Ofre for overgreb lades i stikken

Det er alt for besværligt for ofre for overgreb at stille myndighederne til ansvar, mener Børns Vilkår. Dermed lader man børnene, som er blevet ladt i stikken en gang, i stikken igen

Her kan du se, hvad Jeanets læge siger til sit forsvar (EB Dokumentar)

Selvom en læge, pædagog eller lærer åbenlyst svigter et barn, er det alt for besværligt at stille myndighedspersonerne til ansvar.

Det mener Børns Vilkår, efter Jeanet Pedersen onsdag stod frem i Ekstra Bladet med sin grufulde historie om en barndom med sexmisbrug, vold og torturlignende sexlege med voksne mænd.

Jeanet Pedersen, 27 år, fortæller om en grufuld barndom med sexmisbrug, vold og tortur. (Foto: Linda Johansen) 112 - 25. maj. 2016 - kl. 07:26 Jeanets mareridt: Jeg blev lejet ud som sexslave

Jeanet Pedersen forsøgte gentagne gange at råbe både kommune, læge og lærere op, men ingen greb nogensinde ind. Et helt klart brud på underretningspligten og kommunens ansvar ifølge flere eksperter.

Her forsøger Ekstra Bladet og TV3 at få en kommentar fra Jeanets læge Sonja Henriksen (foto EB Dokumentar) 112 - 25. maj. 2016 - kl. 15:25 Jeanet fortalte om seksuelt misbrug: Ingen greb ind

– Det er en meget alvorlig sag, siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, mens Red Barnet har kaldt det for ’tjenesteforsømmelse’ og ’ubegribeligt offentligt omsorgssvigt’.

Det er tjenesteforsømmelse, at Jeanets læge ikke har underrettet myndighederne, vurderer ekspert (foto: EB Dokumentar) Downcuts: Mit liv som sexslave - 26. maj. 2016 - kl. 20:03 Ekspert om Jeanets sag: Ubegribeligt at der ikke sker mere

 

I dag er Jeanet Pedersen blevet voksen, 27 år, og kan se tilbage på en barndom, hvor hun er blevet svigtet igen og igen. Alligevel er det så godt som umuligt for hende at stille de personer til ansvar, som ellers åbenlyst og beviseligt har svigtet hende.

Jeanet Pedersens læge, Sonja Henriksen, modtog eksempelvis hundredvis af breve med udpenslende beskrivelser af bizart sexmisbrug med voksne mænd, men lægen underrettede aldrig de sociale myndigheder, som hun er forpligtet til ifølge loven.

Skandaløst

- Det er jeg rigtig skuffet over, siger Jeanet Pedersen i dag om sin læge.

- Jeg troede egentlig, at hun havde brugt mine breve til at underrette myndighederne. Men det har hun så ikke. Det kan jeg slet ikke forstå.

Men selvom Jeanet Pedersen føler sig ladt i stikken af sin læge, og hun ifølge eksperter har brudt loven om underretningspligt, er det eneste, lægen i virkeligheden skal være bange for, sin egen eventuelt dårlige samvittighed.

Her forsøger Ekstra Bladet og TV3 at få en kommentar fra Jeanets læge Sonja Henriksen (foto EB Dokumentar) Jagten: Mit liv som sexslave - 27. maj. 2016 - kl. 18:21 Læge ignorerede nødråb om sexmisbrug: Se de rædselsfulde breve

Mulighederne for at ansvarsforfølge hende er nemlig alt for besværlige, mener Rasmus Kjeldahl.

- Der bør gøres et professionelt ansvar gældende for fagpersoner, der svigter. Men det er desværre sådan, at der ikke er nogen ordning, hvor myndighedspersoner stilles til ansvar, selvom de åbenlyst svigter, siger han og tilføjer, at man endnu engang lader børnene i stikken.

- Det er skandaløst. Det er jo et liv, man ødelægger, hvis man ikke underretter om eksempelvis seksuelt misbrug. Så det er børn, som er blevet svigtet og ladt i stikken hele livet, og så lader man dem i stikken igen, når de vil have oprejsning.

Uoverskuelige muligheder

Det er dog muligt at få erstatning eller stille personer, som har svigtet, til ansvar. Jeanet Pedersen kan eksempelvis klage over sin læge til styrelsen for patientsikkerhed, hun kan anlægge civile søgsmål eller klage til Folketingets Ombudsmand.

Men det kræver, at man kender reglerne indgående og er god til at navigere i juridiske slagsmål, og det er stort set håbløst for ofrene, mener Børns Vilkår.

– Det kan være svært at overskue at stå med selv. Der skal være et meget enklere system, så de her børn kan få noget erstatning, siger Rasmus Kjeldahl.

Jeanet Pedersen, 27 år, fortæller om en grufuld barndom med sexmisbrug, vold og tortur. (Foto: Linda Johansen) Downcuts: Mit liv som sexslave - 27. maj. 2016 - kl. 21:50 TV: Her konfronteres mand med sexovergreb - Se hans reaktion

1 af 2 Her forsøger Ekstra Bladet og TV3 at få en kommentar fra Jeanets læge Sonja Henriksen (foto EB Dokumentar)
2 af 2 Jeanet Pedersen, 27 år, fortæller om en grufuld barndom med sexmisbrug, vold og tortur. Men ingen gør noget (Foto: Linda Johansen)
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen