Favelaens stemmer: Politiet dræber fattige folk hver dag

Folk fra slumbyerne demonstrerer mod pacificeringsenheden UPP og VM-slutrunden

RIO DE JANEIRO (ekstrabladet.dk):

Alene i Rio da Janeiro bor langt over én millioner mennesker i de såkaldte favelaer, der flere steder snor sig op af bjergsider.

De stammer tilbage fra slutningen af 1800-tallet, da soldater og frigivne slaver tog til storbyen, og i 70’erne voksede slumbyerne eksplosivt, da fattige folk fra landet kom til storbyen for at søge lykken.

Se også: Efter biddet: Alle hader Luis Suárez

Nogle favelaer er kontrolleret af narkobaroner, andre af det såkaldte UPP. Og det virker, som om flere lokale hellere ville have det første end det sidste, hvis de frit kunne vælge mellem de to onder.

I hvert fald demonstrerer favelaens folk mod UPP og også VM, som ifølge dem giver politikerne en undskyldning for at indsætte det særlige politi.

- Det er meget ironisk, at de bliver kaldt en pacificeringsenhed, for den politistyrke dræber fattige folk hver eneste dag. Politikken med at bruge UPP er imod folket, imod de fattige.

- Det er kun for de rige og magtfulde, siger den 20-årige universitetsstuderende Eduardo, der selv bor i én af den brasilianske millionbys mange favelaer.

Se også: FIFA-boss vil straffe Luis Suárez

Ifølge den løbeseddel, som demonstranterne deler ud, er 20.000 mennesker blevet tvangsforflyttet fra Rios favelaer, og pacificeringsenheden har dræbt, tortureret og tvunget folk ud af deres hjem, som de skriver.

- Vi demonstrerer, fordi folk er meget utilfredse med vores regerings politik. VM skal også ses i den kontekst. Det viser, hvad vores regering virkelig gør.

- Den fører politik for de rige, ikke for de fattige, siger Eduardo og nævner de ting, som Brasilien kunne have brugt penge på i stedet for på stadioner: Skoler, hospitaler og sanitet.

Du kan se Ekstra Bladets fra demonstrationen i favelaen ved at klikke på videoen over artiklen.

0 kommentarer
Vis kommentarer