Tør du få en genbrugshund?

Skal du have hund? Har du overvejet en omplacerings- eller internathund? Læs her om det er en god idé

På landets dyreinternater sidder hundredevis af hunde og venter på, at det bliver deres tur til at få et nyt hjem. Vil du give et hjem til en af dem? (Foto: Thomas Lekfeldt)
På landets dyreinternater sidder hundredevis af hunde og venter på, at det bliver deres tur til at få et nyt hjem. Vil du give et hjem til en af dem? (Foto: Thomas Lekfeldt)

Går du og overvejer at give en 'genbrugshund' et nyt og kærligt hjem? Så er det er en rigtig god ide. Der er så ufatteligt mange hunde, som går og venter på et nyt hjem, hvor den kan få en ny start i livet. Der findes flere internater og private formidlingsorganisationer i Danmark, som man kan kontakte for mere information. Yderligere er der organisationer, som arbejder i udlandet med at hjælpe gadehunde til Danmark. Så dyr, der mangler et nyt hjem, er der masser af.

Er dit hjerte faldet på en internathund, gadehund eller en anden omplaceringshund, er der flere ting at tage højde for.

Se også: Vi skal ha' hund - men hvilken?

Alle hunde, som er udsatte for et skift af miljø og familie, vil være påvirkede eller decideret stressede. Afhængig af hvor de kommer fra, og hvad deres historie er, vil de være mindre eller mere påvirket af deres nye situation. Derfor er det vigtigt, at du giver hunden ro til at falde til i sit nye miljø og i sit eget tempo.

Når du tager et nyt familiemedlem hjem, er der flere tiltag, der vil være til stor, fordel når I lærer hinanden bedre at kende og knytter bånd.

• Tag ferie i forbindelse med hjemkomsten af et nyt familiemedlem. En hund, som skifter miljø eller familie, vil som sagt være mindre eller mere påvirket (stresset). Den vil højst sandsynligt udvise noget seperationsangst, og tager man ikke højde for det fra starten, kan det udvikle sig til alvorlige alene-hjemme problemer.

Se også: Skal du have ham her med hjem?

• Giv hunden ro og plads til at falde til i sit helt eget tempo. Det er vigtigt at ikke presse hunden til noget eller overøse den med kæl og klap. Lad hunden komme til dig og beløn den med ros, kærtegn og evt. guffer.

• Har man børn, er det vigtigt at de også får at vide, at hunden har behov for at vænne sig til sit nye hjem. Giv hunden en plads (kurv eller pude) i huset, hvor den kan trække sig væk for at få ro. Når hunden er i sin kurv, skal man ikke forstyre den med kæl, klap eller leg. Alle i familien bør forstå og respektere dette.

Se også: Det siger hunden og katten

• Start stille og roligt op med hjemmetræning. Små øvelser i kontakt og helt basale grundfærdigheder som sit og dæk. Vent med at deltage på holdtræning med andre hunde de første par måneder. Mangler du redskaber til positiv træning til at komme godt fra start, så invester i nogle enetimer hos en uddannet hundeinstruktør/adfærdsbehandler.

• Gå små, men flere ture i den første tid omkring nabolaget. Lad hunden kende sit nye miljø i små trin. Der er mange nye indtryk i miljøet for hunden at tage stilling til. Det er derfor godt at få bearbejdet alle de nye indtryk i små portioner, så det ikke bliver alt for overvældende.

• Støt eventuelt hunden ved at berolige den med blomsterterapi-medicin. Dråberne har en beroligende effekt (uden at virke sløvende), og de kan hjælpe hunden i situationer, hvor den oplever stress, chock/traume, angst og frygt. Du kan også vælge at prøve D.A.P-dispenser, som er kunstige hormoner, der får de fleste hunde til at føle sig trygge og rolige, eller andet som kan være med til at øge trygheden i det nye miljø.

Se også: Han overlevede gaskammeret

Det er vigtigt at du og din hund får knyttet positive bånd fra starten, så fremtidig træning og dagligdag bliver til glæde for jer begge. Alene-hjemme træning skal startes langsomt op helt op fra bunden, selvom hunden evt. er vant til at være alene hjemme hos sin tidligere ejer. At blive separeret fra vante omgivelser, familie eller miljø vil skabe en angst for langt de fleste hunde i større eller mindre grad.

Jeg har beskrevet en 3-trins øvelse i positiv fokus og kontakt, som er med til at knytte bånd mellem dig og din hund. Læs den her

Rigtig god fornøjelse med at give en hund et nyt og kærligt hjem hos dig : )

Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen