Når hunden går tur med dig

Der findes råd til, hvordan du kan lære din hund at gå pænt i snoren

Der er ikke langt fra en hyggelig tur med hunden til en dårlig oplevelse for både dig og din hund. Men det er ikke umuligt at få din hund til at gå pænt. (Foto: Colourbox)
Der er ikke langt fra en hyggelig tur med hunden til en dårlig oplevelse for både dig og din hund. Men det er ikke umuligt at få din hund til at gå pænt. (Foto: Colourbox)

Rigtig mange hunde trækker i linen ude på gåturen. De kan ikke komme hurtigt nok frem til de forskellige dufte på strækningen.

For dig som hundeejer til en 'træk-hund' er det både irriterende og frustrerende altid at løbe efter hundenmed strakte arme og skulle stå imod med alle kræfter. Er din hund tilmed stor og stærk, kan det give smerter i både arme, skuldre og ryg.

Se også: Hold nu mund, hund!

Er du en af dem der plages af din hunds evindelige trækken på gåturen? Så kan du løse problemet med positiv træning. Hele meningen med en gåtur er jo, at den skal være til nydelse for både hund og ejer.

Derfor trækker hunden
Der kan være flere årsager til, at din hund trækker, når I er ude at gå. Mange hunde er vant til flex-liner, og det kan være medvirkende til, at din hund får succes ved at trække fremad. Når hunden vil fremad, og linen bliver længere (som flex-liner jo bliver), så har din hund opnået en belønning ved at trække. Belønningen er ganske simpelt at komme fremad eller hen til noget, eksempelvis en duft. Mange hundeejere prøver at gå hurtigere for at undgå, at hunden kan nå at trække fremad i linen. Det resulterer i, at du faktisk belønner din hund for at trække - at komme hurtigere fremad!

Se også: Væn din hund af med unoderne

Frustrationen og irritationen kan også få dig som hundeejere til at rykke hårdt i linen, råbe og skælde ud på hunden. Der findes desværre også hundetrænere, der stadigvæk underviser i den fremgangsmåde for at stoppe hundens trækken. Verbal straf som skældud ødelægger jeres samarbejde og din hunds tillid til dig. Desuden viser mange års forskning nu, hvor meget det skader din hunds helbred, hvis du bruger fysisk straf - som for eksempel at rykke i linen.

Det skader også din hund
Når din hund trækker, og halsbåndet strammes, presser på skjoldbruskkirtlen. Skjoldbruskkirtlen er en af de største endokrine kirtler i kroppen, og dens funktion er at holde stofskiftet i balance. Ubalancer i stofskiftet giver symptomer som aggressivitet, frygt og angst, sløvhed, hud- og pelsforandringer, rastløshed, allergi, hyperventilation, manglende fokus, depression, og passivitet.

Se også: Tæm din vildhund

Omkring halsen findes der flere nerver, der har sin udgang fra kraniet. Jo højere oppe de ligger, jo mere yderligt ligger de. Bag ørene er de helt ubeskyttede. Trigenimus er ansigtets følenerve, som i kraniet deler sig i tre forgreninger. Disse forgreninger træder ud gennem hundens pande, kind og underkæbe. Når man presser på denne nerve, medfører det stærke brændende og skærende smerter i ansigtet.

Når du rykker hårdt i linen, eller hunden trækker fremad i ryk, udsættes den for skader og smerter via nerverne i nakken og halsen. Hundens nakkehvirvler bliver forskubbet og beskadiget, og det giver stærke smerter i nakke, hoved og ned langs ryglinien.

Skift halsbåndet ud
Det vigtigste er derfor, at du køber en gode sele til din hund, så du får fjernet trykket og presset fra de udsatte steder på din hund. Hvis du ønsker, at din hund skal bære halsbånd, så sørg for at det er et bredt halsbånd, som dækker mindst 2-3 nakkehvirvler for at undgå alvorlige skader.

Se også: Myter om frække hunde

For mange hunde vil det være en befrielse at få en sele på, og deres træk kan faktisk mindskes en smule. Dog vil det i langt de fleste tilfælde også være nødvendigt med gå-pænt træning. Det vil kræve tålmodighed i starten at vænne dig til nye gå-vaner, men med positiv træning vil du undgå at pålægge flere ubehagelige og smertefulde tryk på din hund.

Læs her hvordan du trin for trin kan lære din hund at gå-pænt i linen

Med positiv træning vil du øge din hunds tillid til dig og jeres fremtidige (k)ærlige kommunikation og samarbejde. Så er jeg også helt sikker på, at I snart vil nyde gåturen sammen i et meget mere behageligt tempo.

Kontakt altid en adfærdsbehandler for professionel vejledning og årsagsbehandling.

Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen