Dansker boykotter VM på grund af børnemord

Dansk journalist forlader Brasilien i utide som følge af 'rengøring' frem mod VM

Protester i Fortaleza sidste sommer under Confederations Cup. Brasilianerne er her rasende over korruption, elendige forhold til trods for massive skatter og frustration over, at milliarder bruges på VM og OL, når der er brug for bedre hospitaler, skoler og transport i det enorme land. (Foto: AP)
Protester i Fortaleza sidste sommer under Confederations Cup. Brasilianerne er her rasende over korruption, elendige forhold til trods for massive skatter og frustration over, at milliarder bruges på VM og OL, når der er brug for bedre hospitaler, skoler og transport i det enorme land. (Foto: AP)

Tvangsforflytninger, militæroperationer, korruption, pengespild og nedskæringer i sociale projekter.

Krydr det med overlagte drab på gadebørn, og du har en opkastfremmende cocktail, der i sidste ende var for uoverskuelig for den danske journalist Mikkel Keldorf Jensen.

Han har siden september befundet sig i Brasilien for at afdække forberedelserne til VM i fodbold, der spilles i juni og juli i landet. Planen var at lave en dokumentar og siden følge slutrunden på nærmeste hold.

Men den drøm er blevet til et decideret mareridt. Det fortæller han på sin facebook-profil.

- Godt 2 måneder før VM-festen går i gang – trækker jeg stikket. Jeg har fundet ud af, at drømmen er et decideret mareridt, skriver han.

Se også: Brasiliens hær besætter VM-slumbyer

- Denne torsdag (3. april, red.) dækkede jeg VM for gadebørn, hvor jeg fulgte de skønne drenge fra det brasilianske hold, som jeg havde mødt i Fortaleza (brasiliansk storby, red.). I et interview med lederen af holdet fandt jeg ud af, at i Fortaleza har VM-forberedelserne og 'rengøringen' af byen medført likvideringer af gadebørn. Statsordinerede børnemord for min og alle andre udlændinges skyld. Jeg væmmes, skriver Keldorf Jensen blandt andet.

Se også: VM-kaos i BrasilienSe også: Særlov åbner op for VM-bold i Porto Alegre

Han beretter derudover om mødet med en 13-årig dreng, der er gadebarn i Fortaleza.

- Hans liv er i fare pga. folk som mig. Han risikerer at blive én af 'dødspatruljernes' næste ofre. Min VM-billet har blodstænk fra gadebørn, som dem jeg mødtes med i Fortaleza - deres venner. Jeg kan ikke stå inde for at dække en VM-fest, hvis pris ikke alene er den højeste nogensinde i kroner og øre – men en pris, som inkluderer at uskyldige børn skydes, mens de sover om natten, skriver han.

Mikkel Keldorf Jensen forlader søndag Rio de Janeiro. Han slutter af med at understrege, at han fremover vil gøre alt, hvad der står i sin magt for at skyde med skarpt på arrangørerne af slutrunden for at belyse de voldsomme konsekvenser ved at afvikle VM i Brasilien.

1 af 3 Mikkel Keldorf Jensen. (Privatfoto)
2 af 3 Denne 13-årige dreng mødte Mikkel Keldorf Jensen i Brasilien og fik dermed et indblik i de hårde forhold, gadebørnene lider under i Fortaleza. (Foto: Mikkel Keldorf Jensen)
3 af 3 Protester i Fortaleza sidste sommer under Confederations Cup. Brasilianerne er her rasende over korruption, elendige forhold til trods for massive skatter og frustration over, at milliarder bruges på VM og OL, når der er brug for bedre hospitaler, skoler og transport i det enorme land. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer