Ondskab i barnehøjde

Stærkt gribende og øjenåbnende, mener Ekstra Bladets anmelder om 'Drengen i den stribede pyjamas', der er en film om Holocaust set gennem øjnene på en tysk dreng

'Drengen i den stribede pyjamas' fortæller om Holocaust set med barneøjne. (Foto: Disney Film)
'Drengen i den stribede pyjamas' fortæller om Holocaust set med barneøjne. (Foto: Disney Film)

'Drengen i den stribede pyjamas'. Instr.: Mark Herman. Medv.: Asa Butterfield, Jack Scanlon, Amber Beattie, David Thewlis, m.fl. 93 min.

Vi har efterhånden set mange film om Holocaust-tragedien. Men sjældent fortalt fra et barns synspunkt. Og da slet ikke et tysk barn. Men det er netop tilfældet med Mark Hermans filmatisering af John Boynes roman 'Drengen i den stribede pyjamas'.

Otteårige Bruno (Asa Butterfield) lever en sorgløs tilværelse i Berlin, da familien pludselig skal flytte på landet, fordi faderen (David Thewlis), som er højt placeret i Nazi-partiet, har fået nyt job.

Det viser sig at være et afsidesliggende skrummel af et hus, men fra sit vindue kan Bruno skimte en 'farm'.

Da han naturligt nok spørger, hvorfor alle bønderne bærer stribede pyjamasser, får han et affærdigende svar. Ligesom moderen, der undrer sig over den grimme stank fra skorstenenes sorte røg.

Men Bruno er en nysgerrig knægt og begynder i al hemmelighed at strejfe ned til farmen. Her knytter han venskab med den konstant sultne Shmuel (Jack Scanlon) på den anden side af pigtråden, som forstår lige så lidt af, hvad der foregår.

På trods af visse usandsynligheder er der noget stærkt gribende og øjenåbnende ved det bevidst naive blik på den tragiske historie, som vil give især lidt større børn og deres forældre meget at tale om.

Man skal dog lige vide, at slutningen er virkelig hård kost.

Eneste anke er faktisk det meget britiske tonefald (både sprogligt og rent filmisk), som distraherede i hvert fald denne seer en anelse.

0 kommentarer
Vis kommentarer