Skal du have ham her med hjem?

Der er mange ting, man skal tænke over, før man anskaffer sig sit nye familiemedlem. Få de vigtigste råd af en hundeadfærdsekspert her

Det er meget nemt at forelske sig i sådan en lille fyr. Men han bliver hurtigt stor og krævende, så tænk dig godt om. Få råd herunder til, hvad du skal vide, før du køber hvalp. (Foto: Colourbox)
Det er meget nemt at forelske sig i sådan en lille fyr. Men han bliver hurtigt stor og krævende, så tænk dig godt om. Få råd herunder til, hvad du skal vide, før du køber hvalp. (Foto: Colourbox)

Skal vi have hund? De fleste mennesker med hang til hunde har på et eller andet tidspunkt i sit liv stillet lige det spørgsmål - og med god grund. For hvem vil ikke gerne have en blød, lille hvalp at kysse på. Den dejligste, skønneste babyhvalp med øjne, som får ens hjerte til at smelte. De søde kluntede bevægelser, og den evige logrende hale (hvis den har én) som bare kører rundt som en helikopterpropel, hver gang du taler venligt til den.

Der er dog nogle tanker og spørgsmål, man bør stille sig selv, før man beslutter sig. At anskaffe sig et levende dyr er et stort ansvar, og det forpligter i hele dyrets levetid. Den gennemsnitlige levealder for en hund i dag anslås til cirka 13 år. Små hunderacer bliver som regel ældre end de større racer.

Se også: Det siger hunden og katten

Hvis I er en familie med børn, bør den endelige beslutningen og det overordnede ansvar altid være forældrenes. Men et godt udgangspunkt er at hele familien er involveret, og at alle har lyst til at deltage i 'projekt hund' de næste mange år.

En huskeliste, som er nyttig undervejs i overvejelserne og beslutningsprocessen:

• Hvalp eller omplaceringshund?

Gør dig fra starten klart, hvad dine ønsker er og tag den tid, det kræver med et nyt individ i familien. Mange mennesker ønsker ikke at starte forfra med en hvalp, men ønsker i stedet at give en unghund eller en voksen hund en ny start i livet.

• Racehund eller blanding?

Hvilken hund passer til dit aktivitetsniveau og formål (jagt, hyrdning, brugshund m.m)? Når man vælger hunderace/-type, er man nødt til at 'kigge' under overfladen. Hvad er hunden avlet til, og hvilke instinkter og egenskaber ligger til grund for dens adfærd? Mange hunde udvikler adfærdsproblemer i familier, som ikke forstår dens behov.

Se også: Han overlevede gaskammeret

• Hvor kommer hvalpen fra? Hvilket miljø er den vokset op i? Har du set dens mor og eventuelt far?

Dette er et af de vigtigste punkter. Alt hvad der sker i tiden, inden du får hvalpen hjem, er med til at tegne din hunds adfærd resten af livet. De vigtigste uger i hvalpens liv er de første 0-16 uger, de første 8 uger er udenfor vores indflydelse.

• Fysisk og mental stimulering? Er du bevidst om, hvad dit valg af hund kræver af dig dagligt?

En hund har behov for balanceret fysisk og mental stimulering i forhold til dens alder og race. Hvis der er enten for lidt eller for meget, kan det skabe alvorlige adfærdsproblemer, som kan være til stor belastning for dig i hverdagen.

Se også: Dyr - terapi for sjælen

Har du andre dyr i hjemmet, som det nye flokmedlem skal vænnes til og omvendt?

Har du hund eller hunde i forvejen, er det vigtigt at tænke på aldersforskelle, og hvilket køn du vælger. Har du kat, kan det være en god ide at tænke på, hvilken race der passer bedst sammen med katten.

• Har du plads nok til et familiemedlem mere?

En hund har behov for plads omkring sig. Den vil som regel gerne være tæt med familiens medlemmer, men vil også gerne kunne trække sig væk i ny og næ. Er I mange i familien på meget lidt plads, kan det skabe unødvendig stress og frustration.

Se også: Er din hund sund? Tjek det selv

• Har du læst om hundens sprog og signaler?

For at kommunikere og forstå hunden bedst, bliver du nødt til at sætte dig ind i hundens sprog. Hunden har nemlig et unikt konfliktløsende sprog - de dæmpende signaler. Der findes omkring 30 registrerede dæmpende signaler, læs om dem her

• Foder, dyrlæge og forsikring m.m.?

At have et dyr kan blive en bekostelig affære. En hund skal have en sund og ernæringsrig kost, den vil have behov for dyrlægebesøg undervejs, især i den første tid. Du kan dog aldrig vide dig sikker, og din hund kan komme ud for situationer hele livet, som kræver et dyrlægetilsyn. En god ide er at tegne en sundhedsforsikring udover den lovpligtige ansvarsforsikring. Du og din hund har også behov for at gå til forskellig former for hundetræning, som er med til at give dig de rigtige redskaber til positiv træning af din hund.

Se også: Er dit dyr godt nok forsikret?

• Har du/I gjort dig tanker omkring hundens 'opdragelse'?

Den prægningsperiode, som du har ansvar for, foregår, når hvalpen er mellem 7-12 uger gammel. Hvalpens hjerne er nu så veludviklet for egentlig indlæring, og alle oplevelser er med til at præge din hund. I denne periode og frem til hunden er fire måneder, er det derfor ekstra vigtig med socialisering med andre hunde, mennesker og andre dyrearter. Miljøtræning er også ekstremt vigtigt. Hvis hunden ikke bliver præget positivt i denne alder, kan den få adfærdsproblemer senere i livet.

Se også: Velopdragne dyr med et klik

• Alene-hjemme-træning?

Vidste du, at et af de største problemer, mange hunde udvikler, er seperationsangst/ 'alene hjemme-problemer'? Når man får en hund, (uanset om det er en hvalp eller voksen omplaceringshund), er det meget vigtigt, at man har taget ferie fra sit arbejde. En god fingerregel er - jo længere jo bedre! Hunden er meget sårbar efter at være blevet taget væk fra vante omgivelser og lider i forvejen et afsavn fra mor/søskende eller anden familie. Hunden skal have tid til omstillingen og langsomt trænes i små trin i at være alene-hjemme. En periode på 3-4 uger vil være det mest optimale.

Der er mange ting at have med i overvejelserne, inden du tager den endelige beslutning om at anskaffe dig en hund. Alt for mange hunde bliver aflivet og omplaceret på grund af sin ejers manglende viden. Der kan opstå situationer i dit liv, som gør, at du desværre må skille sig af med din bedste ven uden at ville det, dem kan du ikke forebygge. Men du kan bestræbe dig på at være på forkant med mange af de fleste årsager, som giver alvorlige adfærdsproblemer med evt. omplacering eller aflivning til følge. Har du tjek på listen? For så er jeg sikker på, at Vi skal have hund!

God fornøjelse :)

Få flere gode råd, før du får din nye hund, her

Læs i morgen: Skal vi have kat? Af katteadfærds-ekspert Michelle Garnier

Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen