Annoncørbetalt - Spies

Danskerne slapper mest af på ferien: Sådan gør du

Ferien er den oplagte mulighed for at komme ned i gear og blive den bedste version af os selv. Få de gode råd til total afslapning her

Overraskende, måske, men danskernes er bedst til at slappe af på ferien.  Foto: Anoldent/Flickr.
Overraskende, måske, men danskernes er bedst til at slappe af på ferien. Foto: Anoldent/Flickr.

Ferien står for døren, og det er tid til at komme helt ned i gear. Tid til at blive den bedste version af os selv.

For mange vil sikkert nikke genkendende til følelsen af simpelthen ikke at have nok tid i hverdagen.

En undersøgelse foretaget af analysevirksomheden Harris Interactive blandt 20 lande viser dog, at danskerne faktisk er de ubetinget bedste til at holde ferie – vi har flest feriedage, vi er hurtigst til at koble af, og så tjekker vi mindst arbejdsmail på ferien.

62 procent af danskerne slapper af, så snart de tager på ferie, og blot 14 procent tjekker regelmæssigt deres mail eller telefonsvarer på ferien.

Vi skal lære at slappe af
Udfordringen er, at det ikke er alle, der gearer ned, når de har fri. Men det findes der heldigvis råd for, så ferien bliver det stressfri miljø, vi længes efter og har brug for, for at blive den bedste version af os selv. 

Når nogle danskere oplever stress på ferien, skyldes det ifølge kultursociolog Emilia van Hauen flere ting, som vi i høj grad bliver nødt til at forholde os til, hvis vi skal blive bedre til at bruge ferien på at slappe af.

Bogen er udgivet på forlaget Rosinante. Foto: Rosinante
Bogen er udgivet på forlaget Rosinante. Foto: Rosinante

4 ting du helt skal undgå
Hun udgav i sidste måned debatbogen Succestyranniet – og vejen ud, der handler om, hvordan vi kan gøre op med de vilkår, som presser os i hverdagen og i stedet får et liv med mening og nærvær. Det gælder især i ferien.

Fire faldgruber er der, som vi bør være bevidste om, hvis vi vil undgå stress på ferien, fortæller hun.  

1.
 
- For det første er vores tid præget af, at vi konstant skal være aktive og producere og skabe ting. Og så skal vi også gerne være super originale, fordi det er det, vi bliver målt på. Men passivitet er altså også helt nødvendigt engang imellem. Det er her, vi lader op. Så tænk over, om du måske med fordel kan lægge passive perioder ind i ferien.

2. 
- I dag føler de fleste, at de skal være meget synlige for overhovedet at blive opdaget og accepteret af deres omgivelser. Mange er meget aktive på de sociale medier som facebook og instagram. Det giver også stress at følge andres opdateringer. Ferien er det perfekte tidspunkt at lave en time out og bare være til. Vær i dit eget liv – det giver frihed og nærvær.

3.

- Vi vil gerne likes af vores omgivelser for at føle os bekræftet. Men det er jo en meget flygtig og overfladisk anerkendelse, som i virkeligheden kan stresse meget. Giv dig selv en pause, og nyd i stedet nuet sammen med dem, du rent faktisk er sammen med.

4.
- Vi er blevet opdraget med, at vi hele tiden skal være i udvikling og opleve noget nyt. Vi skal gerne have nogle vilde rejsehistorier med hjem fra ferien og lægge eksotiske billeder op på facebook. Men det vigtigste på en ferie er i virkeligheden at gøre præcis, hvad vi har brug for. For nogle er det vilde oplevelser. For andre er det at ligge og glo på vandet en hel uge i træk. Gør det, der gør dig godt, og drop resten.

7 uhyggelige stress-facts

- Hver dag er 35.000 danskere sygemeldt pga. et psykisk dårligt arbejdsmiljø, som kan resultere i eksempelvis stress, udbrændthed og depression.

