Vi skal ha' hund - men hvilken?

At købe hund er ikke som at købe sæsonens nye modetøj eller en smart, ny bil - det er vigtigt at sætte sig grundigt ind i, hvilken race eller blandingshund, der passer til dig. Få gode råd til det rigtige valg her

Der er mange forskellige racer at vælge imellem, hvis du har besluttet at få hund. Men gør dig selv en tjeneste og læs grundigt om din favoritrace, inden du anskaffer dig den. (Modelfoto)
Der er mange forskellige racer at vælge imellem, hvis du har besluttet at få hund. Men gør dig selv en tjeneste og læs grundigt om din favoritrace, inden du anskaffer dig den. (Modelfoto)

Når vi vælger hund, er det nemt at komme til at vælge ud fra hundens ydre. Vi vælger det udseende, som appellerer mest til os, og som vækker vores følelser af omsorg og kærlighed. Ofte glemmer vi at kigge under overfladen, og det giver i mange tilfælde alvorlige adfærdsproblemer med katastrofale konsekvenser, både for hund og mennesker.

Se også: Skal du have ham her med hjem?

Der findes idag på verdensplan cirka 400 forskellige hunderacer, der er anerkendte af FCI, Den internationale sammenslutning af nationale kennelklubber. Herudover findes der mange hunde, som i dag bevidst blandes af to eksisterende racer, et såkaldt 'smart design'. Flere af de bevidste blandinger bliver mere og mere populære, som eks. labradoodle (bl. af labrador og puddel).

Se også: Dyrenes fascinerende sanser

Alle racer eller blandinger har egenskaber, der kan være både fordele og ulemper for mennesker. Det, der for en familie kan være en fordel i én race, kan for en anden familie være en decideret ulempe og bringe store frustrationer med sig i hverdagen. Derfor er det meget vigtigt at vide noget om den race, du vælger. Har du for eksempel forelsket dig i en jagthund, men ikke har tænkt at stimulere hundens behov i den retning, så lurer adfærdsproblemerne lige om hjørnet. Hvis en hund ikke får opfyldt sine behov for stimulering af de egenskaber, den har, kan den meget vel udvise frustration og stress på længere sigt. Og frustration og stress er årsag til mange adfærdsproblemer.

Se også: Det siger hunden og katten

15000 aflivninger om året
Hvert år bliver ca.15.000 hunde aflivet på grund af adfærdsproblemer. Der kan være flere årsager til, at hunden udvikler problematisk adfærd. Den største årsag er dog vores manglende viden om hundens egenskaber og instinkter.

Vælger du eksempelvis en vogterhund (en race, som er avlet til at vogte og forsvare flokken mod tyve og rovdyr), så ligger det i hundens natur at være modig, selvstændig og ikke være bange. Den vogter derfor familien skarpt til tider. Vogterhunden kan bidmarkere uden at give de samme synlige advarselsignaler først, som nogle andre racer ville gøre. Dette er egentlig ikke et adfærdproblem, men en normal adfærd for denne (og andre) race! Men en sådan adfærd kan naturligvis volde problemer for en almindelig familie i hverdagen.

Du kan læse mere om mine egne erfaringer med mine hunde

Blandingshundes egenskaber
Vælger du en blandingshund, er det også her vigtigt at vide hvilke racer, den er en blanding af (hvis det er muligt). Kender du hundens racer, kan du nemmere forudsige hvilke krav det vil stille til dig som hundeejer. Du kan bedre opfylde din hunds stimuleringsbehov og forstå dens adfærd. Og derved få et bedre liv med din hund.

Uanset race eller blanding kan hundens adfærd blive 'for meget' eller 'for lidt' i forhold til, hvad der er normalt for den eller de racer, den er. Her kan vi tale om egentlige adfærdsproblemer. Mange adfærdsproblemer kan forebygges ved det rigtige valg af hund. Chancerne for at træffe det rette valg er naturligvis større, når du forstår hundens adfærd og kender racens behov for mental stimulering og fysisk aktivering.

Vælger du for eksempel en jagthund, og du ikke ønsker at gå på jagt, så er det vigtigt, at du kompenserer ved at træne noget andet, der giver hunden samme tilfredstillende stimulering.

Få tips her til hvordan du kan stimulere din hund

Det er også vigtigt at pointere, at der er andre væsentlige faktorer, der kan skabe adfærdsproblemer. Jeg har lavet en tjekliste på nogle af de vigtigste punkter, der er medvirkende eller direkte årsag til adfærdsændringer. Se listen her

Vælg gerne med hjertet, men hav hovedet med :)

Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen