Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Berygtet boligselskab nægter at betale Zuzanne

Bolighajen Kim Marck Hansen og hans boligselskab skylder Zuzanne Nielsen 20.000 kroner. De er blevet politianmeldt for at overtræde lejeloven

TV: Se interviewet med Zuzanne Nielsen og konfrontationen med bolighajen (Video: EB Dokumentar/TV3)

Da Zuzanne Nielsen i 2010 pakkede flyttekasserne og rykkede ud af sin bolig i Ringsted, havde hun aldrig i sin vildeste fantasi forestillet sig, at hun seks år efter stadig skulle strides med udlejeren om at få sit indskud tilbage.

Faktisk var hun overbevist om, at boligselskabet KHAP ApS ville overføre pengene til hendes bankkonto efter nogle uger, men sådan gik det ikke. Derfor kontaktede hun en af ejerne i selskabet Kim Marck Hansen, som i dag også er firmaets direktør.

Se når værten Miki Mistrati konfronterer bolighajen Kim Marck Hansen øverst i artiklen

- Jeg ringede til ham (Kim Marck Hansen, red.) 20-30 gange, men der skete ikke noget. En dag lånte jeg min datters telefon, og så tog han den, da han ikke kendte nummeret. Han sagde, at han ikke skyldte mig noget som helst, fortæller Zuzanne Nielsen.

Samfund - 18. maj. 2016 - kl. 07:23 Afsløring: Bolighajerne har frit lejde

Blev nervøs
Den tidligere lejer indbragte sagen for huslejenævnet i Ringsted, hvor hun fik medhold i, at hun skulle have 14.000 kroner tilbage. Men Kim Marck Hansen og KHAP ApS ville tilsyneladende stadig ikke betale.

- Så blev jeg nervøs. Det var mange penge for mig især dengang, og det er sådan set også i dag. Jeg synes virkelig, at det er tarveligt af ham, siger Zuzanne Nielsen.

Artiklen fortsætter under videoen

Se hvordan systemet, der skal straffe bolighajer, fungerer (Video: EB Dokumentar/TV3).

I dag – seks år senere – er beløbet næsten steget til 20.000 kroner, da boligselskabet skal betale renter, indtil pengene er betalt. Mens regningen stiger, falder sandsynligheden for, at Zuzanne Nielsen nogen sinde får sine penge. Hun håber dog på, at selskabet og bolighajen Kim Marck Hansen en dag bliver straffet.

- Han burde ikke have lov til at udleje boliger, for han kan jo blive ved med at snyde folk. Han er jo ligeglad, da det har ikke nogen konsekvenser, siger hun.

Så mange bolighajer har fået klip

Grundejernes Investeringsfond har lavet en opgørelse over, hvor mange udlejere der har fået et klip eller flere af landets huslejenævn for at overtræde lejelovens §113 a, stk. 3, nr. 4:

216 boligudlejere har fået et klip.

16 boligudlejere har fået to klip.

12 boligudlejer har fået tre klip eller derover.

9 boligudlejer er blevet politianmeldt for at overtræde lejeloven. Dermed er det op til anklagemyndigheden at vurdere, om sagerne skal for retten. 

Hvis sagerne ender hos domstolene, kan bolighajerne få frataget retten til at må administrere deres boliger i en periode. Det er en meget hård og sjældent dom, da kun ni boligejere siden 2005 er blevet fradømt administrationsretten.

Blæser på afgørelser
Kim Marck Hansen og KHAP ApS har tilsyneladende ikke kun snydt Zuzanne Nielsen. Boligselskabet har nemlig tabt otte ud af otte sager i huslejenævnet siden 2010 og er blevet politianmeldt, fordi selskabet i mindst tre tilfælde har blæst på huslejenævnets afgørelser.

Nu er det op til anklagemyndigheden at vurdere, om boligselskabet skal tiltales for at overtræde lejeloven. KHAP ApS kan dermed risikere at få frataget deres administrationsret.

Vita Egstrup håber stadig på, at hun en dag får sine penge, som hun har krav på. (Foto: EB Dokumentar/TV3) Jagten: Bolighajerne - 18. maj. 2016 - kl. 16:51 Vita har 41.000 til gode: Udlejer stukket af til Spanien

I dokumentaren ’Jagten – Bolighajerne’ konfronterer journalisterne Kim Marck Hansen med de mange dårlige sager. Han påstår, at selskabet har betalt Zuzanne Nielsen pengene, men vil ikke sende dokumentation for påstanden. 

Han fortæller ligeledes, at han forventer, at politiet dropper sagen.

 

Artiklen fortsætter under billedet

 Kim Marck Hansen påstår, at han har betalt Zuzanne Nielsen (Foto: Elmer Madsen, Sjællandske Medier)

11 gode råd: Sådan sikrer du dig bedst mod hajerne

Før du lejer boligen:

1) Tjek din udlejer på Google, inden du flytter ind. På sider som Facebook og Trustpilot finder du ofte andres oplevelser med udlejeren.

2) Betale aldrig depositummet kontant, men overfør via banken, så har du en kvittering.

3) Er du i tvivl om, din husleje er høj, er det en god idé at besøge hjemmesiden tjekdinleje.dk. Siden giver en god indikation på, om lejen er for høj.

4) Brug god tid på at læse din lejekontrakt. Overvej at få hjælp fra eksempelvis en boligadvokat. Det kan vise sig at være en god investering.

5) Tag billeder af lejligheden, inden du møblerer den. Tag nære og totale billeder af alle fejl og mangler i boligen.

6) Du har 14 dage fra indflytningsdatoen til skriftligt at gøre udlejeren opmærksomt på fejl og mangler i boligen. Her skal du vedhæfte billeder af fejlene. Husk at få en kopi af rapporten med udlejers underskrift, ellers kan det blive dyrt for dig.

Mens du bor til leje:

7) Hvis du har en strid med din udlejer om for eksempel huslejen, så gå til huslejenævnet med sagen. Det koster 305 kroner, og det kan være en god idé at få en lejerforening som LLO til at føre din sag. Lejerforeningen kræver, at du er medlem. Hos LLO koster det cirka 700 kroner pr. halvår for et medlemskab.

8) Hvis du vinder sagen i nævnet, har udlejeren typisk 30 dage til rette sig efter afgørelsen. Hvis udlejeren ikke retter sig efter afgørelsen inden fristen, skal du henvende dig til huslejenævnet igen.

Når du flytter ud:

9) Sørg for at være til stede, når udlejeren holder fraflytningssyn. Her gennemgår udlejeren skader, der skal laves på din regning.

10) Senest 14 dage efter flyttedatoen skal udlejeren sende dig en fraflytningsrapport med fejl, du skal betale for. Får du ikke rapporten inden to uger, kan udlejeren ikke kræve, at du betaler.

11) Læs rapporten grundigt igennem, og sammenlign fejlene med din indflytningsrapport. Er du uenig med udlejerens fraflytningsrapport, er det vigtigt, at du ikke skriver under på at ville betale, men kun at du har modtaget rapporten. Derefter skal du indbringe sagen for huslejenævnet, som derefter vil afholde et eksternt fraflytningssyn, inden de afgør sagen.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen