Annoncørbetalt - Spies

Har du også fortrudt? Lad endelig det her blive på ferien

Vi elsker det på ferien, men derhjemme smager det knap så lækkert. Se listen her

Krydderier fra markedet -  du får dem ikke brugt og de lugter. Foto: Richie Diesterheft/Flickr
Krydderier fra markedet - du får dem ikke brugt og de lugter. Foto: Richie Diesterheft/Flickr

NU skal du bare se, hvad jeg har købt med hjem fra ferien!

Du kender det godt - din nabo eller ven har været på ferie og købt en flaske eller dåse af de lokale gastronomiske herligheder med hjem.

Men nej, det smager sjældent specielt godt og den særlige stemning, som maden og drikken var omgærdet af på ferien, er pist forsvundet, så snart man lander i Danmark.

Det hænger selv sagt sammen med, at mad- og drikkeoplevelser i høj grad er forbundet med de sanseindtryk og stemninger, vi oplever, når vi nyder livet under fremmede himmelstrøg.

Her kan du se fem ting, som du sikkert også har købt med hjem - og muligvis fortrudt.

Sangria
Det er svært ikke at tænke på grisefester og Spanien, når man ser en kande sangria. I litervis skyller turisterne den læskende drik ned. Og selv om den ofte er lavet på billig rødvin, sodavand og måske lidt sprut, så smager det jo skønt i den spanske varme.

Men nej, det er ikke det samme, når man laver den herhjemme, og har man prøvet - eller endnu være: Købt en færdiglavet flaske med hjem, har man sikkert også opdaget, at det ikke smager halvt så godt som under sydens sol. Så lad bare det blive i Spanien. Sangria skal nemlig drikkes i solskin.

Sangria - smager bedst i Spanien. Foto: Divya Thakur/Flickr
Sangria - smager bedst i Spanien. Foto: Divya Thakur/Flickr

Retzina
Den græske nationalvin med smag af harpiks, som man lystigt bæller i sig på ferien på de græske øer. Den sære vin fås i hvid og rosé, og selv om grækerne elsker den, så drikker man den sjældent uden for Grækenland. Med mindre, naturligvis, man lige køber en flaske med hjem og knapper den op på terrassen eller giver den i gave.

For det smager jo ikke godt, og slet ikke når man først er kommet hjem, og den græske stemning er byttet ud med dansk vejr og forstadsidyl. Så lad den blive i Grækenland.

Ratzina: Lad det blive i Grækenland. Foto: Shadowgate/Flickr
Ratzina: Lad det blive i Grækenland. Foto: Shadowgate/Flickr

Turkish delight
De klistrede og farvestrålende sukkerbomber smager skønt, når man på ferien i Tyrkiet køber dem i æsker eller selv blander dem fra disken. Konsistensen er helt rigtig - lige der mellem det let gummiagtige og knasende bid.

Faktisk kan man spise dem hver dag på ferien, og tit køber man en æske med hjem. Men der sker noget, når det eksotiske slik kommer til Danmark. Pludseligt forvandler det lækre slik sig til enten en smattet sukkerklat eller en alt for hård gummimasse, der er umulig at spise. Forvirret må man konstatere, at det bare skal blive i Tyrkiet.

Turkish delight skal blive i... Tyrkiet! Foto: ale/Flickr
Turkish delight skal blive i... Tyrkiet! Foto: ale/Flickr

Læs også: ANNONCØRBETALT INDHOLD: Her er tøjet der KUN klæder dig på ferien

De eksotiske krydderier
På bazaren kan man købe alt. Det virker billigt og eksotisk, og man kan købe ti slags krydderier i håbet om at genskabe de skønne lokale retter eller måske spare lidt på spidskommen og safran i forhold til de hjemlige priser.

Men hvad sker der, når man kommer hjem? Ofte ryger de bagerst i køkkenskabet, og lugten af stærk karry og ting man ikke længere husker, hvad er, begynder at brede sig. Indtil man smider det ud et par år efter rejsen.

Krydderier fra markedet -  du får dem ikke brugt og de lugter. Foto: Richie Diesterheft/Flickr
Krydderier fra markedet - du får dem ikke brugt og de lugter. Foto: Richie Diesterheft/Flickr

Det tager vi selv MED på ferien

Det er selvfølgeligt fuldstændigt valgfrit, om man vil købe ovenstående produkter med hjem. Måske fungerer det rent faktisk for dig.

Når det gælder den anden vej rundt -  nemlig danske ting, vi tager med til udlandet - så lader det i hvert fald til, at vi godt kan nyde vores egne produkter i udlandet.

En undersøgelse som rejseselskabet Spies har gennemført blandt 23.000 paneldeltagere i i Norden, viser nemlig, at vi gerne vil holde fast i det danske selv om, vi er på ferie. Her er de fem mest populære madvarer, som vi tager med:

1.Kaffe

2. Rugbrød

3. Saltlakrids

4. Ost

5. Leverpostej


Røgelse
På rejsen i Asien oplever man, at røgelsespinde giver en særlig stemning, som man i et uovervejet øjeblik måske kan tænke, at man da lige vil importere til Danmark for at genskabe den eksotiske og spirituelle stemning, man er blevet så glad for på rejsen.
Røgelse stinker og er ikke hyggeligt, når du kommer hjem. Lad det blive i Asien. Foto: Mark Crossfield/Flickr
Røgelse stinker og er ikke hyggeligt, når du kommer hjem. Lad det blive i Asien. Foto: Mark Crossfield/Flickr

Men nej - det fungerer slet ikke i en to-værelses på Nørrebro, og alle andre folk synes, det stinker værre end cigarrøg. Så lad de små røgpinde blive, og køb så hellere en sarong med hjem. Eller hvad?

Artiklen er sponseret af Spies, der sætter fokus på, at man bliver en bedre version af sig selv, når man holder ferie