- 430.000 danskere oplever symptomer på alvorlig stress hver dag.

- 500.000 danskere føler sig udbrændte på jobbet pga. stress.

- 1400 danskere dør hvert år af psykisk arbejdsbelastning bl.a. forårsaget af stress.

- 30.000 hospitalsindlæggelser om året pga. stress.

- Hver femte, der bliver syg af stress, risikerer at miste sit job.


- Ubehandlet stress forårsager over halvdelen af alle depressioner og angstlidelser.

Kilde: Stressforeningen


Drop ferieperfektion
Emilia van Hauen fortæller, at rigtig mange mennesker får ferien galt i halsen, allerede inden rejsen begynder, fordi man vil for meget i den korte periode, man er ude at rejse. 

- Mit råd er at planlægge så lidt som muligt, hvis ferien skal få dig ned i gear. Man bliver forpustet af at styrte rundt efter et planlagt program. Tag det i stedet, som det kommer – sådan lidt mañana-agtigt. Når du fx bare læner dig tilbage og nyder livet på en lokal cafe, kan du møde nye mennesker og få helt nye oplevelser. 

Når du ikke får stresset af på ferien og får tid til at gå ned i gear, vil du som oftest efter blot få dage hjemme opleve, at ferien føles som et fjernt minde i bakspejlet. 

Slap nu af!
Hun råder til at rydde kalenderen fuldstændig og være bevidst om at være på ferie. Det giver ro i sindet. 

- Gå ned i tempo, og tag tingene som de kommer. Bruger du for eksempel en hel dag på bare at læne dig tilbage og slappe af på den lokale cafe, møder du måske fremmede mennesker, og dørene åbner sig for nye eventyr. Det kan også være, at der slet ikke sker noget som helst. Og så er det også helt okay.

- Vær åben, og tag i mod!

Det er kort og godt hendes allerbedste råd til at få en afstressende ferie. 

10 råd til en stressfri ferie

Søvn og motion
Slap af i dagene op til ferien, og få gerne sovet minimum 8-9 timer om natten. Forsøg også at få motioneret lidt, hvilket hjælper med at eliminere stresshormoner.

Ferie før ferien
Forsøg så vidt muligt at holde mindst tre ugers sammenhængende ferie – tag gerne en uge eller to hjemme inden ferien, så du slapper helt af.

Afstem forventningerne
Afstem alles forventninger på forhånd, også børnenes. Hvad skal der ske på ferien?

Tag på tur hver anden dag
Drop de omfattende udflugter, og lav højst noget hver anden dag. Så kan I slappe af ved poolen eller på stranden.

”Glem” mobilen
Indtal en besked, om at du er på ferie, og lad mobilen blive hjemme. Det kan være svært, men du bliver glad for det.

Internet forbudt
Gå ikke på internettet - heller ikke for ”bare lige” at tjekke e-mails. 

Snyd med autosvar
Skriv i din mail-autosvar, at du er tilbage to dage senere, end du egentlig er. Så har du et par dage til stille og roligt at komme i gang igen efter ferien. 

Nærvær
Vær opmærksom at være til stede med dem, du er på ferie med. Brug tid på samtale og hygge.

Den korte arbejdsuge
Begynd at arbejde igen midt på ugen, når du kommer hjem fra ferie. Så er der ikke så langt til weekenden. 

Skriv ideerne ned
Det er svært helt at undgå at tænke på arbejde i ferien, så når du får ideer eller innovative tanker, så skriv dem ned i en notesblok, og vend tilbage til dem efter ferien.

Artiklen er sponseret af Spies, der sætter fokus på, at man bliver en bedre version af sig selv, når man holder ferie

1 af 2 Overraskende nok er det oftest på ferien, vi rammes af stress. Men det kan undgås. Foto: pIXABAY
2 af 2 Overraskende, måske, men danskernes er bedst til at slappe af på ferien. Foto: Anoldent/Flickr.