Fornuftige og farlige multivitaminer

Per Brændgaard er ernæringsekspert og tilknyttet Ankerhus Seminarium CVU Sjælland. I denne uge ser han på multivitaminer

Per Brændgaard ser på multivitaminer i denne uge.
Per Brændgaard ser på multivitaminer i denne uge.

Multivitamintilskud kan give en udmærket ekstra sikkerhed for, at du får nok vitaminer og mineraler, selv om du ikke spiser sundt og varieret hele tiden. Og de billigste produkter er faktisk også de bedste, viser kup!s tjek.

For nogle - specielt de dyre - er pumpet med alt for store eller for skæve doser. Vitamintilskud bør nemlig ikke indeholde væsentligt mere end 100 procent af anbefalet daglig tilførsel (ADT), da for mange vitaminer kan gøre mere skade end gavn.

Men pillen kan også afhjælpe mangel på D-vitamin, jod, jern og folat. Dog skal den daglige vitaminpille ikke blive en sovepude.

Et fornuftigt kosttilskud
Multi-tabs

Fire ud af seks stjerner

Multi-tabs er et godt bud på et fornuftigt og afbalanceret multivitamin og mineraltilskud. Det indeholder et bredt spektrum af vitaminer og mineraler i doser, der svarer til 100 procent af daglig tilførsel med undtagelse af magnesium, som man kun får 30 procent af. Det varierede indhold og de moderate doser gør, at Multi-tabs er et godt produkt til at udfylde de vitamin- og mineralhuller, som kosten måske ikke kan udfylde hver dag - uden risiko for bivirkninger.

Pris: 14 kroner per måned

For lidt magnesium
Matas Vitamin Mineral Super Plus

Tre ud af seks stjerner

Dette produkt har en rimelig fornuftig sammensætning. Måske har producenten tænkt på kvinder som målgruppe, da det indeholder mere folat og B6-vitamin. Kvinder skal blandt andet tage folat-tilskud, hvis de arbejder på at blive gravide. Produktet indeholder også vitaminet biotin og mineralet molybdæn, der normalt ikke er i tilsvarende produkter. Desværre indeholder produktet meget lidt calcium, og indholdet af magnesium er lavere end andre produkter. Så det er ikke helt godt.

Pris: 12 kroner per måned

Dyr og farlig
Spektro multivitamin

En ud af seks stjerner

Spektro sælger sig på at være naturkvalitet, hurtigtvirkende og på at indeholde urter. Det er tvivlsomt, hvorvidt det er en fordel. Det er dog sikkert, at produktet er uheldigt på nogle punkter. Det indeholder betacaroten som A-vitamin, og forskning har vist, at betacaroten som kosttilskud kan øge risikoen for kræft. Indholdet af B12-vitamin og E-vitamin er voldsomt overdoseret, og især for meget E-vitamin kan være uheldigt. Samtidig er indholdet af D-vitamin og jern lavere end den anbefalede daglige tilførsel, som mange ellers kunne have brug for et ekstra tilskud af.

Pris: 45 kroner per måned

For meget af det forkerte
Omnimin

En ud af seks stjerner

Omnimin må frarådes. Det indeholder så meget E-vitamin, at det kan have en skadelig virkning på helbredet. E-vitamintilskud i høje doser kan nemlig være livsfarligt. Det indeholder også dobbelt så meget A-vitamin, som man har brug for. Til gengæld indeholder det ikke nok af det vitamin, som det kunne være relevant med en ekstra dosis af, nemlig D-vitamin. Jernindholdet er også i den lave ende, hvilket er problematisk for kvinder, der kan have brug for et jerntilskud. Så alt i alt et ret ubalanceret kosttilskud.

Pris: 26 til 53 kroner per måned

For meget af det gode
Nycoplus Multi

Tre ud af seks stjerner

Nycoplus indeholder ligesom Multi-tabs 11 vitaminer og otte mineraler, og prisen er forholdsvis lav. Men Nycoplus er doseret anderledes end Multi-tabs. Hvor Multi-tabs er enkelt sammensat med 100 procent af daglig tilførsel af hvert vitamin og mineral, så er der forskellige mængder i Nycoplus. Der er for eksempel mindre A-vitamin (63 procent) og meget mere kobber (222 procent). Det højere indhold af forskellige mineraler beror på en ’mere er bedre’-ideologi, som der ikke er dokumentation for. Der er dog heller ikke tale om deciderede megadoser.

Pris: 12 kroner per måned

0 kommentarer
Vis kommentarer