275 km/t på toppen: Italiensk skolevogn skal på auktion

British School of Motoring brugte den hurtige sportsvogn til at lære eleverne at køre stærkt

Den blå Ferrari 365 GTB/4 var med sin topfart på 275 km/t. den hurtigste bil, Ferrari i sin tid byggede. Foto: Bonhams
Den blå Ferrari 365 GTB/4 var med sin topfart på 275 km/t. den hurtigste bil, Ferrari i sin tid byggede. Foto: Bonhams
Følg Biler

Når man som ivrig og usikker køreskoleelev skal forsøge at begå sig mellem fortravlede firmabilister og filippinske lastbilchauffører på den første motorvejstur, kan det være betryggende at vide, at man har en overskuelig mængde kræfter under højre fod.

Sådan var det imidlertid ikke i 1970'ernes Storbritannien. Her brugte køreskolen British School of Motoring nemlig en bil med V12-motor, 347 hestekræfter og en 0-100 km/t.-tid på under seks sekunder til de køretimer, hvor det skulle gå stærkt.

Specifikationerne tilhører en azurblå Ferrari 365 GTB/4 'Daytona', som køreskolen købte i 1970, og som nu skal under hammeren hos auktionshusets Bonhams.

Det skriver AutoClassics.

Navnet er uofficielt
Ferrari 365 GTB/4 var dengang den hurtigste bil til brug på almindelig vej, som Ferrari kunne tilbyde. Ja, faktisk fandtes der ifølge auktionshuset ikke en eneste bil i verden, der ved lanceringen i 1968 kunne bære et sæt nummerplader og samtidig overgå 'Daytonas' topfart på 275 km/t.

Modellen konkurrerede med ikoniske biler som Lamborghini Miura og (senere) De Tomaso Pantera, men havde modsat de to sin motor placeret ude foran.

Tilnavnet 'Daytona', som ofte bruges ved omtale af bilen, stammer fra en overbevisende sejr på den amerikanske Daytona racerbane i 1967. Her kæmpede den italienske sportsvognsproducent sig til alle tre podieplaceringer ved årets 24-timers løb.

Ferrari kalder det dog selv et 'uofficielt navn', som medierne i sin tid gav bilen, og som siden er blevet hængende.

Her skal særlig dash cam-enhed nu bekæmpe dårlige bilister og vejvrede

En velholdt skolevogn
Ferrari byggede ifølge auktionshuset kun 1300 coupé-udgaver af 365 GTB/4, kaldet Berlinetta, og den pågældende model er en af bare 158 med rat og pedaler i højre side.

Bilen blev brugt som skolevogn på køreskolens særlige højhastighedskursus i to år, inden den blev solgt videre. Den har gennem sit 48-årige liv haft et begrænset antal ejere og blandt andet stået hos den samme østrigske samler gennem 39 år.

Den begrænsede produktion af modellen har i dag gjort den til et særdeles værdifuldt samlerobjekt, og det gælder også den tidligere skolevogn.

Selv om historien ikke melder noget om kilometerstand, eller hvordan bilens kobling har det efter flere års tro tjeneste, er den vurderet til at indbringe mellem 4,4 og 4,9 mio. kroner, når den skal på auktion 1. december i London.

Verdens bedst sælgende firmabil kommer til Danmark

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

En fuldtonet skandale