Sådan virker sportstape

Sportstape er en vævet tape, der både findes som helt uelastisk og meget elastisk. Den elastiske tape er ikke helt så tæt i vævningen og indeholder mange elastiske fibre.

Den almindelige sportstape - den hvide, uelastiske - bliver typisk brugt i forbindelse med forstuvninger af led som beskyttelse mod yderligere forstuvninger. Den primære effekt er af at øge hudens sanseinput, så musklerne omkring det beskadigede led får mulighed for at reagere hurtigere og på den måde beskytte leddet mod skadelige yderstillinger. Det sanseinput, som tidligere blev varetaget af ledbåndene, bliver nu delvis erstattes af tapen, og stabiliteten fra de (nu beskadigede) ledbånd nu skal overtages af musklerne omkring leddet.

Den elastiske tape findes i flere elasticitetsgrader, hvor den mest kendte er den farvede tape, Kinesiotapen, som er meget elastisk. Den elastiske tape har flere forskellige virkningsområder, både med forbedring af blodgennemstrømningen, dæmpning af muskelspændinger, aktivering og aflastning af muskler samt understøttelse af sener og led. Før man begynder at tape sig selv ind med farvet tape over hele kroppen, bør man konsultere en fysioterapeut, da retningen og trækket i tapen har betydning for effekten.

Der er flere område, hvor effekten af hvid og farvet tape er overlappende. Den farvede tape er dog meget lettere at lægge på selv for Jeanett, og tapen har med den store elasticitet en større 'tolerancemargen' for, hvornår den kommer til at stramme for meget og begrænse bevægelsesfriheden.

Fakta om tape
- Den elastiske tape er meget anderledes at arbejde med end almindelig, hvid sportstape. Vær derfor opmærksom på, at du kun skal trække let i tapen i forhold til det, du måske er vant til.
- Du kan ikke rive denne tape over. Den skal klippes over.
- Fjern kun dækstykket lidt efter lidt i takt med at tapen lægges på. Ellers krøller tapen let om sig selv.
- Tapens klæbemiddel er ikke nær så hårdt ved huden som vanlig sportstape. Derfor kræver det også, at huden er ren og fri for hudcreme.
- Tapen kan synes dyr. Du bruger dog kun en brøkdel i forhold til den hvide sportstape.
- De forskellige farver tape har samme elasticitetsgrad, og har altså helt ens kvalitet.
- Tapen koster 85 kr. pr. rulle og kan købes på kinesiotapeonline.dk.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen