Få en god start med din nye, bedste ven

Hvis du er den lykkelige ejer af en hundehvalp, eller overvejer meget snart at få hund, så læs først disse gode råd

Hvalpe er sjove og dejlige - og frække og irriterende. Få her gode råd til, hvordan du slipper nemmest fra hvalpenykkerne og samtidig giver din hund en god og tryg start i livet. (Foto: Colourbox)
Hvalpe er sjove og dejlige - og frække og irriterende. Få her gode råd til, hvordan du slipper nemmest fra hvalpenykkerne og samtidig giver din hund en god og tryg start i livet. (Foto: Colourbox)

Er du en af de heldige, der snart skal have hvalp? Eller ligger den allerede og sover tungt i sin kurv? Der findes bare ikke noget skønnere end hvalpe, så nyd hvalpetiden, den forsvinder nemlig hurtigt.

Hvalpetiden kan dog til tider være enormt frustrerende med urenlighed, bideri, ødelæggelse af inventar, børnenes legetøj eller vores bedste sko. For ikke at tale om alle de søvnløse nætter, hvor vi konstant bliver vækket af en glad og spilvågen hvalp, der synes, at nu er det tid til leg!

I netop de stunder er det vigtigt at bevare tålmodigheden og løse situationerne uden konflikter. Jo flere situationer, du kan forebygge og løse konfliktfrit, jo mere øger du din værdi hos din hund - jo gladere bliver den for dig. Ved at fokusere på at forebygge og på positiv træning af den adfærd, du gerne vil have, at din hund udviser, opnår du et stærkt bånd og varigt samarbejde.

Se også: Vi skal ha' hund - men hvilken?

Ved at fokusere for meget på at irettesætte og skælde ud, mister du dit ægte lederskab. Det resulterer i, at hvalpen bliver endnu mere frustreret/stresset, og vil derfor lave endnu flere 'ulykker'.

En hvalp har et såkaldt 'hvalpe-licens' i hundeverdenen. Det betyder faktisk at hvalpen kan tillade sig rigtig meget, uden at de voksne irettesætter adfærden. Sådan er det i naturen hos ulve og hos de vilde hunde.

I menneskeverdenen kunne du (forhåbentlig) heller aldrig drømme om at irettesætte en baby, der eks. vælter en kop på bordet, tisser på gulvet, eller propper noget i munden, som ikke skulle være der. Vi siger ups, prøver at forebygge situationerne så vidt muligt, hjælper dem og bruger forskellige måder til at aflede dem. Alt det sker, uden at vi tror, at babyer prøver på at overtage verdensherredømmet. Det samme er det for hvalpe.

Se også: Tør du få en genbrugshund?

Hvalpe nyder i hundeverdenen godt af denne hvalpe-licens, indtil de bliver kønsmodne omkring 6-7 månedersalderen. For nogle racer kan det dog vare længere, før de bliver 'voksne'. Grunden til, at hvalpene får meget lang snor af de voksne hunde, er, at de er ekstremt sårbare overfor negative påvirkninger i den periode. Hvalpene skal vokse op som mentalt stærke individer, der følelsesmæssigt kan overskue stressede situationer og handle med sindsro. Det kræver en tryg og rolig 'hvalpedom'.

Har du tjek på din hvalps socialisering? Læs om den sekundære prægningsperiode og den vigtige socialisering her

Selvom vores hvalpe ikke skal overleve ude i vildmarken, så skal den overleve i vores - for den kunstige -miljø uden angst og frygt. Der er tre måder for en hund at reagere på angst og frygt (stress): Den kan flygte, den kan blive passiv (fryse-adfærd), eller den kan reagere aggressivt (kæmpe).

Hvalpe er dejlige, men kan til tider have nogle bestemte tidspunkter i døgnet, hvor de forvandles til det modsatte. Her går de ekstra meget til den og laver alt det, som vi ikke vil have. Disse 'hvalpe-ture' er helt normale og går over med tiden, som de bliver ældre. Så fat mod. Det er dog vigtigt at have redskaber til forebyggelse og at vide, hvordan situationerne kan løses positivt.

Se også: Skal du have ham her med hjem?

• Hvalpe bider i alt, de kan komme i nærheden af - ligesom små børn. Sørg for at have et kæmpe lager af hvalpe-sticks eller andre gode tygge-ting klar. Lad dem ikke ligge fremme, men tag dem frem i situationerne. Husk altid at holde øje med din hvalp, når den tygger i noget, da de har en tendens til lige pludselig at sluge tingene.

• Hvis din hvalp har noget, den ikke må have, så byt altid med noget, som den synes er endnu mere lækkert, gerne noget spiseligt. På den måde får du din hvalp til at slippe genstanden hurtigt og ikke stikker af med 'byttet'. Samtdig forebygger du også, at din hund udvikler ressource-forsvar (vogtning af mad eller genstande).

Se også: Lav selv legetøj til dyret

• Lav små søgeøvelser (5-10 min. ad gangen) indenfor eller udenfor dagligt for at stimulere din hund mentalt. Det gør den træt og forebygger de irriterende hvalpe-unoder.

• Leg er vigtigt for din hvalp, men i korte sekvenser af gangen og ikke for voldsomt. Prøv ikke at trætte din hvalp med utallige gentagelser af boldspil eller andet. Dette skaber en træthed lige efter, men det øger energiniveauet på sigt, som derved kan øge en stresset adfærd. Meget gerne leg, men i korte sekvenser.

Se også: Har du Danmarks sjoveste hund?

• Hvis din hvalp bider i dine fingre, så udråb et højt 'auuw'. Din hvalp vil som regel stoppe med at bide, da denne høje lyd betyder, at det gør ondt (instinktiv adfærd). Giv den efterfølgende noget andet at bide i eller tygge på.

• Hvis din hvalp graver i bedene eller blomsterkrukkerne, så fjern hvalpen fysisk fra stedet, og lav noget andet, som kan beskæftige den. Fjern derefter krukken eller afskærm det sted, hvor du ikke ønsker, at din hvalp skal færdes.

• Husk at din hvalp skal ud og tisse hver gang den har leget/trænet, spist, drukket, sovet - uden undtagelse. En hvalp drikker meget, da dens nyrer ikke er færdigudviklet.

Der er flere situationer i hvalpens dagligdag, som kan være med til at øge omfanget og hyppigheden af disse 'hvalpe-ture'. Læs hvilke her

Kan du gennemføre en dagligdag med fokus på rette socialisering, positiv og konfliktfri håndtering/træning, så har du lagt et fundament til et fantastisk samarbejde for livet.

Få flere gode råd om livet med din hundehvalp her

Ha en dejlig hvalpetid :)

Læs mere om dyr på ekstrabladet.dk's kæledyrssite

Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen