Bliv bedste venner med din hund

Læs her og få i syv trin en guide til, hvordan du med venlighed kan ændre din hunds uvaner

Med tålmodighed og venlige signaler kommer du langt med din hund - og den vil stadig logre med halen. (Foto: Colourbox)
Med tålmodighed og venlige signaler kommer du langt med din hund - og den vil stadig logre med halen. (Foto: Colourbox)

Når din hunds adfærd er begyndt at blive en frustration eller en decideret plage for dig, starter en negativ domino-effekt. Den nemmeste løsning på problemerne i dagligdagen kan være at løse det hurtigt og enkelt, et såkaldt quick-fix. Et quick-fix indebær oftest verbal eller fysisk irettesættelse som at rykke i linen, 'tage fat i kraven', skælde ud og give onde øjne eller placere et vandsprøjt strategisk rigtigt.

Se også: Hvilken slags hundeejer er du?

Selve irettesættelsen virker belønnende for dig, når du kommer af med din frustration, og du fortsætter automatisk samme fremgangsmåde overfor din hund i flere og flere situationer. Desværre går det ud over dit gode forhold til din hund og resulterer i dårlig eller ingen kommunikation i det daglige. ET quick-fix er derfor en rigtig dårlig løsning i det lange løb.

Manglende redskaber øger frustration
For at undgå de daglige konflikter og genskabe tilliden, er det nødvendigt, at du får positive redskaber til, hvordan du skal træne og agere. Der er mange vaner, som er nødvendige at få hjælp til at ændre på, alt fra den daglige omgangsform til den forebyggende og fremtidige træning.

Se også: Gør nu som jeg siger, hund!

Denne del tager tid, for både dig og din hund. Du er den, som nødvendigvis må starte processen, og til at starte med vil din hund reagere på samme uhensigtsmæssige måde som tidligere. Måske vil din hund også reagere endnu mere uhensigtsmæssigt, og her kommer din tålmodighed virkelige på prøve!

Det er vigtigt, at du holder fast i de positive redskaber undervejs, hvis du ønsker en ændring. Lidt efter lidt vil du se og mærke små resultater i dit hårde arbejde. For det er hårdt arbejde at genskabe et tillidsforhold, som har været ødelagt. Det kræver kærlighed, mod, styrke og vedholdenhed – men det er det hele værd.

7 trin til at genskabe tilliden

1. Stop helt med dine irettesættelser

Dette punkt er absolut det vigtigste for, at tilliden skal kunne reetableres. Hvis du vil ændre en adfærd hos din hund, kan det kun gøres uden quick-fixes

Se også: Myter om frække hunde

2. Beløn din hund med godbidder, når den viser en adfærd du kan lide

Fortæl din hund gennem belønning, hvilken adfærd du ønsker at se mere af

3. Leg med din hund

Brug gerne legetøj til at lave små trækkelege sammen (ikke kaste pinde-/bolde-lege). Din hund bliver ikke dominant ved at lave små trækkelege – det er en myte!

4. Sørg for at din hund bliver stimuleret og aktiveret rigtigt

Når din hund er i balance, lærer den hurtigere og husker bedre

Se også: Gør den kedelige luftetur til sjov leg

5. Udøv non-aktivitet med din hund

Gennem en stille og rolig øvelse, hvor der hverken er larm eller forstyrrelser, kan I gennem berøring skabe positiv kontakt. Hormonstoffet oxytocin øges ved langsom berøring. Oxytocin er vores tilknytningshormon, som skaber en tæt relation.

Se også: Sådan 'bonder' du med din hund

6. Kærlig kommunikation

Tal venligt, din hund vil mærke, hvis du ikke er venlig i dine ord og kropssprog og vil søge væk fra dig

7. Ærlig kommunikation

Vær vedholdende og hold fast i din nye positive kommunikationsform. Vis din hund at den kan stole på din forandring. Ignorer naboers, venners, families 'gode råd' om hvordan din hund skal tages!

Gradvist vil du se og mærke de positive forandringer, som fremover vil være din belønning….

Kontakt altid en adfærdsbehandler for professionel vejledning og årsagsbehandling.

Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen