Han sælger dig grønt og behåret kød

Hos JN Meat i Slagelse bliver gammel brasiliansk kalvemørbrad tryllet ny og dansk - hvorefter den bliver sat til salg i SuperBest

John Nielsen, ejer af JN Meat, forsvarer den ulækre kød-håndtering med, at de ansatte kan have lavet en fejl.
John Nielsen, ejer af JN Meat, forsvarer den ulækre kød-håndtering med, at de ansatte kan have lavet en fejl.

Værsgo og spis!

På billederne ser du tre ton gammel og gensplejset brasiliansk kalvemørbrad, der bliver pakket om og forvandlet til nyslagtet 'Dansk Naturkød' hos kødfirmaet JN Meat.
Holdbarheden bliver - vupti! - ændret fra 13. juni 2004 til 31. maj 2006.

Kødet får simpelt hen blot klistret en ny etiket på pakken, og så er det klar til at blive solgt i over 200 kølediske i SuperBest.
kup! trækker i dag endnu et ådsel op fra de danske supermarkeders kølediske, når vi kan afsløre, at det sjællandske kødfirma JN Meat systematisk svindler med kødet. Det fortæller syv tidligere og en nuværende ansat, som kup! har talt med.

- Jeg har set brasiliansk kød, som var otte år gammelt, og som blev pakket om til 'Dansk Naturkød'. Det skete dagligt, at tonsvis af gammelt kød blev pakket om. Noget af kødet var så gammelt, at det var grønt og behåret, siger Nicki Rasmussen, der har været pakker og sælger hos JN Meat indtil sidste sommer.

Stank af råd
Halvdelen af hans familie er i slagteribranchen. Så han kender alle trickene.

- Når kødet eksempelvis var plumråddent, blev det lavet om til spegepølser eller blev marineret - så marinaden kunne skjule den dårlige smag. Og når pålægspakker havde overskredet sidste salgsdato, så blev de sprættet op, vasket og blev puttet i nye pakker.

Der var en konstant stank af fordærvede varer i kødpakkeriet i Slagelse.

- Når dyrlægen kom, gik alarmen, og så skulle vi låse alt det gamle kød inde, siger Nicki Rasmussen.

Hver morgen klokken seks, når de ansatte i de store sjællandske firma mødte, fik de udleveret en liste over, hvad der skulle pakkes om i løbet af dagen.

- Eksempelvis kunne der stå, at det her tyske kød skulle pakkes om som dansk og have en ny dato. Det var næsten alt kød, som skulle have ændret dato og land, siger Chano Hansen, der stod i ekspeditionen og stod for at sende kødet ud fra lageret, indtil han stoppede i september.

Ofte skulle Chano Hansen køre over og hente kød på den anden side af vejen.

Skar datoen af
- Her stod det gamle kød i lange rækker, som alt havde overskredet sidste salgsdato. Eksempelvis kan jeg huske tre år gamle minispareribs, hvor vi bare skulle skære datoen af med en hobbykniv. Andre gange pakkede vi det om i nye emballager, siger Chano Hansen.

Han fortæller, hvordan stort set alt kød, som JN Meat købte, var hollandsk, tysk eller brasiliansk, men næsten alt, som blev solgt, var dansk. Sådan var det eksempelvis med stort set alle tilbudsvarer i SuperBest.

Meget af det gamle kød blev derudover solgt til fine hoteller og restauranter samt sygehuse og plejehjem.

- Beskeden var, at når kødet blev sendt ud på plejehjem og sygehuse, skulle vi passe ekstra på, fordi det var ret alvorligt, hvis det blev opdaget. De fik blot kød, der var tæt på sidste salgsdato - og så blev det pakket om med et par ugers ekstra holdbarhed og som 'Dansk Naturkød', siger Chano Hansen.

Og som om kødet ikke var dårligt nok i forvejen, blev meget af kødet pakket om ude i gården, fordi der ikke var plads i pakkeriet.

- Når vi så havde pakket kødet, så blev det stillet ud i gangen, hvor der var 25-30 grader varmt. Så kunne det ligge og boble i bakterier, til vognmanden kom fire-otte timer senere.

kup! har forgæves forsøgt at få en kommentar fra SuperBest, som sælger kød fra JN Meat.

1 af 6 1. Her er et par brasilianske kalvemørbrad ud af et parti på tre ton.
2 af 6 2. Vi zoomer ind: Som man kan se, er mørbraden pakket 14/02/2004 og er allerede for gammelt.
3 af 6 3. Trylle-trylle: Nu har mørbraden fået klistret en ny dato på. Et ekstra år og tre måneder.
4 af 6 4. Her bliver de brasilianske mørbrader så stablet i kasser og pakket som 'Dansk Natur-kød'.
5 af 6 5. Som man nu kan se, kan de gamle mørbrader pludseligt spises 11 dage endnu. (Fotos: Per Rasmussen)
6 af 6 John Nielsen, ejer af JN Meat, forsvarer den ulækre kød-håndtering med, at de ansatte kan have lavet en fejl.
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen