#Hey: Kære politikere, start med jer selv

 

Valget er faretruende tæt på. Men det mest faretruende er, at det er umuligt at vælge. Det grundlag, man har at træffe sit valg på, er forsvindende tyndt og grænsende til det ligegyldige. I dag handler politik mere om modstanderens beskidte vasketøj, tomme ord og formaninger, end det handler om samfundets udvikling og ægte visioner. 

Forleden fandt jeg min gamle dagbog. Den var dateret tilbage til 1999, så jeg har været syv år. På det tidspunkt følte jeg selv, at jeg havde regnet den ud; løst universets store gåde om konflikter, død og ødelæggelse. Dem, der havde magten, kunne bare tage et slag skak om, hvem der skulle have sin vilje i stedet for at skændes sådan. Her seksten år senere skændes politikerne stadigvæk, og vi befinder os i en spiral af indholdsløst lort. 

Konservatives formand Søren Pape Poulsen har eksempelvis delt sloganet fra en af partiets nye kampagner på sin Facebook-side. ’Stop tyven’, lyder ordene på billedet, og nedenunder har Pape skrevet: ’Jeg synes ikke, det er rimeligt, og det skal stoppes!’ Det er sgu’ da for let. Vi kan vist alle blive enige om, at tyveri er jævnt træls. Budskabet er så tamt, at det underminerer vælgernes intellekt.

Hvis ikke det er tomme ord, så er det løftede pegefingre. Politikerne intervenerer i dagligdagen og gør sig til elitære prædikanter, der messer om, hvad der er et acceptabelt liv for det enkelte menneske. I skal spise mere sammen ved bordet. I må ikke spise fedt og sukker. I må ikke ryge. I skal drikke mindre. I skal gå tidligt i seng. Hvad bliver det næste? At vi kun må pille næse klokken tre og gå med sorte underhylere? 

Åbenbart skal vi ensrettes. Der er tale om regulering ned i livets allermindste afkrog, og det er en ekskluderende kommunikationsstrategi. Følelsen af at være forkert kommer ikke kun fra glitrende modemagasiner, der fortæller, hvordan du får den perfekte bikinikrop. Den kommer ligeså vel fra Christiansborg, hvor Dan Jørgensen for eksempel kan fortælle dig, hvor meget fjernsyn der er acceptabelt for dig at se, og hvad det er bedst, du spiser til aftensmad. Kære politikere, stop med at millimeterregulere og start med jer selv. For vi kan godt fordøje mere komplicerede budskaber end ’stop tyven’ og træffe hverdagsbeslutninger om stort og småt.

Sådan som tingene forholder sig i dag, fristes man til at tro, min strøtanke fra 1999 er kutymen. Udfaldet er næsten ligeså tilfældigt, som hvis Helle Thorning og Lars Løkke lige havde taget en sludder om finansloven over et spil canasta og en bajer. 

I stedet for at finde på noget fornuftigt at sige, så leger de find fem fejl på Borgen og imageplejer røven ud af bukserne, alt imens de tvinger tomme budskaber ned i halsen på os. Der er intet grundlag for at stemme, for alle politikere er efterhånden lige usle og ens. Jeg ville ønske, at svesken snart kom på disken, i stedet for evige formaninger og ævl om, hvad de andre gør og ikke gør.

 

Følg Ekstra Bladets Hey-hold på de sociale medier - klik på nedenstående links:

Instagram

Facebook

Twitter

Og så kan du også følge de tre bloggere på Snapchat - Her er brugernavnet: ekstrabladethey

(Snapchat-brugere - tag et billede i Snapchat af nedenstående foto, så følger du automatisk Hey-bloggerne på Snapchat.)

28 kommentarer
Vis kommentarer