Sådan lærer du hunden at være alene

Få succes med renlighed og alene-hjemme træning med din hvalp eller nye, voksne hund

I naturen lever hunde i flok og er aldrig alene. Derfor er det naturligt at reagere, når vores hunde efterlades hjemme alene. Det er vigtigt at starte træningen op på den rigtige måde og gå langsomt frem, hvis du skal træne din hvalp eller voksne hund til at kunne være alene hjemme uden at hyle eller ødelægge. (Foto: Colourbox)
I naturen lever hunde i flok og er aldrig alene. Derfor er det naturligt at reagere, når vores hunde efterlades hjemme alene. Det er vigtigt at starte træningen op på den rigtige måde og gå langsomt frem, hvis du skal træne din hvalp eller voksne hund til at kunne være alene hjemme uden at hyle eller ødelægge. (Foto: Colourbox)

Når en hvalp eller en omplaceringshund ankommer i sit nye miljø, er det vigtigt, at man giver sig god tid, så hunden kan falde til i det tempo, som den har behov for. Uanset om man får en hvalp fra en opdrætter eller en 'genbrugshund' fra eksempelvis et internat, er det vigtigt, at man væbner sig med 'De 3 T´er': Tid, Tålmodighed og Tonsvis af kærlighed til det nye familiemedlem.

Man kan sagtens synes at have tonsvis af kærlighed, men har man ikke tiden, så har man ikke tålmodigheden, og derved øger man frustration/stress/konflikter. Derved mindskes og direkte forpurres den vigtige renligheds- og alene-hjemme træning.

Se også: Få en god start med din nye, bedste ven

Det er nødvendigt at være hjemme i de første 3-4 uger (eller mere) i forbindelse med tilvænning af et nyt familiemedlem. En alt for kort tilvænning og træning kan skade den fremtidige alene-hjemme situation og få alvorlige konsekvenser for hele familien.

Hvert år aflives 15.000 hunde i Danmark på grund af adfærdsproblemer. Størstedelen af de hunde har alene-hjemme problemer, og ejeren har opgivet at få hunden til at kunne være alene uden at pibe og/eller ødelægge. De ejere, som har eller har haft en hund med seperationsangst, ved, hvor stor en frustration og belastning det er i det daglige. Det kan være alt fra uendelige klager fra naboerne over uafbrudt hylen og gøen, til ødelagte vægge, paneler eller andet inventar. Derudover plages man af stor bekymring og dårlig samvittighed overfor sin hund, der jo med al tydelighed viser, at den ikke har det godt, når den er alene.

Se også: Gør din hund klar til nytår

En hund/ulv i naturen vil som udgangspunkt altid være sammen med sin flok (familie), og hvalpe vil altid have en af de voksne til at være 'babysitter' når der for eksempel skal jages efter mad. At blive efterladt er forbundet med fare, og derfor er seperationsangst faktisk en normaladfærd - i vores miljø, en problematisk normaladfærd.

Allerede 3-5 dage efter at din hund er kommet hjem (kan variere meget afhængig af hundens forhistorie), bør du begynde at alene-hjemme-træne den - i små trin. Det er vigtigt, at du træner i små doser hen over en lang periode. Går du for hurtigt frem, risikerer du at skulle starte helt fra bunden igen - med øget risiko for tilbagefald. Et godt tip undervejs kan være at skrive en 'trin for trin'-dagbog og notere evt. fremgange eller tilbageskridt. På den måde sikrer du, at du får flest succeser ikke fristes til at springe nogle trin over.

Se også: Tør du få en genbrugshund?

Vigtige punkter i alene-hjemme-træningen (det gælder både for hvalp, omplaceringshund og voksne hunde med seperationsangst):

• Start i små trin. Smid nogle meget lækre guffer i rummet, hvor hunden er, og forlad rummet i 1-2 sek. Luk ikke dørene i første omgang! Gentag processen mange gange i løbet af dagen, indtil hunden ikke længere reagerer på, at du går. Øg langsomt med 2-3 sek. af gangen, men sørg altid for at hunden er i gang med noget lækkert, når du forlader rummet.

• Giv hunden en rørknogle/Kong med noget lækkert som for eksempel leverpostej (el. tun, torskerogn), som den kan fordybe sig i. Det er vigtigt, at det er en rolig aktivitet, og ikke en aktivitet som kræver fysisk udfoldelse, så hunden ikke 'kommer op i gear'.

Læs flere tips til succes i din alene-hjemme træning her

Som regel er man forberedt på at træne renlighed, når man anskaffer en hvalp. Men urenlighed er også noget, som kan opstå hos både unghunde, voksne og ældre hunde. Bliver din hund lige pludselig urenlig, er det vigtigt at finde årsagen. En hund bliver ikke urenlig på grund af årsager som trodsighed, hævn eller fordi den vil provokere eller overtage magten i hjemmet. Årsagen ligger altid i en ændret fysisk (sygdom) eller psykisk tilstand (frustration, stress og/eller frygt/angst m.m.). Tal med en dyrlæge eller professionel adfærdsbehandler, hvis din hund har fået problemer med renligheden.

Vigtige punkter i renlighedstræning

• Hver gang efter din hvalp har sovet, leget, spist eller drukket, skal den ud i haven eller på gaden for at besørge (primært tisse)

• Du kan for en sikkerheds skyld sætte en alarm til at ringe en gang i timen og langsomt øge med 15-30 min. undervejs. Sådan sikrer du dig træning i øget blærekontrol hos din hund.

Læs flere tips til succes i din renlighedstræning her

God træning :)

Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen