Sådan 'bonder' du med din hund

'Pack bonding' - at knytte bånd til flokken - er helt afgørende for hunde. Læs her, hvordan du bliver din hunds allertætteste 'flokkammerat'

Der skal så lidt til, men det betyder så meget for både dig og din hund, hvis I er trygge ved hinanden. (Foto: Colourbox)
Der skal så lidt til, men det betyder så meget for både dig og din hund, hvis I er trygge ved hinanden. (Foto: Colourbox)

Mange af os hundeejere fokuserer udelukkende på en daglig aktiv stimulering af vores hunde, enten fysisk eller mental. I den travle hverdag med mange gøremål glemmer vi ofte en del, som er ligeså vigtigt, nemlig stilleøvelser og fælles non-aktivitet. En meget vigtig del i at knytte bånd med hinanden er nemlig ganske simpel - berøring. Vi ved gennem forskning, at berøring har en afgørende betydning for vores helbred både psykisk og fysisk for os mennesker, og det samme gælder for dyrene.

Se også: Gør den kedelige luftetur til sjov leg

Gennem receptorer i huden bliver hormonstofferne dopamin og oxytocin aktiveret og øget ved berøring. De to stoffer er kroppens egne lykkestoffer. Udover at være lykke-hormoner har dopamin og oxytocin stor indflydelse på vores relation til andre, viser forskning.

I en undersøgelse ved University of North Carolina lod forskerne 38 par have en nær kontakt med hinanden i 10 minutter, for derefter at afslutte med et 20 sekunders varmt kram. Både mænd og kvinder udviste efter kontakten øget mængde af oxytocin og formindsket mængde kortisol. Kortisol er et langtidsstresshormon, som i større mængde skader vores krop.

Denne viden besidder dyrene instinktivt. I dyrenes verden bruger man dag og nat på at være sammen både aktivt og non-aktivt for at vedligeholde og styrke de fælles bånd med hinanden - pack bonding.

Se også: Gør nu som jeg siger, hund!

Definitionen på bonding er 'dannelsen af et tæt forhold (som mellem en mor og et barn eller mellem et menneske og et dyr), især gennem hyppig eller konstant forbindelse'.

Din hund kan lære dig at stresse af
Hvornår har du sidst sat dig ned hos din hund og sat alt andet på stand-by? Slukket for tv og computer, været nærværende og kun brugt din opmærksomhed på din hund i en stille stund?

I naturen bruger dyrene meget af deres tid på bare at ligge tæt ved hinanden, slikke eller berøre hinanden gennem daglig soignering og ved at stryge sig mod hinanden. De samme strygninger kender vi selv gennem den daglige kontakt med vores børn, eller mennesker vi elsker og holder af. Tit bruger vi at 'klappe' vores hunde, men faktisk bryder de fleste hunde sig ikke om klap. De har bare vænnet sig til, at sådan giver vi mennesker kontakt. Forestil dig selv at blive 'klappet'. Ikke nogen særlig nydelse, vel? At 'klappe' vækker de aktive hormonstoffer som adrenalin og noradrenalin - kroppens stresshormoner.

Se også: Av, sagde hunden...

Den stille berøringskontakt derimod giver mange andre fordele udover at øge og styrke vores relation til hinanden. Berøring er stress-, frygt- og angstreducerende, det styrker immunforsvaret, er muskelafspændende og meget meget mere.

Se også: Hvilken slags hundeejer er du?

Hvis hunden ikke er vant til denne form for kontakt, kan man med fordel starte med bare at sætte sig et stykke fra hunden uden berøring, men bare være nærværende. Jeg oplever mange hunde, som slet ikke er vant til denne nærhed med deres ejer og derfor rejser sig og går væk. Skulle din hund gå væk, så forfølg den ikke, lad den gå og prøv igen senere, evt. når hunden ligger i sin kurv.

Start langsomt og stille op
Når hunden kommer til dig i det daglige, kan du med fordel i stedet for at 'klappe' lave et par langsomme strygninger med hårene. Start strygningerne gerne fra mundvigene og ned langs halsen, og lad altid hunden gå, når den vil. For mange hunde kræver denne nærhed en langsom tilvænning. Har du konflikter i det daglige med din hund, eller er din daglige omgangsform for hård, vil din hund aldrig helt kunne slappe af.

Læs hvordan stilleøvelsen udføres her

Har du en hvalp, kan du med fordel starte med det samme. Lav øvelsen når din hvalp i forvejen er i ro, eller giv den en tyggepind eller to, så det ikke går ud over dine fingre undervejs. Hyppige stilleøvelser og ro sammen vil øge din hunds daglige balance generelt, styrke jeres samvær og knytte kærlige bånd.

En kærlig og varig relation er den, vi har med de mennesker, vi stoler på, der giver os tryghed og yder omsorg for vores velbefindende. Disse relationer er dem, som vi regner for vores familie, vores pack (flok), og det er dem, vi ser op til og vil lære af. Det er bestemt ikke anderledes for dyr.

Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen