Hvilken slags hundeejer er du?

Der er mange måder at være hundeejer på, men ikke alle er lige heldige - læs her, hvilken slags hundeejer du er. Eller ring til hundeadfærdsekspert Betina Sabinsky og få gode råd

Der findes mange slags hundeejere. Nogle træner med belønning, mens andre bruger straf. Hvad bruger du? (Foto: Johnny Frederiksen)
Der findes mange slags hundeejere. Nogle træner med belønning, mens andre bruger straf. Hvad bruger du? (Foto: Johnny Frederiksen)

Både gode vaner og uvaner indlæres meget hurtigt hos både mennesker og dyr. Det er derfor en god ide fra start at fokusere på indlæringen af de gode vaner, når du får en ny hund eller hvalp. For at blive bedre til at fokusere på de gode vaner, kan vi for nemheds skyld dele hundene og deres ejere op i tre kategorier:

1) Hunden i denne kategori er en glad hund, den logrer med halen under træning, har en rigtig god kontakt til og fokus på ejeren. Denne hund har en god selvtillid, er selvsikker og nem at træne, da den er meget initiativrig, opfindsom og tør at lave fejl uden frygt for korrigering (prøven-sig-frem-adfærd). Denne hund ser ejeren som den eneste rigtige i sin verden, den søger hverken konflikter eller løber væk fra dig på gåturene til andre hunde/mennesker. Alt i alt har denne hund større livsglæde og et større læringspotentiale. Ejeren af denne hund har forstået at belønne ønsket adfærd på en effektiv måde, både til træning og i hverdagen. Han behøver ikke at hæve stemmen overfor sin hund. Han ved udmærket, at det ikke er volumen, som er afgørende for resultatet. Hunden trænes med belønning, både med eller uden brug af klikkertræning.

Hvordan virker forstærkninger og straf på adfærd? Læs mere her

2) Hunden i denne kategori er en hund, der udfører kommandoer i frygt for at undgå en ubehagelig korrigering. Denne hund vil være mere tynget i sit kropssprog og udtryk, en hund som ikke selvstændigt søger ejerens kontakt, og som holder sig på en 'pæn' afstand fra ejeren. Denne hund vil have stor tendens til frustration, stress samt øget frygt, angst og/eller aggressivitet. Den har et mindre læringspotentiale end hunden i kategori 1 og skal 'hjælpes' til træning, da den er bange for at begå fejl. Denne hund kan ofte være meget 'stiv' i kroppen og logre meget diskret med halen. Den kan ofte virke 'hård' udadtil i attituden. Ejeren af denne hund brøler ofte sine kommandoer højt og har en truende kropsholdning. Korrigering som ryk i linen eller andre ubehageligeheder bruges ofte i hverdagen. Ejeren bruger ikke belønning, men mener, at hunden skal udføre ordrer af respekt for 'lederen'. Denne hund trænes med straf.

Hvordan træner du din hund mere lykkelig? Læs mere her

3) Hunden i denne kategori er en blanding af de to andre kategorier. Denne hund kan være meget i tvivl, om den skal belønnes eller straffes. Det bevirker, at belønningen mindskes i værdi for hunden, da frygten for straffen altid vil veje tungere. Den vil heller ikke arbejde så intenst efter belønningen (hvis den overhovedet vil have belønninger), og dette vil resultere i en mere 'langsom' adfærd. Denne hund vil have en forsigtig adfærd i både træning og til hverdag, og vil være meget tøvende med at prøve sig frem. Denne hund kan virke noget usikker under træning og laver mange dæmpende signaler. Ejeren af denne hund er størstedelen af Danmarks familiehundeejere. Denne hund trænes med en blanding af belønning og straf, men brugen af straf vejer ALTID tungere. Dette mindsker hundens indlæringspotentiale, samt giver masser af frustration hos ejeren.

Den gode vane starter derfor altid hos hundeejeren, og hunden afspejler ejerens adfærd. Der er en grund til at vi ofte bruger ordsproget 'som ejer, så hund'. Der findes en del gode vaner for dig som hundeejer, som vil gøre træningen og hverdagen med din hund nemmere i fremtiden.

En af dem er ikke at lade din hund løbe løs hen til andre hunde eller mennesker. Hvis din hund løber løs, og du ikke har et sikkert indkald, bliver din hund belønnet (positivt forstærket) i at løbe væk fra dig. Dette kan, udover at være til stor gene for andre mennesker og især hundeejer der har deres egen hund i snor, også give dig store problemer i det daglige indkald og samarbejde.

Har du spørgsmål til, hvordan du lære din hund at komme, når du kalder, sidder Betina klar ved telefonen i morgen fredag d. 6. mellem kl 10-11. Læs mere om det og få flere gode råd her her

Læs flere gode vaner, og hvordan de påvirker din hunds adfærd her

Hvis du var hund, hvilken ejer ville du så vælge - hvis du kunne...?

Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen