Vita har 41.000 til gode: Udlejer stukket af til Spanien

Ivan Harsdal skylder Vita Egstrup og hendes eks-kæreste 41.000 kroner, men bolighajen har gemt sig i Spanien og nægter at betale

TV: Hør Vita Egstrups absurde strid med bolighajen Ivan Harsdal (Video: EB Dokumentar/TV3)

I 2007 fik Vita Egstrup og hendes ekskæreste byrettens ord for, at deres tidligere udlejer Ivan Harsdal skulle tilbagebetale dem deres depositum på 22.800 kroner.

Men her ni år senere venter det daværende par stadig på deres penge, og i mellemtiden er beløbet nu steget til 41.000 kroner på grund af renter.

- Jeg synes, at det er rigtige mange penge, og jeg synes især, at det er princippet om, at vi skal have de penge, som vi har krav på, når retten jo har afgjort sagen, siger Vita Egstrup, som i øjeblikket er i fleksjob.

Hør Vita Egstrups absurde historie øverst i artiklen

Nyder livet i Sydspanien
Siden rettens dom har Vita Egstrup ihærdigt jagtet Ivan Harsdal for at få sine penge. I første omgang bad hun fogedretten om hjælp, men da bolighajen nu bor i Sydspanien og nyder livet i sit luksushus med swimmingpool, var der ingen hjælp at hente. Derfor blev et inkassofirma hyret til jobbet, men lige lidt hjalp det, da firmaet angiveligt ikke kunne finde bolighajen.

Samfund - 18. maj. 2016 - kl. 07:23 Afsløring: Bolighajerne har frit lejde

Tilbage i Danmark står Vita Egstrup med tomme lommer og en ubrugelig dom fra Retten i Roskilde, hvor der står, at hun skal have sine penge.

- Jeg synes, at systemet er hul i hovedet. Det fungerer på papiret, men ikke i praksis. Det er irriterer mig grænseløst, at systemet ikke griber ind, siger hun.

Bolighajen har tabt mange sager

Ivan Harsdal har tidligere været i mediernes søgelys, da Danmarks Radio sidste år kunne afsløre, at bolighajen ulovligt udlejede feriehuse og fuskede med forbrugspriserne.

Efter afsløringerne stoppede bolighajen med at udleje feriehuse, og det er mange utilfredse gæster nok glade for.

Den berygtede bolighaj er nemlig et kendt ansigt i Ankenævnet for Feriehusudlejning. Her har han tabt otte ud af ti sager. I alle de tabte sager, nævnet har afgjort, skal han betale penge tilbage til de utilfredse lejere.

Ivan Harsdal er dog dybt uenig i nævnets mange afgørelser.

’Det specielle ved Ankenævnet er, at der er tale om en privat organisation, som skal ’brødføde’ sig selv. Det vil sige, at man selv skal tjene ind til driften. Falder afgørelsen ud til lejers fordel tjener nævnet 8000 kr. – hvorimod hvis lejeren ikke får medhold, tjener nævnet sølle 300 kr.’, skriver Ivan Harsdal i en mail til Ekstra Bladet.

Fundet i Danmark
Det lykkedes Ekstra Bladet og TV3 at finde den forsvundne bolighaj, da avisens journalister udgav sig for at være interesseret i at købe en af hans ti ejendomme i Danmark.

Ivan Harsdal nægter dog, at han skylder det daværende par noget som helst, da han fastholder, at han har et modkrav. Det er på trods af, at retten i 2007 ellers afviste modkravet.

Du kan se 'Jagten - Bolighajerne' i aften klokken 21.00 på TV3. TV-Dokumentaren er lavet i et samarbejde mellem Ekstra Bladet og TV3.

11 gode råd: Sådan sikrer du dig bedst mod hajerne

Før du lejer boligen:

1) Tjek din udlejer på Google, inden du flytter ind. På sider som Facebook og Trustpilot finder du ofte andres oplevelser med udlejeren.

2) Betale aldrig depositummet kontant, men overfør via banken, så har du en kvittering.

3) Er du i tvivl om, din husleje er høj, er det en god idé at besøge hjemmesiden tjekdinleje.dk. Siden giver en god indikation på, om lejen er for høj.

4) Brug god tid på at læse din lejekontrakt. Overvej at få hjælp fra eksempelvis en boligadvokat. Det kan vise sig at være en god investering.

5) Tag billeder af lejligheden, inden du møblerer den. Tag nære og totale billeder af alle fejl og mangler i boligen.

6) Du har 14 dage fra indflytningsdatoen til skriftligt at gøre udlejeren opmærksomt på fejl og mangler i boligen. Her skal du vedhæfte billeder af fejlene. Husk at få en kopi af rapporten med udlejers underskrift, ellers kan det blive dyrt for dig.

Mens du bor til leje:

7) Hvis du har en strid med din udlejer om for eksempel huslejen, så gå til huslejenævnet med sagen. Det koster 305 kroner, og det kan være en god idé at få en lejerforening som LLO til at føre din sag. Lejerforeningen kræver, at du er medlem. Hos LLO koster det cirka 700 kroner pr. halvår for et medlemskab.

8) Hvis du vinder sagen i nævnet, har udlejeren typisk 30 dage til rette sig efter afgørelsen. Hvis udlejeren ikke retter sig efter afgørelsen inden fristen, skal du henvende dig til huslejenævnet igen.

Når du flytter ud:

9) Sørg for at være til stede, når udlejeren holder fraflytningssyn. Her gennemgår udlejeren skader, der skal laves på din regning.

10) Senest 14 dage efter flyttedatoen skal udlejeren sende dig en fraflytningsrapport med fejl, du skal betale for. Får du ikke rapporten inden to uger, kan udlejeren ikke kræve, at du betaler.

11) Læs rapporten grundigt igennem, og sammenlign fejlene med din indflytningsrapport. Er du uenig med udlejerens fraflytningsrapport, er det vigtigt, at du ikke skriver under på at ville betale, men kun at du har modtaget rapporten. Derefter skal du indbringe sagen for huslejenævnet, som derefter vil afholde et eksternt fraflytningssyn, inden de afgør sagen.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen