Derfor skal du passe på med udenlandske ski-læger

Uheldige skiløbere med knæskader risikerer akutte knæoperationer på privathospitaler sydpå. Helt unødvendigt, mener danske læge

Har du oplevet at blive opereret på privatklinik på skiferien, så hører vi gerne fra dig. Skriv til os på mail eller sms 1224 (koster alm. sms-takst)

Når skiglade danskere er uheldige på løjperne sydpå, så risikerer de at få en ekstra souvenir med hjem i form af et operationsar. Private klinikker for foden af løjperne tager imod skiløbere med skader på blandt andet knæ, og de tøver ikke med at tage danskerne under kniven:

- Det kan være et problem, at der særligt i Østrig og Italien er private hospitaler ved skisportsområderne, og de kan være ejet af -  eller have samarbejdsaftaler med - redningsaktørerne fra "bananen". Så de styrer, hvor man ender henne, fortæller Karin Tranberg, der er vicepræsident hos SOS International, til Ekstra Bladet.

Se også: Christopher viser tænderne frem - igen    

Unødvendigt med operation

Hvis et styrt på løjpen resulterer i et skadet korsbånd eller andre knæskader, så vil de private kirurger ved skisports-stederne ofte gerne operere med det samme. Den vurdering er de danske læger hos SOS International og Falck Global Assistance, der tager imod opkald fra de tilskadekomne danskere, sjældent enige i.

- I skisportsområderne kan der i visse tilfælde være uenighed mellem lægerne fra SOS International og lægen på privatkliniken. Det kan for eksempel være omkring operation af korsbåndsskader, fortæller læge hos SOS International Marianne Nygaard-Wulff.

På danske hospitaler opererer man først korsbånd, når knæet er faldet til ro, og der er en grund til at vente:

- Risikoen er ellers, at man opererer for mange og udsætter nogle patienter for operationsrisikoen uden grund. Der er også risiko for, at knæet bliver stift, hvis man opererer det i den akutte fase, siger speciallæge Tim Pedersen fra Falck Global Assistance.

Han nævner også risikoen for infektion som en anden risiko.

Ekstraordinære smerter
På Aarhus Universitetshospitals sportsklinik modtager man nogle af de uheldige skiløbere, der har fået opereret et korsbånd for tidligt:

- Vi ser patienter, der har fået et nyt korsbånd, og som efterfølgende har ekstraordinære smerter, ekstraordinære hævelser og som ikke kan bevæge knæet, som man egentligt bør kunne på det tidspunkt. De får et besværligt forløb, fortæller overlæge Peter Faunø.

Han vurderer, at problemet var større tidligere, men at forsikringsselskabernes læger nu forhindrer mange unødvendige operationer.

- Vi få skåret rigtigt meget ned på antallet af unødvendige operationer og siger “hør her doktor, vi er ikke enige, og der er ikke forsikringspenge”. Og så er de sjovt nok ikke tilbøjelige til at ville operere, siger Tim Pedersen fra Falck Global Assistance til Ekstra Bladet.

Han understreger, at det problem er forbeholdt de private hospitaler:
- Det er påfaldende, at vi er meget uenige med læger i de private behandlingssteder, men dem på de offentlige sygehuse har samme holdning som dem herhjemme. Og det er sjovt nok, for på de offentlige sygehuse tjener de ikke ekstra ved at operere en ekstra patient, siger Tim Pedersen.

Har du oplevet at blive opereret på privatklinik på skiferien, så hører vi gerne fra dig. Skriv til os på mail eller sms 1224 (koster alm. sms-takst)

8 kommentarer
Vis kommentarer