Fejl i genstands-grænsen

Maks. 14 genstande til kvinder og 21 til mænd. Alle kender efterhånden Sundhedsstyrelsens anbefaling – men holder den vand?

Den kendte genstandsgrænse er direkte oversat fra en engelsk kampagne. (Foto: Nicolai Svane)
Den kendte genstandsgrænse er direkte oversat fra en engelsk kampagne. (Foto: Nicolai Svane)

Velkommen til uge 40! Det er i denne uge, der som sædvanligt bliver holdt ekstra øje med, hvor meget alkohol du hælder indenbords. Vanen tro er Sundhedsstyrelsen klar med den helt store alkohol-kampagne, der atter minder os om, at kvinder højest må drikke 14 genstande om ugen, mens mænd kan bælle 21.

I dag kan gratisavisen 24timer fortælle, at der er alt mulig grund til at sætte spørgsmålstegn ved den grænse. Tilbage i 1990 oversatte sundhedsstyrelsen nemlig kampagnen direkte fra engelsk – problemet er bare, at der er 33 procent mere alkohol i en dansk genstand end i en engelsk.

Det var altså englænderne, der satte 14 og 21 som de anbefalede genstandsgrænser for, hvor meget alkohol kvinder og mænd maksimalt bør drikke om ugen. Men en engelsk genstand er lig med otte gram ren alkohol. I Danmark er det 12 gram.

Morten Grønbæk er professor på Center for Alkoholforskning på Statens Institut for Folkesundhed. Han har været med til at revidere Uge 40 Kampagnen.

- Det, der skete tilbage i 1990, var, at de råt for usødet kopierede den engelske genstandsgrænsekampagne, og de brugte samme koncept og modeller. Når man ser på det med de 14 og 21 genstande i bagklogskabens lys, så virker det tosset, fortæller han.

Da Sundhedsstyrelsen blev opmærksom på fejlen, spurgte man en række eksperter, om kampagnen stadig holdt vand. Og var der altså enig om, at den gjorde. Derfor har man valgt at fastholde reglen – som en grov tommelfingerregel. Siden har Sundhedsstyrelsen suppleret med at anbefale, at både mænd og kvinder drikker maks. fem genstande ad gange.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen