Når hunden er aggressiv

Der er mange måder at tackle hundens adfærdsproblemer på - få her tips til, hvordan du opdrager din hund uden at straffe den

Der findes mange måder at opdrage sin hund, hvis den udviser aggressivitet. Men det er langt fra alle, der er lige gode. (Foto: Colourbox)
Der findes mange måder at opdrage sin hund, hvis den udviser aggressivitet. Men det er langt fra alle, der er lige gode. (Foto: Colourbox)

Debatten raser i øjeblikket i Sverige især over nogle svenske hundeprogrammer, deriblandt 'Hundcoachen'.

Her møder vi Frederik Steen, som i bedste sendetid udgiver sine tips til en lydig hund. Han viser, hvordan man med straffende metoder vil få en aggressiv hund til at ændre sin adfærd. Flere svenske hundepsykologer, etologer og instruktører, som træner med positiv indlæring, er gået i krig mod de svenske medier. Herhjemme kører debatten lige så højt for og imod den såkaldte hundehvisker Cesar Milan.

Konsekvensen af brug af straf kan være meget svær at gennemskue for udøveren, da hunden jo umiddelbart 'makker ret'. Kigger man på tv-programmer med Cesar Milan, ser det hele jo også legende let ud, og derfor er der mange, der afprøver og praktiserer disse metoder - med ødelæggende konsekvenser.

Se her, hvad din hunds uheldige adfærd kan skyldes

For dig som ejer af en aggressiv hund er straf en hurtig og nem løsning, et såkaldt quick-fix. Det virker umiddelbart, hunden stopper måske sin aggressivitet, og du går videre på turen. Næste dag viser hunden dog igen aggressiv adfærd, og måske nu også i andre situationer. Ved brug af straf påfører du nemlig hunden unødvendig smerte samt følelsesmæssige frustrationer. Det er ren symptombehandling, og du ændrer ikke selve årsagen til din hunds aggressivitet.

Se også: Når hunden har stress

Det kan være et pres, når du som hundeejere møder bebrejdende blikke og stygge kommentarer på gåturen. Selv venner og familie kan være medvirkende til din straffende adfærd. Mange oplever dette gruppepres dagligt, det er derfor nemt at give efter. TV-udsendelser, der viser såkaldte eksperter, der sparker, rykker i linen, lægger sig ovenpå hunden, gør det hele mere legalt. Selve smerten, som bliver påført hunden, kan være kortvarig, men problemet med straf er, at hunden konstant går rundt og er bange for det.

Bruger du positive metoder til at ændre den aggressive adfærd, så ved du, at det tager lidt længere tid at opnå de gode resultater. Du ved til gengæld også, at ændringen af adfærden er meget mere stabil og konstant.

Få positiv kontakt med din hund på et kursus

Læringpsykologien fungerer på samme måde for alle levende organismer, det er videnskabeligt bevist. Derfor fungerer både belønning og straf på samme måde på hunde som på mennesker. Hunden har alle de samme basisfølelser som os, de føler sult, tørst, vrede, had, empati, kærlighed, angst, frygt og mange andre følelser.

Ny forskning: Dyr bruger 'fair play'
I mange år har videnskaben været afvisende overfor komplekse tanker og følelser hos dyr, men rundt omkring i verden viser nye studier og forskning det modsatte. Marc Bekoff og Jessica Pierce har netop sammen udgivet bogen 'Wild Justice, The Moral Lives of Animals'. Marc Bekoff er etolog og har længe studeret det sociale liv hos hunde, ulve, ræve m.m. Han hævder i bogen sammen med filosoffen Jessica Pierce, at dyr enda udviser moralsk adfærd.

Marc Bekoff siger, 'de viser også handlinger i deres adfærd, der minder om moral, indlevningsevne, gensidighed, samarbejdsevne og enda retfærdighedssans i betydningen ‘fair play’ og retskaffenhed'. Definitionen på fair play er ærligt spil og retfærdig behandling. Hvis du bruger straffende metoder, så har du overskredet grænsen for fair play. Dette er selvom du også bruger belønning ind imellem. Straffen vil altid veje tungest.

Se også: Har hunde lært os vores moral?

Og vigtigst: Konsulter altid en professionel adfærdsbehandler, som kan analysere problemet, finde årsagen og hjælpe dig og din hund positivt igennem processen.

Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen