Overvågningsvideo: Mystik om snigmordet på diktators bror

En video, der angiveligt viser Nordkoreanske Kim Jong-nam blive snigmyrdet, går lige nu verden rundt. Der kan være tale om en såkaldt 'false flag-operation', siger tidligere PET-chef

På videoen her kan du se de overvågningsbilleder, der angiveligt skulle have fanget angrebet på Kim Jong-nam. Video: AP/Fuji

En videooptagelse, som formodentlig viser mordet på Kim Jong-nam, halvbroren til Nordkoreas leder, Kim Jong-un, er dukket op. Den japanske tv-station Fuji TV, offentliggjorde mandag videoen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Siden er overvågningsvideoen, som du kan se i klippet øverst, gået verden rundt.

Billederne fra lufthavnen i Kuala Lumpur, hvor halvbroren blev angrebet, viser angiveligt attentatet fra. En kvinde i hvidt ser ud til at tage Kim Jong-nam i ansigtet bagfra, hvorefter hun flygter.

Kan være false flag-operation
Billedernes ægthed og personernes identitet er endnu ikke officielt bekræftet. Ekstra Bladet har får forhenværende PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen til at kigge dem igennem, og han har følgende kommentar til sagen:

- Der kan være tale om det, man kalder en 'false flag-operation', hvor man får tingene til at fremstå på en bestemt måde, som peger direkte mod dem, man ønsker at skade - i det her tilfælde Nordkorea - og så er det i virkeligheden andre efterretningstjenester, der står bag. Derfor er det vigtigt, at man er kildekritisk.

- Man ved endnu ikke med sikkerhed, hvad dødsårsagen er, og det finder man først ud af, når man har obduktionsrapporten i løbet af onsdag, så der vil man være i stand til at udtale sig med større sikkerhed.

Se også: Diplomatisk krise efter Kim Jong-drab

I videoen ses det, hvordan Kim Jong-nam efter angrebet kontakter politibetjente i lufthavnen. Han dingler forvirret rundt og tager sig til ansigtet.

Den skaldede, midaldrende mand blev efterfølgende kørt mod et hospital.

Han døde, kort tid efter at han var blevet angrebet af de to kvinder i afgangshallen i Kuala Lumpur International Airport.

Nordkoreaneren var på vej fra Malaysia til Macau, da angrebet fandt sted.

Halv-broderen til Kim Jong-un blev tirsdag myrdet. Kim Jong-un og hans regering mistænkes for at stå bag. Foto: AP Krimi Kim Jong-uns halvbror myrdet: Levede i eksil i 14 år

Tilbageholdt fire
Malaysisk politi har tilbageholdt fire mistænkte. Og myndighederne i landet jagter yderligere fire nordkoreanere, der forlod landet på dagen, hvor attentatet fandt sted.

Hverken politi eller myndigheder har verificeret tv-billederne. På et pressemøde søndag sagde politiet, at offeret havde beklaget sig til lufthavnens betjente over, at en "væske var blevet tørret af i hans ansigt".

Drabet har sat gang i en diplomatisk krise mellem Nordkorea og Malaysia. Førstnævnte har insisteret på, at der ikke bliver foretaget en obduktion i Malaysia, men at liget bliver overgivet til Nordkorea med det samme.

Kilder fra både den sydkoreanske og amerikanske regering mener, at de to kvinder, der omtales som "agenter", udførte drabet på vegne af styret i Nordkorea. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

16 kommentarer
Vis kommentarer