Hold nu mund, hund!

Læs her, hvad du kan gøre, hvis din hund bliver ved at gø, når du skal nyde den første forårssol i haven - og naboen bliver gal

Det er ikke umuligt at lære sin hund at opføre sig pænt i haven. Men det kræver træning. (Foto: Colourbox)
Det er ikke umuligt at lære sin hund at opføre sig pænt i haven. Men det kræver træning. (Foto: Colourbox)

Foråret er på vej, og vi opholder os efterhånden mere og mere udenfor i haverne. Det samme gør vores hunde. Vi hundeejere elsker at have den mulighed at kunne lade hunden løbe frit ind og ud af huset. Vi nyder at se den frihed og glæde, det giver hunden, men nydelsen kan blive kortvarig for både os og for vores naboer.

Hundens vedvarende gøen i haven kan nemlig forpeste enhver hyggestund for alle i nabolaget.

Når din hund gør af andre forbipasserende, fugle, flyvemaskiner eller måske, for dig, ingenting, så er adfærden selvforstærkende. En selvforstærkende adfærd gentages igen og igen, og øger både styrke og intensitet i den selvsamme adfærd - at gø! Hunden bliver derfor afhængig af at gø.

Se også: Væn din hund af med unoderne

Der findes racer, og blandinger af racer, der er mere gøende end andre på grund af deres oprindelige funktion og avl. Men du kan minimere din hunds gøen i haven gennem din forebyggelse, håndtering, og træning.

Det kræver hårdt arbejde
Man kommer ikke let omkring at vænne sin hund af med at gø - hverken i haven eller i lejligheden. Det første du bliver nødt til at kigge på er, hvorfor? Er din hunds daglige behov dækket ind - fysisk og mental stimulering, omsorgsbehov, og det positive fællesskab sammen med dig og din familie? Er din hund generelt en usikker og bange hund? Eller reagerer den aggressivt på sine omgivelser i det daglige? Det er vigtigt for dig at finde en rød tråd i, hvad årsagen kan være. I mange tilfælde kan årsagen være kedsomhed eller en udefinerbar angst eller stresstilstand. Dette skal derfor tilgodeses og behandles samtidigt med, at du forebygger, håndterer og træner i af gø-situationen.

Se tjeklisten for adfærdsproblemer her

Alle hunde er territorialt bevidste, og deres gøen og aggressivitet øges, når de er på hjemmebane. Det kan dog nemt blive en 'sovepude' for dig som hundeejer at sige - min hund er bare territorial. Alle dyr og mennesker er mere eller mindre territoriale. I USA har man det såkaldte 'castle doctrine', der har sin oprindelse i den britiske Common Law. Doktrinen er opkaldt efter ordsproget 'mit hjem er mit slot' og anerkender boligen som et sted, hvor borgeren har ret til at forsvare sig med alle nødvendige midler mod ulovlige indtrængere.

De to værste ting, du kan gøre, når din hund gør, er for det første at straffe den fysisk. Dette vil fremover påvirke jeres forhold negativt, og din hund vil aldrig kunne føle tillid til dig igen. Det andet er at råbe efter din hund. For hunden virker dette som noget, I har til fælles - at gø (råbe) sammen mod de andre derude.

Det du skal tænke på er: Forebyggelse - håndtering - træning.

Forebyggelse
Hvis du ved, at din hund gør i haven af det mindste, så bliver du nødt til at forebygge det. Lad ikke din hund være alene ude i haven til at starte med. Sørg altid for, at din hund laver noget andet end at holde øje med forbipasserende. Lav spændende søgeøvelser eller gem noget rigtig lækkert, som din hund skal finde. Hvis din hunds gøen skyldes en stresstilstand, så brug rolige mentalstimulerende øvelser. Hav din hund i en lang line, så du stille og roligt kan stoppe, den hvis der kommer nogen forbi. Gå ind sammen igen, når søgningen er færdig.

Se også: Tæm din vildhund

Håndtering
Skulle din hund falde tilbage i vanen med at gø og løbe langs hegnet, går du stille og roligt hen imod den. Har du tidligere været meget vred, når du er gået hen imod din hund i denne situation, vil den naturligt løbe væk fra dig. Ved at have en lang line på din hund, kan du stille og roligt tage fat i den anden ende, uden at din hund oplever ubehag ved, at du nærmer dig. Det er vigtigt for det fremtidige samarbejde mellem dig og din hund, at du bevarer ro og tålmodighed. Når din hund gør, er konsekvensen, at hunden kommer ind, belønningen bliver altså fjernet.

Se også: Når hunden er aggressiv

Træning
Der er flere øvelser, som kan være nyttige for dig at træne i det daglige, og som øger jeres positive kontakt. Start med øjenkontakt og flere forskellige sjove øvelser, og træn på sigt ude i haven med gradvist flere forstyrrelser.

3 trin til mere positiv kontakt her

Du kan med fordel stadig have din hund i en lang line og måske lade den ligge løst på jorden. Beløn hunden med de lækreste guffer, når nogen går forbi, UDEN at din hund gør - beløn hver gang. Involver gerne dine naboer i din træning og beløn dem med en god flaske vin og et venligt smil….

Så er jeg sikker på, at I går sommeren i møde med nydelse og et godt naboskab :)

Kontakt altid en adfærdsbehandler for professionel vejledning og årsagsbehandling.

1 kommentar
Vis kommentarer