En mental dille

Flere spillere bruger mentaltrænere til at skabe bedre resultater. Landstræner Morten Olsen godkender, at spillerne tilknytter en coach

Simon Kjær og Martin Jørgensen er to af de spillere der har brugt en mental coach i deres karriere. (Foto: Lars Poulsen)
Simon Kjær og Martin Jørgensen er to af de spillere der har brugt en mental coach i deres karriere. (Foto: Lars Poulsen)

William Kvist har en. Simon Kjær har en. Og Martin Jørgensen har såmænd også en. En mentaltræner eller coach, som landsholdsspillerne i fodbold har tilknyttet for at blive bedre og opnå større målsætninger og resultater.

Simon Kjær fik allerede tilknyttet en coach, da han var 16 år gammel, da hans daværende træner ikke syntes, han var seriøs nok.

- Jeg havde måske ikke den rette indstilling til, hvad det krævede at være professionel fodboldspiller. Han fik sat nogle tanker i gang i mit hoved og fik mig til at kigge lidt nærmere på de ting, der var vigtigere end at komme hurtigt hjem fra træning og se fjernsyn, husker den nu 20-årige Kjær.

Kæmpe betydning
Han blev i begyndelsen et kvarter ekstra til træning og trænede sidenhen syv gange om ugen i stedet for fire. Sammen med coachen nedfældede Kjær ambitiøse mål som at kæmpe sig ind på førsteholdet i FC Midtjylland, skifte til en stor klub i udlandet og komme på landsholdet.

- Alle målene er nogenlunde gået i opfyldelse indtil videre, og den mentale del har haft en kæmpe betydning, siger Palermo-spilleren.

Ebbe Sand tog selv en uddannelse som coach, da karrieren var forbi, og han mener, fænomenet er kommet for at blive.

- Det har nok været tabu for nogle år siden, men det er det ikke længere. Man skal passe på, det hele ikke bliver alt for machoagtigt og tro, man kan det hele selv, forklarer landsholdets angrebstræner, som også bruger coaching i evalueringen af landskampene med angriberne

Gode spørgsmål
- Det er et ekstra middel til at blive bedre. Det handler om at stille nogle gode spørgsmål for at finde ud af, hvor eventuelle barrierer ligger og få italesat dem. Det handler om at sikre, at spillerne udnytter deres fulde potentiale, forklarer Sand.

Det ringer en klokke for William Kvist, som længe har været kendt for stædigt at stå fast på at spille sig ind på den centrale midtbane, selv om han egentlig var fast mand på højre back på klubholdet FC København.

- Jeg er en type, som tænker mere over tingene end så mange andre, og derfor har jeg brug for en sparringspartner. Jeg har opnået mange af mine konkrete mål om at udvikle mig rent fysisk og få en bestemt mængde spilletid og spille mig ind på en bestemt position. Nu har jeg nogle andre mål, som er mere værdibaserede, som hedder: At spille med glæde og spille med frihed, forklarer William Kvist.

Martin Jørgensen, en af landsholdets mest rutinerede spillere med 92 landskampe, mener også, det har hjulpet ham meget at have en coach.

- I vanskelige perioder har jeg haft en tendens til at tænke meget over tingene og overfortolke nogle signaler. Med en coach kan jeg lufte nogle ting og få et andet syn på mine tanker. Det har hjulpet mig til at fokusere på de vigtige ting og sortere alt det unødige fra. Det har givet mig nogle værktøjer og redskaber, som i dag er en form for hjælp til selvhjælp, siger Jørgensen.

0 kommentarer
Vis kommentarer