Vanvittig VM-varme: Sådan rammes spillerne

1/8-finalen mellem Holland og Mexico blev kortvarrigt afbrudt af en ekstraordinære drikkepauser, og det er der god grund til

Drikkepause i kampen mellem Holland og Mexico. (Foto: AP)
Drikkepause i kampen mellem Holland og Mexico. (Foto: AP)

Varmen bager ned over Fortaleza, hvor 1/8-finalen ved VM mellem Holland og Mexico i øjeblikket finder sted.

Helt ekstraordinært har hedebølgen medført, at der undervejs i både første og anden halvleg blev afholdt drikkepauser, hvor begge mandskaber fik fem minutter til at fylde depoterne, inden slaget igen skulle gå sin gang på grønsværen.

Og det er der en god grund til. Aktuelt er temperaturen over 30 grader på disse kanter, hvor der ikke er en sky på himlen, og sammenfattet med kombinationen af en enorm høj luftfugtighed gør det arbejdsbetingelserne særdeles vanskelige for de to landsholds aktører.

Se også: Vraget FCK-spiller på VM-drømmehold

Det er alment kendt, at varmen forringer præstationsevnen hos såvel motionister som elitesportsfolk. Blodvolumen falder, og musklerne tilføres mindre ilt.

I 2010 foretog løbemagasinet Aktiv Træning eksempelvis en test, hvor en forsøgsperson fik afkodet sin præstationsevne i henholdsvis 25 og 13 graders varme. Forsøget viste, at pulsen hos løberen lå mellem 5 og 10 slag højere i det varme vejr.

Og det er ikke så underligt, at evnen til at præstere blev forringet. Ifølge Martin Kreutzer, der er ekspert i human enæring, vil kroppens forsvarsmekanismer blive voldsomt udfordret, når tempearturen stiger.

- Teknisk set sker der rigtig mange ting. Kroppen har svært ved at holde sig selv nedkølet. Når kropstemperaturen bare stiger et par grader, falder vores præstationsevne kraftigt, siger Kreutzer.

- I og med de ydre forhold er så varme, så er det svært for kroppen at komme af med sin overskudsvarme. Det er derfor, vi sveder, når vi træner.

Kritik preller af på Belgiens landstræner

Af samme grund kan eksperten godt forstå det rationelle i, at der i VM-kampen mellem Mexico og Holland var indlagt drikkepauser på begge sider af pausen, hvor det var muligt at få væskebalancen på plads.

- Hvis spillerne render rundt, uden at få tilført væske, vil der starte en dehydræring. Så begynder kroppen at spare på væskeudsondringen, og dermed bliver køleevnen forringet. Så når man giver spillerne en drikkepause, får de mulighed for at holde fast i en køleproduktion. siger Kreutzer.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen