Energiske sukkerbomber

Per Brændgaard er ernæringsekspert og tilknyttet Ankerhus Seminarium CVU Sjælland. I denne uge ser han på energidrikke, der ofte feder mere, end de gør godt

De mange energidrikke på markedet er ikke lige sunde. kup! har testet fem af slagsen. (Foto: Jesper Stormly Hansen)
De mange energidrikke på markedet er ikke lige sunde. kup! har testet fem af slagsen. (Foto: Jesper Stormly Hansen)

Der er kommet en del smarte drikke på markedet, der bl.a. lover ’energiaktivering’ og ’intens energi’. De fleste produkter er egentlig blot sukkerholdig sodavand eller juice tilsat koffein, og du kan få et sundere og større energi-kick ved at spise noget frugt og drikke en kop kaffe til.

Samtidig bidrager energidrikkene oftest blot med overflødige kalorier uden at give nogen særlig energiaktivering, men heldigvis findes produkterne også i light-udgaver uden sukker.

Koffein er en effektiv og ufarlig stimulans, så længe du ikke overdriver det eller får problemer med nattesøvnen. Gravide skal også holde forbruget nede.

Et godt valg
Coca-Cola Zero

Fem ud af seks stjerner

Coca-Cola er den klassiske sukker- og koffeinholdige energidrik. Zero er uden sukker og har en smag, der minder mere om den ’rigtige’, sukkerholdige Coca-Cola end den gamle light-udgave. En dåse Zero indeholder 33 mg koffein, altså stort set det samme som de nye, smarte drikke, der målrettet sælges som energidrikke, og som reklamerer mere tydeligt med koffeinindholdet.

Zero er derfor en mulighed for at få en moderat mængde koffein uden sukker og kalorier på en velsmagende, praktisk og kølig måde. En halv liter Zero indeholder 50 mg koffein. En almindelig kop sort kaffe indeholder til sammenligning 50-80 mg koffein.

Pris: 14 kroner, 330 ml

Flydende kalorier
Cult Fruits

Tre ud af seks stjerner

Cult Fruits er lidt sundere end de andre energidrikke, da en stor andel af sukkeret kommer fra juice fra forskellige frugter. Men det er stadig flydende kalorier, der har let ved at virke fedende. Det totale sukkerindhold er på 27 gram svarende til ni sukkerknalder pr. dåse. En Cult indeholder 38 mg koffein fra guarana. Altså ikke specielt meget. Der gør ingen forskel, om koffeinen er fra guarana eller tilsat i ren form. Cult findes i øvrigt også i en light-udgave uden sukker.

Pris: 17 kroner, 250 ml

Kondi er ikke noget man drikker
Faxe Kondi

En ud af seks stjerner

En Faxe Kondi indeholder 50 gram sukker svarende til 17 sukkerknalder. Det er rigtig meget sukker, som du kun kan omsætte på fornuftig vis, hvis du er meget fysisk aktiv. Faxe Kondi indeholder også 40 mg koffein svarende til lidt mere end en halv kop almindelig sort kaffe.

Producenten reklamerer med, at Faxe Kondi indeholder druesukker. Men det er ligegyldigt, om sodavand indeholder druesukker eller almindelig sukker. Det feder lige meget, og der er tilmed fire gange mere almindeligt sukker end druesukker i Faxe Kondi. Druesukker bliver optaget hurtigere end almindeligt sukker, men det er snarere en fordel med den lidt langsommere blodsukkerstigning fra almindeligt sukker. Faxe Kondi findes også i en light-udgave med mindre sukker.

Pris: 16 kroner, 500 ml

Fyldt med sukker
Burn

En ud af seks stjerner

Burn er en sukkerbombe. En dåse indeholder 35 gram sukker svarende til 12 sukkerknalder. Det er meget. Koffein-indholdet er på 38 mg koffein svarende til en halv kop almindelig kaffe, så du får altså ikke det helt store koffein-kick ved at drikke Burn i stedet for kaffe. Burns motto er ’intense energy’, men det drejer sig vist især om den høje koncentration af sukker. Sukkerindholdet er på 13,9 procent, hvor almindelig sodavand til sammenligning ’kun’ indeholder 10 procent.

Pris: 16 kroner, 250 ml

Energi-beruset
Cult Shaker

En ud af seks stjerner

Cult Shaker indeholder både alkohol, sukker og koffein. Du kan dermed drikke dig beruset og holde energien oppe samtidig. Den indeholder 41 mg koffein, hvilket er lidt mindre end en almindelig kop tynd kaffe. To styk svarer til en god kop stærk kaffe.

På en måde er det smart at kombinere koffein med alkohol, da alkohol i sig selv virker sløvende. Koffein kan modvirke noget af denne tendens, men på grund af alkoholen er det selvfølgelig ikke en energidrik, som du bør bruge til daglig.

Cult Shaker er også fyldt med sukker, så du bliver både fuld, frisk og fed på én gang, medmindre du slår dig rigtig meget løs på dansegulvet.

Pris: 21 kroner, 275 ml

Læs mere i Pers blog her

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen