En hund eller flere hunde?

Der er meget arbejde, men bestemt også mange glæder ved at have flere hunde - hvis man kender de gyldne regler

Overvejer du at få en hund nummer to eller tre? Så sæt dig ind i både din nuværende og din nye hunds behov og temperament, så det bliver en god beslutning for både dig og hundene. (Foto: Colourbox)
Overvejer du at få en hund nummer to eller tre? Så sæt dig ind i både din nuværende og din nye hunds behov og temperament, så det bliver en god beslutning for både dig og hundene. (Foto: Colourbox)

Går du i overvejelser omkring hundeforøgelse i familien? En lille ny hvalp, som vil give et frisk pust, og så har den 'gamle hund' samtidig en at lege med? De ville jo kunne få fornøjelsen af hinanden, og den 'gamle' opdrager jo på den nye. Så det bliver ikke noget problem...eller?

Der er mange grunde til at kunne tænke sig en hund mere i familien. Der er dog nogle ting som er gode at overveje, inden ideen realiseres, for at de to hunde i fremtiden vil få glæde af hinanden, og for at det ikke bliver en belastning at have to.

Se også: Gør dit barn hundevenligt - og hunden børnevenlig

Hvilken race/blanding og individ ville passe godt sammen med din nuværende hund derhjemme? Hvilket køn ville være bedst? Hvor stor aldersforskel bør der være hundene imellem? Hvad skal du gøre dig af overvejelse om det praktiske i dagligdagen omkring to hunde, der i lang tid vil have vidt forskelige behov?

Lav det rigtige match
Først og fremmest er det vigtigt at matche den hund, du har i forvejen med en ny hund. Kig på din nuværende hund. Er den en meget blid og følsom hund, rolig, aktiv, opfarende, fuld af gå-på mod og nysgerrig, eller er den usikker og bange? Hvis du har en usikker og bange hund, er det en god ide at vælge en hvalp, der er selvsikker og har masser af gå-på mod. Det bør du gøre for at undgå, at den voksne hunds usikkerhed smitter for meget af på hvalpen.

Mange hundeejere vælger nogle gange at købe en hund nummer to som selskab for den voksne hund - især hvis den voksne hund har 'alene-hjemme'-problemer. Nogle gange kan man være heldig, at det lykkes, hvis man har fundet det rigtige match. Men i langt de fleste tilfælde vil den voksne hunds adfærd smitte af på den nye hund, og lige pludselig står man i stedet med to hunde, som begge har 'alene-hjemme'-problemer.

Se også: Sådan 'bonder' du med din hund

Har du en hanhund, er det vigtigt at overveje, hvilket køn den nye hvalp skal have. Hvis man ønsker en hund af hvert køn, skal man tage stilling til, om en af hundene skal neutraliseres, eller om hanhunden evt. bliver passet ude i tævens løbetider. I nogle tilfælde vil hanhunden være påvirket af tævens løbetid i mellem tre og fire uger, og det vil betyde, at han skal passes ude i så lang tid - flere gange om året. Tæverne er normalt i løbetid to gange om året.

Aldersforskellen har også meget at sige. Er din hund over 8-10 år (afhængig af race/blanding), kan en lille hvalp for nogle hunde være alt for meget. Den ældre hund kan blive frustreret og få stress-symptomer, hvis der kommer en ny hund i huset.

Få tips til hvordan kan du være med til at knytte bånd mellem dine 2 hunde

To hunde giver dobbelt glæde, men til tider også dobbelt arbejde. Især i den første tid, hvor alderforskellen er stor, og hver hund har helt forskellige behov. Den voksne hund har stadig behov for sine daglige gåture og aktivering/stimulering. Den lille hvalp har behov for mange flere, men korte, daglige gåture. Hvalpens bevægeapparat vil lide overlast ved lange gåture, og hvalpen har mentalt behov for at fordøje alle de nye indtryk meget langsomt for ikke at blive frustreret.

Læs mere om hvalpens hverdag her

Undervejs i deres liv kan det være nyttigt og til tider nødvendigt at stimulere, aktivere og træne hundene separat. Især yngre hunde har behov for at opleve verden uden den ældres tilstedeværelse. En dag vil den ældre hund ikke være der længere. Udover afsavn og sorg kan det yderligere være et stort chok for den yngste hund lige pludselig at være 'alene i verden' uden sin trygge livskammerat.

Se også: Gør nu som jeg siger, hund!

Flere hundeejere oplever, at den ene hund ændrer fuldstændig adfærd, når den anden dør. Fra at være en hund med nysgerrighed og gå-på mod, ændres hundens adfærd til usikkerhed og forøget angst/frygt. Du kan vænne din hund til at være på egen hånd ved at tage den med ud uden den gamle ind imellem.

Flere hunde i flokken giver både glæder og bekymringer, men med en grundig forberedelse får du forhåbentlig flere glæder end bekymringer.

Hvad er din erfaring med en eller flere hunde? Er det dobbelt arbejde eller dobbelt glæde? Del dem i kommentarfeltet herunder.

Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen