har moret sig storartet med at iscenesætte de mildest talt spektakulære løjer.

'Krystalkraniets kongerige' emmer simpelt hen på alle niveauer af dyb kærlighed til filmmediets forunderlige fascinationskraft og evne til at skabe fantastiske verdener.

Dramatisk kamp
Man glemmer ganske enkelt alle hverdagens trakasserier, mens man følger Jones' dramatiske kamp mod kryb og kommunister. Det er muligvis ikke dyb kunst det her.

Til gengæld er det fuldstændig forrygende underholdning. Og det er skam også en kunst.

Det er fuldstændig forrygende underholdning. Og det er skam også en kunst.

1 af 2 Indiana Jones er tilbage for fuld skrue. (Foto: David James)
2 af 2 'Den vellystige leg' er kodeordet for 'Indiana Jones og krystalkraniets kongerige'. (Foto: David James)
kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen