Væn din hund af med unoderne

Selvom din hund har unoder, som er rigtig irriterende, er der råd for det - få de gode råd her

Er din hund opmærksomhedskrævende i situationer, hvor du bare ikke orker det? Så ignorer den! Få gode her til, hvordan. (Foto: Colourbox)
Er din hund opmærksomhedskrævende i situationer, hvor du bare ikke orker det? Så ignorer den! Få gode her til, hvordan. (Foto: Colourbox)

For mange hundeejere kan det blive en ren plage, når hunden konstant søger opmærksomhed. Hunden der gør, hver gang du taler i telefon, ser TV, taler med nogen på gaden, prøver at læse en bog, skaber sig under aftensmaden, eller gør og hopper op af dig i træningspauser. Når hunden vil have din opmærksomhed, er de mest almindelige måder at gøre det på at gø, skrabe, puffe eller hoppe op.

Disse irriterende dagligdags unoder, bliver som regel ubevidst forstærket af ejeren, og de kommer derfor fejlagtig til at øge den uheldige adfærd.

Årsagen til, at adfærden i det hele taget startede, kan have flere grunde. Som regel udløses adfærden af den tilbagemelding, vi selv giver hunden, når den har fået vores opmærksomhed gennem en uønsket adfærd - hvad enten tilbagemeldingen er positiv eller negativ.

Se også: Tæm din vildhund

En af de første ting, man bliver nødt til at se på, er om hundens daglige behov er dækket. Tilbringer du nok tid sammen med din hund? Din hund har behov for socialt samvær med dig og familien, med alt hvad det indebærer af at føle sig værdsat og elsket. Er den daglige aktive og mentale stimulering i balance? Hvis din hund er under- eller overstimuleret, vil den blive frustreret, og naturligt prøve at gøre dig opmærksom på dette.

Læs hvordan du øger positiv roligt samvær med din hund

Den anden ting, der påvirker din hunds irriterende unoder, er forkert håndtering. Er du meget inkonsekvent? Hvis du skifter og afprøver forskellige metoder undervejs for at løse dine problemer omkring din hunds adfærd, vil det øge dens frustration og stress. Det vil uheldigvis øge den adfærd, der plager dig, og det vil kunne smitte af på andre situationer.

I frustration over unoderne prøver du måske at stoppe adfærden ved at skælde ud eller ved at skubbe hunden væk. Uheldigvis kan det medvirke til, at din hund nu søger din opmærksomhed gennem konflikten - og så er du havnet i en ond cirkel.

Den mest effektive og varige løsning, hvis din hund gør vedvarende (hvis formål er at tiltrække din opmærksomhed), vil være at ignorere adfærden totalt. Det kan til tider være en stor prøvelse, ikke bare for dig selv, men også for dine naboer.

Se også: Din hund kan lære at være alene

I starten vil adfærden nemlig tiltage og øge i styrke, inden den når sit højeste niveau for derefter at falde drastisk. Det er yderst vigtigt, at du er vedholdende og standhaftig i din beslutning om total ignorering. For at det skal virke, må du under ingen omstændigheder kigge eller på anden måde tage kontakt med din hund under den gøende adfærd.

Ved at ignorere din hunds opmærksomheds-krævende adfærd, vil din hund ikke få det, som er dens formål - din kontakt! Når din hund ikke får noget ud af sin adfærd, vil unoden uddø og forsvinde.

Giv din kontakt og samvær til din hund, når den er rolig og ikke gør, så øger du den ønskede adfærd i stedet. For at det skal lykkes, er det vigtigt at det udelukkende er din opmærksomhed, som er hundens formål.

Se også: Når hunden har stress

Skriv op i hvilke situationer din hund skaber ballade, og noter dig hvad du gør i situationen for at prøve at ændre det - se om der er en rød tråd.

Bruger du skæld ud eller afledning, vil du være med til at vedligeholde og øge unoden.

Når først din hund har fået en unode, vil der altid være en risiko fo, at den genoptager den dårlige vane i ny og næ. Den vil dog kun blive hængende, hvis den igen bliver belønnet med din opmærksomhed.

Læs her hvad du mere kan gøre for at bryde denne adfærd

Afhængig af årsag og omfanget i din hunds opmærksomheds-krævende adfærd, vil det kræve sin hundeejer at bryde denne onde cirkel. Sørg for at bryde denne onde cirkel uden konflikter, da det giver dig og din hund større tillid til og respekt for hinanden til et fremtidigt (k)ærligt samarbejde.

Kontakt altid en adfærdsbehandler for professionel vejledning og årsagsbehandling.

0 kommentarer
Vis kommentarer