SMS-lån til over 500.000 procent

Det nye firma SMS Kviklån fusker med markedsføringen og oplyser alt for lave rentesatser. Den reelle rente er på over 500.000 procent om året

Så snart du har sendt din sms-anmodning om et lån, har du samtidig accepteret vilkårene påwww.smskviklan.dk. (Fotocollage. Foto: Gert Jensen og Jan Unger)
Så snart du har sendt din sms-anmodning om et lån, har du samtidig accepteret vilkårene påwww.smskviklan.dk. (Fotocollage. Foto: Gert Jensen og Jan Unger)

Det er ikke fedt at være flad. Send os en SMS og få et lån i løbet af en halv time.

Sådan lokker firmaet ’SMS Kviklån’ unge mennesker og andre i akut pengenød til at tage ekstremt dyre lån via SMS. Lånene skal betales tilbage inden 14 dage - og omkostningerne ved at låne eksempelvis 500 kroner svarer til en årlig rente på over 500.000 procent.

Det viser beregninger, som Mybanker.dk har lavet for Ekstra Bladet.

Men SMS Kviklån skjuler den astronomisk høje rentesats for forbrugerne. Både på firmaets hjemmeside og i radio-, tv- og avis-reklamer oplyses de årlige omkostninger i procent nemlig med langt lavere rentesatser.

Eksempelvis påstår SMS Kviklån, at de årlige omkostninger ved førnævnte lån på 500 kroner kun er på 35 procent.

De snyder
– De snyder med deres årlige omkostninger i procent i deres reklamer og på deres hjemmeside, så der er helt klart tale om vildledende markedsføring. Om deres reelle årlige omkostninger i procent så er lovlige, må afgøres efter straffelovens ågerparagraf, siger økonom Carsten Holdum fra Forbrugerrådet.

Ekspert i bank-jura og partner i Mybanker, Elisabeth Arendt, har 25 års erfaring fra den finansielle verden. Alligevel blev hun slået af forbløffelse over låneomkostningerne hos SMS Kviklån.

– Jeg har aldrig set noget lignende. Det er uetisk at låne penge ud til de priser. Jeg håber, at SMS-lånene bliver forbudt, og kan kun advare i mod dem. De er særligt henvendt til unge mennesker, som har svært ved at gennemskue, hvor dyre lånene er, siger hun.

Vildledende
Forbrugerombudsmanden, som skal sikre forbrugerne mod vildledende markedsføring, har endnu ikke kigget nærmere på vilkårene hos SMS Kviklån.

I Finland og Sverige har man længe kendt til SMS-lån, og hos vores svenske naboer oprettes der nu mere end 1000 nye fogedsager hver eneste måned på grund af de hurtige lån over mobiltelefonen.

– Men nu vil vi straks kigge nærmere på markedsføringen herhjemme. Der vil formentlig også være forbrugere, der henvender sig til os, efterhånden som det slår igennem, og der eventuelt opstår problemer, siger Tina Petersen, jurist hos Forbrugerombudsmanden.

Se hvor dyrt SMS Kviklån reelt er her

0 kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen