SnapDocs: Slavebørn ender i chokoladeindustrien

Der er tilsyneladende intet positivt sket i chokoladeindustrien afslører Ekstra Bladet første SnapDoc 'Jagten på Børneslaver’<p><strong>Snapdocs er Ekstra Bladets nye dokumentarkoncept. SnapDocs bryder med den gamle opfattelse af dokumentar på traitionelt tv. En SnapDoc er brudt op i mindre enheder og skræddersyet til nettet og dens brugere. Varigheden varierer mellem 5-20 minutter. <a href="http://ekstrabladet.dk/tv/tv_nyheder/snapdocs/article2130766.ece">Læs mere om Snapdocs</a>.</strong></p> <p><strong>Nederst i denne artikel kan du klikke dig ind til de andre enheder i denne Snapdoc om børneslaver i chokoladeindustrien.</strong></p>


Ekstra Bladet satte sig for at undersøge, hvorvidt handel af børn stadig er udbredt, trods industriens påstand om det modsatte.

Vi fandt blandt andet en landsby dybt inde i bushen i Burkina Faso, hvor flere hundrede børn ifølge høvdingen forsvandt sidste år. Børn under 16 år, som alle er udsat for trafficking og endt som børneslaver i chokoladeindustrien.

- Hvor mange børn forsvinder herfra om året?

- Omkring 400 til 450 børn om året, fortæller Sampoko Ouadraogo, der er høvding i landsbyen Kogho i det østlige Burkina Faso

Børnene ender i kakaomarkerne som børneslaver i Elfenbenskysten, der er verden største kakaoproducent, der leverer kakao til den chokolade, du spiser.

- Vi kender tilfælde hvor børnene, der er blevet udsat for trafficking, der efter 2 års hårdt arbejde bliver snydt, smidt ud af kakaoplantage uden de får penge. Det sidst tilfældet er mest set, siger Sampoko Ouadraogo til Ekstra Bladet.

Se også: SnapDocs: Politichef kan ikke stoppe slavehandlen

En hel industri lovede bod og bedring. Især trafficking af små børn fra nabolandene Mali og Burkina Faso blev indsatsområde. Men siden er intet tilsyneladende sket.

- Problemet er meget stort, fortæller Justine Ouedraogo til Ekstra Bladet. Hun er borgmester for Kogho-landsbyens knap 16.000 indbyggere.

- For første forsvinder rigtig mange børn. For det andet, når de har været i Elfenbenskysten, kommer de syge tilbage. Andre dør dernede, siger Justine Ouedraogo.

En af børnene er Ado Ouedraogo. Han er 16 år, og blev anholdt i maj i en kakaoplantage i Elfenbenskysten. Han blev udsat for slavehandel som 12-årig.

- Vidste du at den her kakao du plukker bliver brugt til at lave chokolade af. Ved du hvad chokolade er?

- Nej, det ved jeg ikke..., siger Ado Ouedraogo. Han modtog efter eget udsagn ingen penge modtog for sit arbejde gennem de fire år, han arbejdede som ulovlig børneslavearbejder.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Danmarks største chokoladeproducent TOMS administrerende direktør, Jesper Møller. Han er også medlem af ICI, der repræsenterer verdens største chokoladeselskaber. Men han har ikke ønsket at se eller kommentere vores afsløringer.

’Jagten på Børneslaver’ er fotograferet af den anmelderroste filmfotograf Henrik Ipsen ( www.henrikbohnipsen.dk), der har filmet mere end 60 danske og internationale film siden 1999. Blandt de mest kendte er: Mit Afghanistan, Fra Thailand til Thy, 69, BZ, Verden i Danmark.

Henrik Ipsen har modtaget en lang række priser for sit arbejde, herunder GuldDox og to Robert-prisen sammen med sine instruktører. Han underviser desuden på Den Danske Filmskole

’Jagten på Børneslaver’ er klippet sammen af en af Danmarks mest rutineret klipper, Andreas Birch Eriksen.

Andreas har klippet mere end 50 film og tv-serier. Blandt andre: Bedstemors Bordel, Danmark ifølge Bubber, Blodets Bånd, Chokoladens Mørke Side og Lyssky Chokolade. Desuden har han colourgradet film som Bandekrigerne, Min fætter er pirat, Blekingegadebanden, Lærkevej, Anna Pihl, Gasolin og mange flere. Andreas Birch Eriksen bliver betragtet som én af Danmarks bedste colourgrader.

<a href="http://ekstrabladet.dk/tv/tv_nyheder/snapdocs/slaver/"><strong>Se de andre artikler i denne Snapdoc:</strong></a><br /> <a href="http://ekstrabladet.dk/tv/tv_nyheder/snapdocs/slaver/"><img src="http://multimedia.ekstrabladet.dk/archive/00996/snapdocs_sekgrafik__996924a.gif" alt="Se de andre artikler i denne Snapdoc" style="width:100%; border: none;" /></a>


Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen