Sms-lån er en gældsfælde

Lånefirmaet Cash1970 tilbyder vanvittige renter og benytter ulovlig markedsføring

Cash1970 reklamerer ulovligt for sit dyre lån per sms. (Foto: Jan Sommer)
Cash1970 reklamerer ulovligt for sit dyre lån per sms. (Foto: Jan Sommer)
Nu er den er gal med endnu et firma, der udbyder lån via sms til danskerne. Det drejer sig om Cash1970, der udbyder lån til mere end 13.000 procent i årlige omkostninger i procent – også kaldet ÅOP. Og det får nu Forbrugerrådet til at overveje endnu en politianmeldelse.

Den første anmeldelse blev allerede sendt af sted i sidste uge, da Ekstra Bladet afslørede firmaet bag SMS Kviklån i at oplyse alt for lave ÅOP’er. De oplyste ÅOP’er på deres lån på 20-35 procent, men i virkeligheden var der tale om uhyrlige ÅOP’er på helt op til 500.000 procent. Efter Ekstra Bladets afsløring meldte Forbrugerrådet SMS Kviklån til politiet for åger. Og nu er turen kommet til Cash1970.

– Vi mener, grænsen for åger ligger på ÅOP på 50 procent. Nu er det på tide, at vi får afprøvet ågerparagraffen, så forbrugerne ikke skal udsættes for den slags helt urimeligt dyre lån, siger økonom Carsten Holdum fra Forbrugerrådet.

Sender også spam
Men Cash1970 ser også stort på en anden lov. Firmaet markedsfører sig nemlig ved at sende sms’er til tilfældige forbrugere med følgende ordlyd:

’Penge nu? Lån op til 2000 kr. i 21 dage. SMS ordet ’cash’ til 1970 og se, hvordan du kan ansøge via SMS. Pengene overføres straks til din konto. www.cash1970.dk’

Og det er bundulovligt:

– Det er ifølge markedsføringslovens paragraf 6 strafbart for erhvervsdrivende at sende elektroniske reklamer ud, forklarer Andreas Weydemann, jurist i Forbrugerstyrelsen.

Der er faldet flere domme i lignende sager om spam.

– Det er kun lovligt, hvis du får e-mailen eller sms’en fra en erhvervsdrivende, du tidligere har handlet med – men kun hvis du aktivt har sagt ja til at modtage den slags elektroniske reklamer, siger han.

Utrolig frækt
kup! har modtaget flere henvendelser fra læsere, der har fået sms’en fra Cash1970 uden nogen sinde at have handlet med firmaet. En af dem er en af kup!s egne journalister:

– Jeg var på ferie i Italien og syntes, det var utrolig frækt, for jeg havde ikke brug for at låne penge. Oven i købet kom jeg så til at betale ekstra for at modtage sms’en i udlandet, selv om jeg aldrig har bedt om at få den slags reklame på min mobil, fortæller Ekstra Bladets journalist, Christine Brasch Andersen.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen